LifeStyle

2 lucrari semnate de Brancusi scoase la vanzare in Romania

Prezenta lui Constantin Brancusi pe piata romaneasca de licitatii publice reprezinta un eveniment unic. Cea mai scumpa opera a sculptorului roman, „Madame L.R.”, a fost vanduta, in 2009, cu 37,1 milioane de dolari, in cadrul unei licitatii la Paris.

Constantin Brancusi, celebru pentru sculpturile sale geniale, a avut de-a lungul vietii o pasiune pentru documentul fotografiat, lasand de asemenea nenumarate desene valoroase. Casa de Licitatii Artmark scoate la vanzare, pentru prima data in Romania, doua lucrari semnate de artist. Una dintre acestea, desenul „Pupaza cu mot” (penita pe hartie, 27,4 x 38 cm, est. 5.000 – 10.000 €), este scoasa la vanzare de catre un colectionar privat din Bucuresti, care l-a achizitionat in trecut de la o licitatie Christie’s. Desenul reprezinta un proiect de ilustratie pentru volumul de poeme „Plante si animale”, publicat de Ilarie Voronca la Paris, in 1929. Scriitorul facea parte din cercul de prieteni ai artistului.

Cea de-a doua lucrare semnata de Brancusi este fotografia-obiect artistic „Peile rosi”, datata in 1906, care are o valoare estimativa cuprinsa intre 2.000 – 4.000 €. Textul de pe verso, datat si localizat la 28 septembrie 1906, in Paris, ne spune: „Baeatul Tati! Fa zvon in tara ca steagul Oltului a inceput sa sa urzasca la buricul pamantului. Sunt primit la Salon cu trei opere. Te serut Costachie. Monsieu Ion Georgiean, Doctorand, str. Izvorului, nr. 18, Bucarest, Roumanie”.

Interesanta este insa si imaginea de pe fata cartii postale. „Peile rosi” este una dintre sculpturile distruse de artist in 1907, intr-un acces de razvratire fata de ceea ce crease in perioada impresionismului la care Brancuși aderase ca și elev al lui Rodin. Astfel, cartea postala trimisa prietenului Gheorghian-Popescu este unicul document ramas, care prezinta una dintre operele disparute. Fotografia a fost reprodusa cu ocazia Centenarului Brancusi din 1976 in „Romania Literara” si provine din colectia privata bucuresteana Calin Eftimie.

In afara de cele doua lucrari semnate de Brancusi, Licitatia de Avangarda si Expresionism propune iubitorilor de creatii artistice integrate celor doua miscari moderniste, o selectie remarcabila de 140 de picturi și sculpturi.

Lotul principal este „Portret pentru mai tarziu (Poetul Ion Minulescu)” de Victor Brauner (ulei pe panza, 73,5 x 60 cm, est. 100.000 – 200.000 €), pictura care a facut parte, de-a lungul timpului, din mai multe colectii importante din Romania si Germania. Opera, prezentata in expozitia din 1929, de la Bucuresti, a grupului Arta Noua, il infatiseaza pe poetul reprezentant al Simbolismului romanesc si apropiat al cercurilor avangardiste, intr-o maniera ce anunta suprarealismul cu care creatia lui Brauner avea sa aiba, mai tarziu, raporturi stranse.

O capodopera a expresionismului romanesc este pictura „Indurerata” semnata de Nicolae Tonitza (ulei pe carton, 42 x 27 cm, est. 30.000 – 50.000 €), provenind din celebra colectie dr. Iosif Dona. Portretul a fost confiscat in anii ’50 si inclus in patrimoniul Muzeului Colectiilor de Arta. Clasata in categoria Tezaur a Patrimoniului National, opera a fost prezentata in expozitii si reprodusa in literatura de specialitate cu mai multe ocazii si se afla, din 2007, intr-o importanta colectie bucuresteana.

Licitatia de Avangarda si Expresionism propune opere realizate de avangardiști romani de circulatie internationala, precum Jacques Herold, Marcel Iancu, Herman Maxy, Jules Perahim, Arthur Segal sau de expresioniștii romani cei mai importanti precum Iosif Iser, Ion Tuculescu, Corneliu Baba, Hans Eder etc.

Cele doua licitatii, Licitatia „Epocii de Aur” si Licitatia de Avangarda si Expresionism, vor avea loc la Athénée Palace Hilton, joi, 26 ianuarie 2012. Operele pot fi admirate la sediul Artmark, Palatul Cesianu – Racovita, incepand de astazi, pana pe data de 25 ianuarie, intre orele 11.00 – 21.00 si la Athénée Palace Hilton, in ziua licitatiei, intre orele 11.00 – 19.30.

Related posts

Cum sa iti alegi stilistul: 7 trasaturi pe care trebuie sa le aiba un hairstylist bun

Adina Meyers

Patru zile de film românesc într-un oraș fără cinematograf

Adina Meyers

Sfaturi care te ajuta sa ai o casa calduroasa iarna, cu un consum minim de energie

Adina Meyers

Acest site foloseşte cookie–uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informaţii. Accept Află mai multe