Home

PAL, MDF sau lemn masiv – ce alegi atunci cand vrei sa schimbi mobila?

Alegerea mobilei reprezinta fara nici o urma de indoiala etapa cea mai importanta atunci cand vine vorba de decorarea sau redecorarea locuintei noastre, iar asta pentru ca ea este cea care ne ajuta foarte mult sa ii oferim un anumit stil, precum si sa o facem calduroasa si primitoare. Trebuie insa sa stim care sunt principalele criterii de alegere a mobilei, astfel incat sa avem garantia ca am luat o decizie buna si ca noi ne vom putea folosi de noile obiecte de mobilier pentru foarte mult timp de acum incolo.

In articolul de astazi nu vom discuta despre toate aspectele pe care tu trebuie sa le ai in vedere inainte de a cumpara mobila, ci ne vom indrepta atentia doar catre materialul din care aceasta este facuta. Asta pentru ca, in majoritatea cazurilor, calitatea materialelor este cea care va face diferenta. Desigur, fiecare tip de material vine cu avantajele si dezavantajele sale, iar ele vor putea fi folosite doar in anumite cazuri, asadar trebuie sa stii exact ce vrei, precum si care va fi rolul pe care camera il va avea.

Atunci cand vine vorba de materiale, in cazul mobilei avem de ales dintre PAL, MDF si lemnul masiv. O sa le luam pe fiecare in parte si vom incerca sa iti oferim principalele avantaje si dezavantaje pe care fiecare dintre ele le ofera. In acest fel o sa stii cu siguranta spre care sa iti indrepti atentia.

Primul despre care vom discuta este PAL-ul. In cazul in care nu stiai, acest acronim vine de la placi aglomerate de lemn si vorbim mai exact despre niste aschii din lemn care sunt tocate marunt, dupa care amestecate cu clei (ori alte substante asemanatoare sintetice) si presate la cald. Mobila care este facuta din acest material vine cu o serie de avantaje, iar cel mai notabil avantaj este reprezentat de pretul foarte mic pe care il are. Sa nu uitam nici de faptul ca ea vine in culori si texturi variate, iar acesta este unul dintre cele mai potrivite materiale pentru mobila facuta la comanda. Are insa si cateva dezavantaje: nu rezista foarte bine la o umiditate crescuta, iar durata de viata nu este chiar una foarte lunga.

Trecem acum la MDF, adica fibra de densitate medie. Modul de obtinere al acestuia este foarte asemanator cu cel al PAL-ului, doar ca de data aceasta avem parte de o maruntire mult mai fina a lemnului compozit. Acest lucru duce la o densitate mai mare, oferindu-i de asemenea si o duritate mai ridicata (practic se apropie destul de mult de cea oferita de lemnul masiv). Pe langa duritate, pe lista cu avantaje mai putem adauga rezistenta la umiditate (ceea ce il face ideal pentru mobilierul din baie si bucatarie). Dezavantaje? Costurile mai ridicate pe care le presupune o astfel de achizitie.

In cazul in care vrei sa faci o investitie pe termen lung, iar bugetul tau este unul ceva mai generos, atunci cel mai probabil vei vrea sa iti indrepti atentia catre mobila din lemn masiv. Lemnul masiv ofera o durata de viata foarte lunga, mai ales atunci cand este intretinut in mod corespunzator. Are un aspect placut si este foarte eleganta, iar un alt avantaj este acela ca poate suporta greutati mari, fiind asadar un material ideal pentru biblioteci.

Related posts

Tu stii cum sa alegi podeaua pentru locuinta ta?

Adina Meyers

Un nou stil de viață eco friendly

Adina Meyers

Hobbyurile – sursă de inspirație pentru proiectele de bricolaj

Adina Meyers