Odata cu diversificarea hranei copilului, incepi sa te intrebi care sunt cele mai sanatoase optiuni pentru cel mic. Pestele este unul dintre alimentele care joaca un rol esential, fiind o sursa importanta de acizi grasi Omega-3, proteine, vitamine si minerale.
Poate fi introdus in dieta copilului incepand cu varsta de opt luni, cand bebelusul incepe sa manance hrana solida si devine capabil sa digere pestele slab. De la 10 luni cel mic poate consuma chiar si peste mai gras, dar in cantitati foarte mici. Introducerea acestui aliment trebuie facuta cu multa grija, dar odata ce a fost testata toleranta, nu ar trebui sa lipseasca de pe masa ta.
Ai grija, insa, ce fel de peste alegi pentru cel mic. Evita-l pe cel cu un continut ridicat de mercur, precum rechinul, pestele spada sau lufarul. Fereste-te si de pangasius, care are o calitate nutritiva saraca si poate fi periculos din cauza apelor poluate in care traieste. Printre pestii care sunt indicati in alimentatia copiilor se numara heringul, dorada, morunul, salaul, somonul, codul, pastravul, sardina sau macroul.
Poti introduce pestele la conserva in alimentatia celor mici incepand cu 5-6 ani. Incearca fileurile de hering sau macrou de la Eva, preparate din cele mai bune parti ale pestelui. Acestea contin proteine usor de digerat, superioare celor din alte tipuri de carne, fiind bogate in acizi grasi esentiali Omega 3, vitaminele A, D, E, B12, dar si minerale precum potasiu, fier, iod, fosfor si seleniu.
Aceste substante ajuta dezvoltarea cognitiva, imbunatatesc considerabil vederea, intaresc sistemul imunitar si previn o serie de probleme ale pielii, cum ar fi eczemele. Datorita continutului de fier, carnea de peste previne anemia la copii, iar iodul ajuta la buna functionare a glandei tiroide. Vitamina D este esentiala in absorbtia si fixarea calciului, asigurand oase puternice si o dantura sanatoasa pentru cei mici.
Daca asociezi pestele cu cateva legume sau cu putin orez brun poti crea o mancare simpla, sanatoasa si cu aspect apetisant, care sa ii atraga atentia celui mic si sa ii starneasca pofta de mancare. Incearca o reteta delicioasa de hering cu naut pentru care ai nevoie de o conserva de hering Eva, 100 g de naut fiert si scurs de zeama, o salata verde, o ceapa rosie taiata felii, o legatura de patrunjel, o lingura de ulei de masline, putina sare si suc de lamaie. Amesteca toate ingredientele, toarna dressing-ul obtinut din mixarea uleiului de masline cu sarea si sucul de lamaie si decoreaza cu patrunjel verde. Nu vei petrece mai mult de 10 minute in bucatarie, iar copilul tau se va bucura de o masa gustoasa, sanatoasa si cu un aport nutritiv optim.