Boilerul, una dintre cele mai comune alegeri cand vorbim despre solutii de incalzire a apei menajere, reprezinta o investitie a carei rentabilitate este determinata de mai multi factori.

Atunci cand suntem pusi in situatia de alege un boiler, ne-am putea simti coplesiti de  diversitatea mare de modele. Recomandarea noastra este, insa, sa optezi pentru produse din categoria de boilere electrice, pentru ca ofera o serie de beneficii importante. Asadar, iti spunem TOP 3 criterii de luat in calcul daca vrei sa faci o alegere excelenta cand cauti un boiler electric!

 

  1. Numarul punctelor de consum din casa  

Primul criteriu pe care trebuie sa il ai in vedere in alegerea unui boiler electric este reprezentat de numarul punctelor de consum din casa. In functie de acestea, vei putea determina care este necesarul de apa calda menajera, raportat desigur la numarul de utilizatori. E foarte important sa stii de cata apa calda ai nevoie, pentru a putea sa determini puterea boilerului care sa satisfaca acest necesar. Concret, vei stii daca ai nevoie de un echipament cu un rezervor mai mare sau mai mic (in cazul modelelor care au rezervor), astfel incat sa poti beneficia de apa incalzita intr-un timp cat mai scurt.

Pentru a intelege mai bine importanta acestor factori, haide sa analizam impreuna un exemplu concret. Sa presupunem ca am avea nevoie de un boiler pentru o persoana care locuieste singura,  in a carei casa exista un punct de consum (de exemplu, dusul). In aceasta situatie, un boiler electric cu o capacitate de aproximativ 50 l este suficient. Desigur, pe masura ce cresc numarul de persoane care utilizeaza apa calda menajera, precum si cifra punctelor de consum, potrivite sunt boilerele de 100-150 sau chiar 200l.

 

  1. Tehnologia de functionare a boilerului

Desi boilerele electrice se pot asemena foarte mult prin design, e bine sa stii ca ele difera in ceea ce priveste tehnologia de functionare. Astfel, se disting trei tipuri principale de boilere electrice:

– Conventionale: acestea sunt cele mai populare tipuri de boilere electrice, care folosesc

pereti dublati realizati din materiale precum fonta, otel sau cupru. Aceste modele sunt ideale pentru zonele in care duritatea apei reprezinta o problema, avand functii si specificatii speciale care ofera protectie anticoroziva.

 

– Instant: boilerele electrice instant sunt acele modele care nu sunt prevazute cu rezervor

intern. Un mare avantaj pe care il ofera un boiler instant tine de economisirea consumului de energie electrica, tocmai pentru ca nu functioneaza in permanenta ci doar in momentul in care este necesara furnizarea de apa calda.

 

– Cu acumulare: un boiler electric cu acumulare foloseste doua rezervoare. Acestea sunt

recunoscute si sub denumirea de “tank in tank”, tocmai datorita modului in care sunt pozitionate cele doua rezervoare. Avantajele acestor boilere sunt puterea ridicata si timpul scurt in care apa este incalzita.

 

  1. Dimensiunea si modul de montare a boilerului

Un ultim aspect important de care ar fi indicat sa tii cont in momentul in care te-ai decis sa optezi pentru achizitionarea unui boiler electric se refera la dimensiunile acestuia si la modul de monatare. Astfel, pentru un spatiu mai mic, poti opta pentru modele compacte, care se monteaza de regula deasupra chiuvetelor sau a altor tipuri de puncte de consum. Aici ar putea exista totusi un impediment, pentru ca, de cele mai multe ori, aceste echipamente sunt destinate unui consum mic de apa calda (aprox 50l).

Ai posibilitatea de a opta insa atat pentru boilere electrice verticale cat si orizontale; asadar, un astfel de echipament este o varianta fiabila pentru orice tip de spatiu.

Related posts

Renovarea acoperisului: materiale si finantare

Adina Meyers

Noua culisanta Select 76 de la Helios – Rafinament. Silentiozitate. Adaptabilitate

Adina Meyers

Cosul de fum, detaliul semnificativ in cazul incalzirii

Adina Meyers