Producția de plăci ceramice datează din timpuri străvechi de la popoare precum egiptenii, babilonienii și asirienii. Ulterior, plăcile din ceramică au fost fabricate în aproape toate țările europene importante și în Statele Unite.
La începutul secolului al XX-lea, placile ceramice au fost produse la scară industrială. Invenția cuptorului tip tunel în jurul anului 1910 a sporit automatizarea in fabricarea plăcilor ceramice. Astăzi, fabricarea plăcilor este integral automatizată.
Plăcile ceramice adaugă valoare spațiului, iar arhitectura și decorurile realizate prin intermediul lor sunt atractive și unice, depinzând în exclusivitate de personalitatea utilizatorului.
Plăcile ceramice actuale se încadrează perfect în tendința ecologică: sunt produse complet naturale care asigură o dezvoltare durabilă, sunt reciclabile și pot contribui substanțial la economisirea de energie atunci când sunt folosite la fațade ventilate sau la acoperișuri.
Nu în ultimul rând, în afară aspectelor estetice, inovațiile utilizate contribuie substanțial la creșterea functionalității lor.
– panouri fotovoltaice: celule fotovoltaice pentru captarea energiei solare sunt încapsulate în plăcile ceramice utilizate la fațade;
– plăci ceramice de exterior care prezintă o rezistență sporită față de rigidele piese uzuale având un singur format regulat și care se pot utiliza în diverse proiecte urbane;
– suprafețe curbe realizate cu plăci ceramice după diverse modele impuse de proiecte;
– plăci ceramice translucide în diverse culori care prezintă avantajul că permit utilizarea luminii naturale;
– plăci ceramice sensibile la atingere: acestea au înglobați senzori astfel încât pot fi folosite în cadrul proiectelor de automatizare a casei (casa inteligentă).