Home

Tot ce trebuie să știi despre placările ceramice

Ai în plan un proiect de renovare a locuinței și urmează să schimbi placarea ceramică din baie, bucătărie, balcon sau terasă. Ce tip de gresie alegi? După ce caracteristici te ghidezi? Cum alegi adezivul potrivit? Sunt întrebări importante la care vom răspunde punctual astfel încât să faci alegeri informate.

Pe piață există o varietate de plăci, fiecare având caracteristici fizice și mecanice diferite. Plăcile ceramice de acoperire sunt printre cele mai răspândite materiale destinate placării pardoselilor şi pereţilor. Sunt foarte diversificate în privinţa dimensiunilor, a culorilor, a modelelor şi a aspectului suprafeţei, ceea ce oferă posibilitatea unor decorări interioare originale, în variate stiluri.

Ce trebuie să știi înainte să cumperi?

Există două categorii de plăci ceramice: glazurate şi porţelanate. Plăcile ceramice glazurate sunt destinate exclusiv interioarelor. Ele au ca materii prime de bază argila şi caolinul, şi sunt obţinute prin presare. Din această categorie face parte atât gresia, cât şi faianţa, iar din punct de vedere al designului există plăci cu aspect marmorat, rustic, cu motive florale, geometrice, colorate, uni, lucioase, mate etc.

Plăcile ceramice porţelanate sunt destinate în primul rând exterioarelor, dar pot fi folosite cu succes şi la interior. Seamănă în multe cazuri cu placajele de piatră naturală şi pot prelua rolul acestora în locuri cu trafic intens.

În privința caracteristicilor tehnice, trebuie să iei în calcul 3 aspecte:

1. Absorbția de apă: măsoară gradul de porozitate internă al suportului ceramic, în funcție de care se calculează și rezistența la îngheț. Ce trebuie să reții este că plăcile porţelanate sunt rezistente la îngheţ, pe când cele glazurate nu. De exemplu, pentru placarea balcoanelor, fie ele şi închise, sunt recomandate plăcile porţelanate.

2. Rezistența la zgâriere: adică duritatea plăcilor, în funcție de care vei ști dacă placa e potrivită pentru trafic intens sau nu. Plăcile ceramice porțelanate sunt cele mai rezistente.

3. Rezistența la abraziune: se determină prin supunerea suprafeţei lor la acţiunea unei încărcări abrazive care se roteşte şi evaluarea uzurii prin compararea vizuală cu plăci nesupuse acestui proces. Rezultatele sunt structurate în clase de la I la V: clasa I este destinată traficului uşor iar clasa V traficului foarte intens.

Alegerea adezivului potrivit

După ce ai stabilit de ce plăci ceramice ai nevoie, pasul următor este să alegi un adeziv pentru montarea lor. Din păcate nu există o soluție universală, și aici trebuie să faci o alegere informată. Căci un adeziv necorespunzător va genera probleme majore, precum desprinderea, crăparea, pătarea sau schimbarea culorii plăcilor. Prin urmare, în funcție de tipul de placă, ai nevoie de soluții dedicate, care să elimine aceste riscuri.

Pentru lucrările care implică plăci ceramice puternic absorbante și în general orice placă pentru care există riscul de pătare, îți recomandăm să folosești pentru montare adezivi albi. Pe cei mai buni îi găsești în portofoliul Mapei: Kerabond T-R, Adesilex P9, Keraflex Maxi S1.

Kerabond T-R este un adeziv pe bază de ciment, universal, fără alunecare verticală, pentru montajul plăcilor ceramice la exterior și al gresiei porțelanate la interior. Se folosește pentru plăci ceramice absorbante tip faianță, gresie glazurată, plăci Cotto (din argilă tratată termic) și a mozaicurilor din orice fel de plăci ceramice. Dimensiunea plăcilor: 30×30. Se folosește la interior pe suport nedeformabil, pe pardoseli, pereți sau plafoane.

La montajul plăcilor porțelanate, pe pardoseli cu sistem de încălzire încorporat, pe fațade, terase sau pe suprafețe hidroizolate cu Mapelastic sau Mapegum WPS, adezivul Kerabond T-R se prepara cu apă si 4 litri de latex Isolastic.

Kerabond T-R este un adeziv universal deoarece în amestec cu latexul Isolastic formează un adeziv îmbunătățit, cu timp deschis extins, foarte deformabil.

Adesilex P9 este un adeziv de uz exterior și interior, pentru plăci naturale cu absorbție medie (marmură, granit), plăci ceramice absorbante, porțelanate și pentru mozaic de sticlă, montate pe suport nedeformabil. Dimensiunea plăcilor: 60×60 cm. Despre calitățile și aplicațiile acestuia am mai povestit aici.

Keraflex Maxi S1 este un adeziv pe bază de ciment, îmbunătățit cu caracteristici suplimentare de aderență, timp deschis extins și alunecare redusă. Adezivul are o lucrabilitate excepțională, este ușor de întins și de aplicat, pentru plăci ceramice neabsorbante (gresie porțelanată, gresie glazurata, klinker, etc.), plăci din roci naturale de dimensiuni mari și suprapozari de gresie pe gresie. Forța mare de lipire și durata mare de lucrabilitate, de peste 6 ore, îl fac ideal pentru lucrări laborioase de placări. Tehnologia LOW DUST nu face praf la manipulare și amestecare. Dimensiunea plăcilor: 100×50 cm. Se folosește la interior și exterior pe suport deformabil. Despre Keraflex Maxi S1 și rolul plăcilor ceramice în estetica unei încăperi am povestit aici.

Acum că deții toate informațiile te poți apuca de renovare. Să ai spor și să ne arăți și nouă ce-a ieșit!

Related posts

Rețeta lui Răzvan Exarhu: „Vinete dumnezeiești, la cuptor”

Adina Meyers

INSP trage un semnal de alarmă cu privire la evoluţia epidemiei de COVID-19

Adina Meyers

Iti renovezi baia sau bucataria? Iata de ce adezivi ai nevoie pentru o lucrare ireprosabila!

Adina Meyers