Sterilizarea este unul dintre cele mai importante procese desfășurate în cadrul unui cabinet de medicină dentară. În condițiile în care respectarea condițiilor de igienă se regăsește pe lista obligațiilor unui stomatolog – reglementate prin lege, achiziția unui autoclav devine absolut necesară. Dacă plănuiești să realizezi o astfel de investiție pentru a-ți deschide un cabinet stomatologic, atunci cu siguranță că îți vor fi utile următoarele sfaturi:
1.Respectă cu strictețe instrucțiunile date de producător!
Pentru o funcționare optimă, după ce instalezi aparatul și ești gata să îl folosești, va trebui să respecți instrucțiunile date de producător. Ele pot varia în funcție de ciclul de sterilizare ales, de tipul de autoclav, de brand și de producător. Ai grijă să respecți cantitatea instrumentelor cu care poate fi încărcat sterilizatorul! De asemenea, se recomandă lăsarea unui spațiu suficient atât între instrumentele ambalate, cât și între pereții sterilizatorului și a pachetelor. În felul acesta, se asigură pătrunderea vaporilor în vederea sterilizării ustensilelor. Se indică un timp de așteptare de aproximativ 15 minute la finalul ciclului de sterilizare pentru a reduce presiunea și uscarea instrumentelor.
2. Efectuează testele Bowie-Dick!
Permeabilitatea aburului ar trebui verificată cel puțin o dată pe săptămână, utilizând testele Bowie-Dick. De regulă, aceste teste se realizează înainte de primul ciclu de sterilizare al zilei. Pentru a te asigura de eficiența procesului de sterilizare, va trebui ca evacuarea aerului să fie apreciată corect. De asemenea, este necesară o cantitate corespunzătoare a aburului, adică o concentrație non-critică a gazelor inerte.
3. Folosește autoclavul într-un mod corespunzător!
Utilizarea necorespunzătoare a sterilizatorului poate pune în pericol atât starea de sănătate a pacienților, cât și pe cea a personalului. De aceea, este important să respecți toți pașii procesului de sterilizare. Prima etapă constă în spălarea instrumentelor și imersiunea lor într-o soluție dezinfectantă. După trecerea unui timp de acționare de o oră, acestea sunt clătite și mai apoi uscate. Ulterior, vor fi sigilate și supuse unui ciclu de sterilizare în autoclav. Temperatura aparatului se va regla la 270°F (Fahrenheit) sau 132 °C (Celsius), timp de aproximativ trei minute. Pentru un proces de sterilizare mai intens, se va opta pentru o temperatură de 121 °C, iar instrumentele vor fi ținute în autoclav între 20 și 30 minute.
Dentex oferă o gamă variată de echipamente stomatologice
Dacă te afli în căutarea unui autoclav eficient sau ai nevoie de anumite echipamente, consumabile și instrumentar pentru cabinetul tău, poți plasa o comandă online pe website-ul dentex.ro.
Din oferta magazinului online Dentex fac parte diferite aparate și dotări ideale pentru stomatologie, de la instrumente importante pentru activitatea din laboratoarele de tehnică dentară și articole utile pentru restaurări sau până la produse potrivite pentru igienă, protetică și implantologie.