LifeStyle

Solutii simple care te ajuta sa spui adio mucegaiului si igrasiei

Mucegaiul si igrasie isi fac simtita prezenta destul de des, oricat de mult am incerca noi sa prevenim acest lucru. Putem spune chiar ca devin niste adevarate cosmaruri, mai ales pentru persoanele mai sensibile, care pot dezvolta alergii din cauza prezentei acestora in locuinta noastra. 

Stim insa ce reprezinta cu adevarat cele doua? Inainte de a trece la prezentarea solutiilor simple si naturale care sa ne ajute sa scapam de mucegai si igrasie haide sa facem o scurta trecere in revista a catorva informatii utile despre cele doua, pentru a avea o baza de inceput.

Incep cu igrasia, aceasta reprezentand practic o umezeala care persista pe peretii unei constructii, ea fiind retinuta de materialele care stau la baza lor. De foarte multe ori se face o confuzie intre condens si igrasie, insa intre cele doua exista cateva diferente (desi prima este o forma a celei din urma; de exemplu, igrasia tinde sa fie permanenta). Cu trecerea timpului igrasia duce la aparitia mucegaiului (lucru valabil si in cazul in care condensul apare des), iar asta pentru ca ea creaza un mediu propice dezvoltarii acestuia.

Mucegaiul este o ciuperca microscopica care se inmulteste prin intermediul sporilor (el tinde sa aiba o culoare verzuie sau neagra si poate fi intalnita pe pereti sau in baile in care umiditatea este una foarte ridicata). Mucegaiul duce de cele mai multe ori la aparitia alergiilor (in special in cazul persoanelor mai sensibile), iar inclusiv sanatatea noastra poate avea de suferit. Este asadar de preferat sa nu il lasam sa ne invadeze locuinta.

Cum poti sa scapi de igrasie?

Deoarece igrasia este una dintre cauzele care duc la aparitia mucegaiului este normal ca, pentru inceput, sa incercam sa scapam de ea. Una dintre cele mai folosite si eficiente solutii sunt reprezentate de folosirea unor vopsele / solutii antiigrasie, care pot fi gasite in orice magazin de profil din tara, la preturi destul de bune. Acestea vor crea practic un fel de „bariera”, care nu va mai permite iesirea apei din perete la suprafata.

Cea mai buna modalitate de a scapa de igrasie este reprezentata de termoizolarea cu polistiren a partii exterioare a cladirii. Da, este costisitoare, dar pe termen lung merita, deoarece in acest fel sansele de a scapa complet de igrasie sunt unele foarte mari. Eu de exemplu am optat pentru termoizolarea cu polistiren a partii exterioare a apartamentului, alaturi de folosirea unei vopsele creata special pentru a nu permite apei din perete sa iasa la suprafata, iar rezultatele sunt unele excelente.

Cum poti scapa de mucegai si bloca aparitia sa?

Mucegaiul nu doar ca provoaca alergii, dar duce si la aparitia unor afectiuni mai grave, ca de exemplu sinuzita fungica, boli pulmonare, astm (ori agravarea sa pentru persoanele care au deja astm), probleme de memorie si asa mai departe. Iata asadar de ce e bine sa facem tot ce putem pentru a scapa rapid de el si sa previi aparitia sa pe viitor.

Pentru preventie este recomandat sa urmezi cateva reguli simple. De exemplu, incearca sa aerisesti fiecare camera a locuintei tale de doua ori pe zi, precum si sa elimini cat mai mult posibil nivelul ridicat de umezeala in locurile predispuse (ca de exemplu bucataria ori baia). Printr-o aerisire adecvata a acestor incaperi ori folosirea unei hote (in cazul bucatariei) ori a uni ventilator (in cazul baii) este tinut sub control nivelul de umiditate si drept consecinta scad sansele de aparitie a mucegaiului. Petele de grasime si resturile de mancare creaza si ele un mediu propice dezvoltarii mucegaiului, deci trebuie sa ai in vedere curatarea cat mai bine a acestor zone.

Uscarea rufelor in casa nu este recomandata, desi foarte multe persoane fac asta. De ce? Vezi mai sus. Este creat un mediu perfect pentru dezvoltarea mucegaiului, deoarece duce la cresterea umezelii din aer. Izolarea ferestrelor poate ajuta si ea foarte mult, iar folosirea unui dezumidificator este chiar recomandata.

In ceea ce priveste metodele prin care poti scapa de mucegai, in cazul in care el si-a facut deja simtita prezenta lucrurile stau in felul urmator. Este bine sa stergem peretii si celelalte zone afectate de prezenta mucegaiului folosind fie o solutie antimucegai din comert, fie o solutie facuta in casa (alegerea apartine fiecaruia). De exemplu, folosirea unei solutii facuta in casa din doua plicuri de bicarbonat de sodiu si un litru de apa poate reprezenta un bun inceput. Otetlul de mere, in combinatie cu apa, apa oxigenata, zeama de lamaie si bicarbonat de sodiu este de asemenea o solutie naturala excelenta pentru curatarea mucegaiului.

Related posts

Caldura mare, mon cher! Ce apa sa bem? Apa de la robinet sau apa imbuteliata ?

Adina Meyers

Cadouri de primavara in Vitrina de design

Adina Meyers

Homeycomb iti redecoreaza casa de Paste!

Adina Meyers