Ingrediente:
600 grame carne de porc putin grasa
o varza murata mare, cu foile subtiri
un dovleac placintar mare cat sa incapa totusi in cuptor
afumatura (slanina, costita, bacon etc.) dupa gustul fiecaruia
2-3 cepe
500 grame ciuperci
4 morcovi
5 rosii
3 linguri pasta de tomate
1-2 cani bors
1-2 pahare vin alb sec
2 maini de orez pentru sarmalutele cu carne
4 maini de orez pentru sarmalutele cu ciuperci
stafide
o legatura de marar
o legatura de patrunjel
cateva crengute de cimbru
ulei
sare, piper
Mod de preparare:
Tocam carnea, apoi tocam ceapa marunt si o punem la calit. Curatam morcovii, ii radem si ii punem peste ceapa.
Daca faceti si sarmalute cu ciuperci si stafide, mai pregatiti o tigaie la fel, curatati si taiati ciupercile si adaugati-le la calit.
In prima tigaie adaugam carnea
Vom adauga in aceasta tigaie si apa si vom lasa ingredientele sa se faca aproximativ 30 de minute.
Intre timp tocam verdeata
Taiem un capac in dovleac si il curatam bine in interior, scobindu-l si pastrand o ceasca de miez parfumat pentru a-l adauga la carne.
Dupa ce carnea s-a inmuiat adaugam orezul si il lasam un pic.
Punem orezul si peste ciuperci.
Cand orezul e pe jumatate facut, oprim focul si amestecam umpluturile astfel:
Orezul cu ciuperci primeste stafidele, patrunjel, marar, cimbru, piper si sare
Carnea tocata primeste dovleacul facut pasta si, bineinteles, patrunjel, marar, cimbru, sare si piper.
Atentie! La capitolul sare trebuie avut grija deoarece si varza murata contine sare! Asadar, tineti cont de cat de sarata e varza si reduceti sarea adaugata in umpluturi.
Pasul urmator: taiem rosiile si le punem la calit.
Desfacem cu grija fiecare frunza si ii scoatem nervura. Varza ramasa se toaca.
Cand totul este partial preparat, fierbem si varza cam 20 de minute. Apoi incepem sa impachetam sarmalutele. Apoi incepe faza de umplere a bostanului dupa regula: varza tocata cu rosii, sarmalute, varza tocata cu rosii, afumatura, sarmalute…
Se capaceste cu crengute de cimbru si rosii proaspete.
Se face un amestec din bors, vin si pasta de tomate (eventual si sare) si se toarna peste sarmale. Aveti grija cata zeama puneti, dovleacul lasa si el zeama.
Dovleacul se tine la cuptor aproximativ 2 ore, la 210 grade (depinde de marimea dovleacului). Apasati din cand in cand coaja, sa fiti sigure ca nu s-a inmuiat prea tare.
Mod de servire:
Serviti sarmalele cu carne si ciuperci alaturi de mamaliga, ardei iute si smantana.
Material preluat de pe www.culinar.ro