In locuintele noastre exista multe spatii „moarte”, care insa, daca sunt reevaluate, pot deveni functionale. In aceasta categorie intra si pervazul, pe care, de cele mai multe ori, il neglijam, subapreciem sau pur si simplu il consideram inutil.

Cum putem sa valorificam zona din fata ferestrei si sa o transformam intr-una de interes? Iata o intrebare pentru care avem nu unul, ci mai multe raspunsuri.

Pervazul interior reprezinta partea inferioara a golului unei ferestre, care are un dublu rol: functional si decorativ. Astfel, pe de o parte protejeaza peretele si intregeste fereastra, pe de alta parte pune in valoare finisajele si decorul interior, creand ambianta, confort si armonie. Poate fi construit din mai multe materiale, in acord cu tamplaria si amenajarea (lemn de esenta mai tare, PVC, PAL, MDF, marmura, placi ceramice, beton etc.) si poate avea diferite dimensiuni. Ceea ce trebuie insa retinut, mai ales daca va aflati in faza de construire/amenajare/reamenajare a locuintei, este ca un pervaz mai lat inseamna un pervaz mai util, caruia ii puteti da una dintre intrebuintarile urmatoare.

 Loc de expunere a obiectelor dragi

Spatiul din fata ferestrei se poate transforma intr-un colt de suflet, in care sa asezati obiectele si amintirile la care tineti cel mai mult. De exemplu, pe pervazul din living sau dormitor isi pot gasi locul fotografii inramate, decoratiuni, vaze cu flori, sfesnice cu lumanari si multe alte lucruri care va sunt dragi. Lumina naturala le va pune in valoare ca intr-o vitrina. Eventual, daca nu va place ideea de a fi complet „descoperiti”, puteti accesoriza fereastra cu o perdea transparenta, care sa lase razele soarelui sa intre in interior si totodata sa va permita sa admirati obiectele expuse. Totusi, evitati sa puneti pe glaf obiecte foarte voluminoase sau inalte, deoarece vor obtura lumina.

Citeste si: Cum valorifici spatiul din fata ferestrelor

 Mini-gradina

Indiferent ca locuiti intr-un apartament de bloc sau intr-o casa pe pamant si aveti un glaf de dimensiuni generoase, ar fi pacat sa nu il folositi pentru a va amenaja o mini-gradina interioara. Aceasta va schimba radical aspectul locuintei: ii va da culoare, frumusete si… oxigen. Pervazul este locul perfect pentru a creste plante decorative si aromatice, care vor beneficia de toate conditiile necesare unei dezvoltari optime. Iata cum sa alegeti plantele in functie de amplasarea pervazului: daca acesta se gaseste pe latura de est sau sud-est, este excelent, pentru ca cele mai multe plante se multumesc cu lumina naturala oferita de soare dimineata; in cazul in care glaful este orientat catre vest, aveti nevoie de plante mai rezistente la lumina puternica a soarelui, de care veti avea parte in fiecare dupa-amiaza; daca pervazul se afla pe partea de nord, optati pentru plante care iubesc umbra.

Bancheta pentru relaxare & lectura

Aceasta idee ii va incanta deopotriva pe copii si adulti. Daca visati la un loc de relaxare la fereastra, unde sa va beti cafeaua in fiecare dimineata, admirand privelistea de afara, unde sa cititi, sa ascultati muzica, sa lucrati la laptop sau unde pur si simplu sa stati si sa va destindeti, mangaiati de razele soarelui, nu mai stati pe ganduri si treceti la treaba. Toate aceste dorinte pot deveni realitate daca aveti deja in locuinta un pervaz mai lat, construit la o inaltime mai mica decat unul clasic. Iar daca geamurile sunt mari si incep de jos, cu atat mai bine! In acest caz, veti folosi pervazul pe post de bancheta. Pentru ca suprafata lui sa devina cat mai confortabila, trebuie sa o acoperiti cu o husa dintr-un material textil moale sau cu o saltea realizata pe dimensiuni si sa o accesorizati cu pernute colorate, in ton cu decorul. Pentru un aspect intim si romantic, puneti la geam perdele vaporoase, iar pentru mai multa personalitate si culoare, aduceti aici obiecte personale, specifice activitatilor voastre de interes: carti, carnetele de notite, laptopul, o veioza sau lampa, o vaza cu flori si cateva mini-decoratiuni.  

Citeste si: Solutii inedite de depozitare

ATUURI

Un glaf mai lat va ofera mai multe avantaje decat unul standard. Iata cateva dintre acestea: creeaza impresia de profunzime a ferestrelor, da senzatia ca incaperea respectiva este mai spatioasa, va permite sa asezati pe el toate plantele dumneavoastra care iubesc lumina puternica.

Explicatie

Un pervaz poate juca rolul unui raft pentru cartile voastre preferate. Lumina naturala aveti din belsug, asa ca nu trebuie decat sa va aduceti langa geam un fotoliu confortabil si o ceasca cu ceai pentru a obtine un colt de lectura perfect.

Atentie!

Un glaf interior iesit mult in afara, care acopera caloriferul, poate reprezenta o bariera pentru curentii de aer cald, care trebuie lasati sa circule inclusiv in zona ferestrei. Pentru a evita fenomenul de „unghi mort”, care poate avea ca efect aparitia condensului, realizati cateva fante sau perforatii in suprafata orizontala a glafului, care vor permite aerului cald sa ajunga peste tot.

Material preluat de pe http://www.romanialibera.ro

Related posts

Siguranta, pretul si marca – cele mai importante criterii in alegerea unui aragaz

Adina Meyers

Violetul-aprins este culoarea-vedetă a anului 2018

Adina Meyers

Despre amenajarea unei sufragerii pentru amatorii de filme

Adina Meyers