Omenirea este intr-un continuu proces de constientizare si evolutie. Toate industriile fac eforturi uriase pentru a eficientiza consumul necesar productiei. Poluarea nu mai este un subiect despre care aflam de la un post cu documentare, ci este o realitate actuala care ne influenteaza atat prezentul, cat si viitorul.
Gravitatea situatiei este atat de mare, incat problema este dezbatuta la cel mai inalt nivel si se cauta in permanenta solutii de diminuare a poluarii.
Insa efectele nu pot aparea peste noapte, iar fara un efort comun, in care sa fim implicati fiecare dintre noi, nu vom putea schimba lucrurile.
In acest sens, tehnologia iluminarii casnice si industriale a facut un pas urias, odata cu perfectionarea iluminarii cu tehnologie LED (light-emitting diode). Stim cu totii ca majoritatea energiei electrice implica un consum urias de resurse naturale, iar prin utilizarea lor creste si poluarea. De aceea, eficientizarea consumului de curent electric, a devenit o responsabilitate a fiecaruia dintre noi, iar scuza neinformarii in aceasta chestiune nu este justificata.
In cele ce urmeaza o sa va prezentam 10 motive pentru care este necesar sa asiguram un iluminat eco-friendly eficient cu ajutorul becurilor LED:
1. Speranta de viata foarte mare
In cazul becurilor LED este intre 50.000 si 100.000 de ore, echivalentul a pana la 11 ani de folosire NON-STOP. Asadar, putem spune ca becurile LED sunt achizitii de lunga durata, asa cum pana acum nu a mai existat niciun alt tip de bec, iar daca luam in considerare efortul necesar cumpararii altor becuri, depozitarii si schimbarii acestora, avantajul este cu atat mai important.
2. Consumul scazut de energie
Cel mai scazut dintre toate tehnologiile de becuri disponibile pe piata, cu o eficienta energetica de pana la 90% in comparatie cu becurile incandescente, care pot transforma in lumina doar o mica parte din energia consumata, dar pentru care fiecare consumator trebuie sa plateasca.
3. Prietenoase cu mediul inconjurator (eco-friendly)
Becurile LED nu contin substante toxice si sunt 100% reciclabile, iar daca luam in considerare economia de becuri incandescente sau CFL, dioxidul de carbon eliberat in atmosfera de simpla noastra existenta scade covarsitor.
4. Rezistenta
LED-urile sunt extrem de rezistente, deoarece sunt realizate din componente robuste, astfel incat sa faca fata unor conditii de exploatare dure.
5. Zero emisii ultra violete (UV)
Becurile LED produc foarte putina lumina infrarosie si aproape zero emisii de raze UV. De aceea sunt ideale pentru iluminarea incaperilor unde sunt prezente obiecte (de ex.: tablouri, obiecte de arta etc) sensibile la caldura si ultraviolete.
In lipsa prezentei razelor ultraviolete, sursa de lumina nu mai devine un magnet pentru insecte, asa cum se intampla cu celelalte tehnologii de iluminare.
6. Flexibilitatea design-ului si control
Becurile LED pot fi produse in aproape orice forma, astfel incat sa rezulte cel mai bun randament de iluminare. Totodata, prin controlul total asupra luminii, culorii acesteia si distribuire, becurile LED sunt alegerea perfecta, indiferent de efectele de iluminare necesare din punct de vedere ambiental.
7. Functionarea in conditii de temperatura redusa sau ridicata
Iarna temperaturile la noi in tara pot ajunge si la -25 de grade, situatie in care becurile clasice efectiv nu rezista, insa LED-urile folosite pentru iluminarea la exterior isi demonstreaza superioritatea si la acest capitol. Totodata, rezistenta este demonstrata inclusiv la temperaturi ridicate.
8. Focalizarea luminii
Becurile LED sunt concepute pentru a focaliza lumina si pentru a o directiona catre o anumita locatie fara utilizarea unui reflector extern, rezultand astfel un randament mai mare in exploatare fata de iluminatul conventional. Astfel, sistemele de iluminare cu LED-uri sunt in masura sa ofere lumina mult mai eficient in locatia dorita.
9. Lumina oferita instant si frecventa stins/aprins foarte mare
Becurile LED ilumineaza imediat odata ce intrerupatorul a fost pornit, ceea ce reprezinta un avantaj esential pentru situatia in care se foloseste un senzor de miscare (de ex.: in zonele de tranzit sau din exteriorul casei), iar iluminarea imediata este necesara.
Desi, in mod normal un astfel de regim de exploatare (stins/aprins cu frecventa mare) ar afecta intr-un timp foarte scurt oricare alt tip de bec, becurile LED nu sunt afectate.
10. Voltaj redus
O sursa de curent cu voltaj redus este suficienta pentru iluminarea cu LED, ceea ce face posibila cu mare usurinta iluminarea la exterior, prin conectarea unei surse de energie solara, asa cum se foloseste tot mai mult in zonele rurale.
Speram ca toate motivele de mai sus v-au convins de avantajele si, implicit, necesitatea iluminarii cu tehnologie LED, mai ales in contextul scumpirii energiei electrice de la un an la altul, iar recomandarea noastra este sa alegeti exclusiv produse de calitate, precum cele prezente pe VreauLED.ro