Saint-Gobain Rigips, lider al segmentului materialelor de constructii pe baza de ipsos si unul dintre principalii furnizori de materiale de constructii pentru proiectul de renovare a teatrului, saluta deschiderea Salii Mari a Teatrului National.
De la momentul inceperii colaborarii la acest proiect si pana in prezent, lucrarea complexa de arhitectura, constructii si instalatii, de la cladirea Teatrului National din București a incorporat diverse solutii si produse ale Companiei Saint-Gobain Construction Products Romania – Divizia Rigips, cuprinzand: peste 125,000 metri patrati de placi din gips-carton marca Rigips®, printre care si placi speciale pentru compartimentari rezistente la foc, placi rezistente la umiditate extrema, marca Aquaroc, cu o compozitie ce asigura montarea acestora si la exterior, placi speciale marca Rigidur, armate cu fibre celulozice si aditivi minerali, rezistente la impact, plafoane acustice marca Rigiton pentru imbunatatirea calitatii acustice in interiorul incaperilor.
Saint-Gobain Rigips priveste cu mandrie faptul ca un edificiu de importanta culturala majora pentru Capitala si pentru intreaga tara, incorporeaza solutii de arhitectura, tehnice si acustice si produse purtand marca Rigips, ce contribuie la confortul si estetica interioarelor:
„Ne bucuram ca am putut fi parte dintr-un proiect atat de important. Teatrul National București este o cladire de referinta pentru noi și suntem siguri ca noua structura va aduce pasionatilor de teatru multe surprize frumoase. Implicarea noastra reprezinta o confirmare a standardelor inalte oferite de Saint-Gobain Rigips prin solutiile inovatoare, consultanta tehnica la proiectare si executie. Este foarte important pentru noi sa sustinem astfel de proiecte și a fost o onoare sa contribuim la remodelarea unei cladiri emblematice pentru capitala tarii si pentru Romania.” a declarat dl. Constantin Hariton, directorul general al Saint-Gobain Rigips
Cladirea a trecut prin mai multe etape, de la demolari si reconfigurari pana la izolatii fonice, hidrofuge si termice. Pe langa furnizarea de materiale de constructie, implicarea Saint-Gobain Rigips a inclus si consultanta tehnica, plus asistenta in proiectarea solutiilor care sa sustina punerea in practica a unui proiect arhitectural deosebit. Proiectul de renovare a cladirii Teatrului National Bucuresti a dezvoltat teatrul intr-un adevarat complex multicultural, cu sapte sali de spectacole, spatii comerciale, biblioteca, muzeu, sali multimedia si cafenele. Sala Mare și-a recapatat forma initiala, teatrul dispune acum de o sala unica in Europa, peretii si gradenele acesteia fiind mobile pentru a putea fi transformata in trei tipuri de sala cu pozitionari diferite ale scenei fata de spectatori.
„Daca ar fi sa apreciem pentru care din lucrari suntem cei mai mandri, cu siguranta topul ar fi condus de solutiile acustice oferite. As vrea sa mentionez importanta colaborarii cu doamna expert acustician, Conferentiar Universitar Doctor Inginer Mariana Stan. Doamna Stan ne-a fost aproape de-a lungul timpului la diverse obiective culturale, precum: salile de cinema din Plaza Militari, Bucuresti; studiourile TV Targu Mures; studioul de inregistrari muzicale al Teatrului C-tin Tanase, Bucuresti; studiourile TV, amfiteatrele si salile de muzica din noua cladire a Fundatiei Romania de Maine…”- spune reprezentantul Companiei Saint-Gobain Rigips, Arhitect. Dan Stanescu, Technical & Developement Manager.
Principalele probleme ce trebuie rezolvate in acustica salilor de auditii publice sunt:
– distributia cat mai uniforma a sunetului pe toata suprafata ocupata de auditori;
– asigurarea inteligibilitatii emisiei sonore in orice punct din sala;
– reducerea semnificativa a nivelului zgomotului perturbator.
Doamna Conf.Univ.Dr. Ing. Mariana Stan, acustician, ne explica:
„Tratamentele acustice din salile Teatrului National Bucuresti atat la cele existente, la care modificandu-se geometria, s-a recalculat tratamentul acustic, precum si la cele noi – de spectacol si de repetitii, au fost prevazute pentru indeplinirea cerintelor de buna auditie si confort acustic precizate in legislatia tehnica in vigoare. Durata timpului de reverberatie este unul dintre parametrii importanti pentru auditie in salile de teatru. Pentru indeplinirea acestei conditii, in salile de spectacole se utilizeaza materiale fonoabsorbante si reflectante; din punct de vedere estetic, pentru a ajunge la forma finala a finisajelor dintr-o sala, aceste materiale pot fi caserate cu tesaturi ale caror texturi nu modifica semnificativ parametrii de absorbtie ai tratamentelor acustice.
In ceea ce priveste izolarea fonica, in cadrul ansamblului „TNB” a trebuit rezolvata situatia deosebita a doua sali suprapuse, mai exact a SALII MICI, aflata sub scena SALII MARI. Pentru indeplinirea cerintei de izolare la zgomot aerian conform reglementarilor tehnice in vigoare, a fost adoptat sistemul “CASA IN CASA“, constand din: pardoseala de tip dala flotanta, tavan fonoizolator, pereti suplimentari, toate aceste elemente fiind despartite de straturile suport, prin intermediul unor elemente elastice.”
Saint-Gobain Rigips a fost aproape de cei care au contribuit la proiectarea solutiilor. Domnul Prof. dr. Ing. Horia ASANACHE povesteste care au fost provocarile in cazul acestui proiect: “Lucrarile de readucere a Teatrului National Bucuresti la imaginea proiectului initial, asociate cu lucrari de reabilitare, extindere si reparatii au implicat rezolvari tehnice si tehnologice ce depasesc sfera celor de mare uzualitate, care sunt in general cunoscute de toti arhitectii si constructorii.
Conceptia unor solutii generale si de detaliu cu performante inalte, sub aspectul acustic dar si sub cel al reactiei si rezistentei la foc s-a suprapus peste problematica speciala a inaltimilor “de nivel” mari si foarte mari si cea a unor zone cu geometrii total atipice”.
Ne bucura sa primim aprecierea d-lui Prof. dr. Ing. Horia ASANACHE pentru buna colaborare: „Colectivul de proiectare a avut consultari tehnice cu specialisti ai firmelor ce activeaza in domeniul lucrarilor cu produse de ipsos-carton, principalul loc printre acestea ocupandu-l Saint-Gobain Rigips. Ca urmare, in numele echipei de proiectare pe care am coordonat-o ca si a multor colegi din alte echipe de lucru multumesc specialistilor firmei S.G. RIGIPS si le doresc multe succese profesionale in viitorii ani.”