Odata cu intrarea pe piata a noilor modele de camere IP, s-a discutat si se discuta in continuare aprins pe site-urile de specialitate in legatura cu usurinta de instalare. Sustinatorii sistemelor moderne considera ca acestea sunt o alternativa mult mai simpla ca instalare, pe cand sustinatorii sistemelor de supraveghere analogice ii contrazic pe baza unor argumente destul de bine puse la punct. Este clar ca sistemele IP au numeroase avantaje, insa exista voci care sustin ca usurinta de instalare nu este unul dintre acestea. Dificultatea nu consta in instalarea fizica in sine, ci in setarile care uneori sunt dificile chiar si pentru expertii in domeniu si necesita prezenta unor tehnicieni specializati pe IT.

Motivele pentru care camerele IP sunt mai greu de instalat decat un sistem de supraveghere analog.

– Camerele IP se gasesc mai greu in retea;

– Ajustarea focalizarii camerelor IP este extrem de complicata;

– Spre deosebire de camerele analog, camerele IP au nevoie de alocarea unei adrese de IP pentru a functiona;

– La camerele IP trebuie setate drepturile de acces pentru fiecare user in parte;

– Protocolul de instalare difera de la fabricant la fabricant.

1. Gasirea unei camere IP in retea

Pe site-uri precum www.comenzi.ro, cei interesati de achizitionarea si instalarea unui sistem de securitate au de ales intre numeroase variante de sisteme de supraveghere analogice si sisteme IP, iar diferentele dintre acestea sunt adesea extrem de complexe.

In ceea ce priveste usurinta de instalarea, sistemele analog sunt mai dificil de instalat din punct de vedere al hardware-ului, iar camerele IP se instaleaza extrem de complicat din punct de vedere al software-ului. Gasirea camerelor in retea este una dintre cele mai problematice operatii. De multe ori, camerele se gasesc foarte greu chiar si cu aplicatia oferita de producator, iar de multe ori solutia este schimbarea adresei de IP a computerului.

2. Ajustarea focusului

Camerele analog pot fi ajustate folosind monitoare tip telecomanda extrem de usor de utilizat si destul de ieftine. Camerele de supraveghere IP nu au in principal astfel de accesorii, focusul imagine putand fi controlat doar din laptop in timp ce o alta persoana lucreaza direct cu camera.

3. Alocarea adreselor de IP

Camerele IP au nevoie de o adresa de IP pentru a putea fi legate in retea cu laptopul sau computerul care le coordoneaza. Alocarea adreselor de IP este adesea foarte problematica pentru ca in functie de strategia folosita adresele de IP se pot schimba automat sau reseta si trebuie cautate din nou.

4. Drepturile de acces pentru utilizatori

Camere IP sunt in principal computere Linux in miniatura si trebuie setate dupa acelasi model pentru a stabili drepturile de acces pentru fiecare utilizator in parte. Acest pas este extrem de important pentru a proteja intreg sistemul, mult mai vulnerabil la atacuri din exterior decat un sistem de supraveghere analogic.

5. Diferentele de instalare de la producator la producator

Una dintre cele mai mari probleme pe care le pune instalarea unui sistem de supraveghere IP este faptul ca experienta cu instalarea sistemelor de la un anumit producator nu ajuta la instalarea unui sistem de la un producator diferit. Fiecare sistem IP vine cu propriul sau soft, propria interfata si propriile aplicatii.

Sistemele analog

Prin comparatie, problema principala a sistemelor analog sunt cablurile si tragerea acestora in asa fel incat sa nu incurce sau sa arate inestetic. Mai departe de aceasta problema insa, instalarea unui sistem analog se reduce la conectarea sursei de curent si la DVR, obtinand astfel un sistem CCTV. Nu este nevoie de alocare de IP-uri sau de cunostinte de IT complicate.

Related posts

Renovarea termica a unui acoperis mansardat

Adina Meyers

5 greseli pe care le facem atunci cand construim o casa

Adina Meyers

Un altfel de izolare termica a locuintei

Adina Meyers