Sortarea rufelor poate fi uneori dificila. Hainele trebuie sa fie sortate dupa:

  • culoare,
  • tip de tesatura, greutate
  • cerinte de spalare (apa rece sau calda).

Cum sa sortati rufele inainte de spalare

Este indicat sa nu asteptati pana cand cosul de rufe se umple. Altfel sortarea va fi mai greoaie si mult mai obositoare. Pentru a va simplifica treaba este recomandat sa apelati la o presortare. Acesta poate fi facuta cu ajutorul cosurilor de rufe cu separator. Cu ajutorul acestui tip de cos puteti presorta hainele pentur spalare in sectiuni pe culori alb/negru/colorate si pentru lenjerii si prosoape.

Daca respectivul cos nu are etichete, ar trebui sa le adaugati si chiar sa scrieti regulile pentru modul de sortare a rufelor, astfel incat copiii sa va poata ajuta.

Iata cativa pasi simpli pentru sortarea rufelor

Cititi eticheta

Daca sunteti foarte familiarizati cu rufele obisnuite, probabil ca nu va trebui sa faceti acest pas de fiecare data.

Sunt totusi utile pentru adolescenti sau cei care inca nu sunt obisnuiti cu modul de spalare a rufelor. Va fi util chiar si pentru voi atunci cand va achizitionati haine sau lenjerii noi.

Eticheta va va spune daca un articol poate fi

  • spalat la masina,
  • ce temperatura a apei sa utilizati
  • cum sa uscati materialul.

Asezati toate hainele etichetate, „spalati separat” intr-o gramada separata.

Daca produsele textile au inscriprionat „numai pentru spalatorie chimica” va indicam sa le duceti la o spalatorie profesionala.

Sorteaza dupa culoare

Este unul din pasii cei mai importanti.  Imprimeurile de alb, pastel, gri deschis si fundal alb vor merge intr-o singura gramada. Hainele de culoare inchisa – negru, rosu, bleumarin, maro, gri inchis – merg intr-o alta gramada.

Sortati dupa tesatura

Sortati fiecare gramada inca o data dupa tipul de tesatura. De exemplu, in gramada alba / deschisa se separa prosoapele si cearsafurile de bluze, pantaloni scurti si lenjerie de corp sau lenjerie.

In culorile inchis, separati tricourile si blugii de articolele mai usoare, cum ar fi bluzele si camasile de imbracaminte. Daca aveti prosoape sau paturi, separati-le de haine pentru a reduce scamele.

Nu spalati niciodata tesaturi care produc scame si tesaturi care atrag scame impreuna!

Spalarea dupa fiecare culoare si tip de tesatura va permite sa utilizati temperaturile corecte ale apei si mentine ciclurile de uscare simple

Spalati separat obiectele foarte murdare

Nu este necesar sa faceti acest lucru de fiecare data. Insa trebuie sa fiti atenti! Este indicat ca rufele cu murdarii puternice sa fie spalate separate. Cum ar fi petele cu ulei de gatit, de motor sa petele uleioase in general.

Acest lucru va impiedica acele substante sa se depuna din nou pe alte haine. De asemenea, va preveni transferul mirosurilor puternice catre alte tesaturi.

Related posts

Natura – o sursă inepuizabilă de inspirație

Adina Meyers

Cat consuma o casa de lemn? Dar una din zidarie?

Adina Meyers

Veselie… la metru

Adina Meyers