Amenajari case

Casă cu stil, pe plaja oceanului

Parcela pe care urma să fie ridicată casa unui cuplu de tineri activi, ce aşteptau un copil, era situată în Long Island, o zonă ce face parte din cel mai mare oraş american, New York, situată la doar o jumătate de kilometru distanţă de vestitul Manhattan. Proiectul a fost încredinţat biroului de design Melone Cloughen Interiors şi realizat chiar de Lisa Melone Cloughen.

Proiectul a ţinut seama atât de solicitările proprietarilor, cât şi de caracteristicile zonei: populaţie densă, case de dimensiuni foarte mari, numeroase restaurante, hoteluri şi magazine trendy, existenţa în apropiere a faimoasei Jones Beach, o plajă foarte lată şi lungă, unde newyorkezii vin cu predilecţie în timpul verii. În plus, proprietatea pe care urma să fie construit imobilul se afla chiar în prelungirea plajei Oceanului Atlantic, având un teren foarte nisipos. Alegerea Lisei Melone Cloughen pentru realizarea acestui proiect s-a datorat experienţei mari pe care o avea în coordonarea unor proiecte de dimensiuni generoase şi mai ales specializării sale în design de interior. Nu mai puţin important a fost faptul că Lisa Melone avea o înclinaţie specială spre decoruri elegante şi aerisite, adică spre ceea ce îşi doreau proprietarii. De altfel, biroul său de design avea în palmares realizarea a numeroase astfel de proiecte în New York, New Jersey şi Long Island.
Dar care erau solicitările beneficiarilor, în afară de cele referitoare la amplitudinea spaţiilor? Aceştia îşi doreau mult confort, atât pentru ei, cât şi pentru viitorii lor copii. De asemenea, voiau ca noua lor locuinţă să le ofere posibilităţi şi facilităţi pentru petrecerea timpului împreună cu familia şi prietenii.
Deoarece casa este amplasată în prelungirea plajei, într-o zonă cu dune de nisip, s-a luat decizia ca în continuarea terasei să se construiască un deck de dimensiuni mari, pentru asigurarea ieşirii – mai ales că imobilul nu era ridicat direct pe nisip, ci pe o structură mai înaltă. Pentru a fi în concordanţă cu stilul elegant al întregii proprietăţi, s-a ales ca material de construcţie un lemn nobil şi rezistent, şi anume mahonul. În plus, a fost folosită o soluţie specială, care să-l protejeze de apă, umiditate şi aerul salin. Dacă pentru podea s-a păstrat culoarea maro închis a mahonului, în cazul balustradei şi gardului s-a preferat albul, care induce un aer estival.
În cazul faţadelor, Lisa a mers pe culori precum nisipiu, bej şi alb. Acestea au fost folosite şi la interior, acompaniate însă de alte nuanţe care fac trimitere la plajă şi ocean şi care se regăsesc la tapiţerii, materiale textile şi mobilier.

În casă se intră direct în livingul central enorm, ale cărui uşi franţuzeşti îţi dau senzaţia că ai ajuns lângă ocean. Locuinţa este compartimentată astfel: la parter se află un open-space, care include livingul central cu înălţime dublă, bucătăria, un salon, două camere de familie (un fel de livinguri mai mici) şi o cameră pentru oaspeţi, în timp ce la etaj (unde spaţiul este mai mic, având în vedere holurile şi înălţimea dublă a livingului de la parter) se găsesc dormitoarele şi băile. Pardoselile sunt realizate din lemn de stejar.

La parter, o mare parte din suprafaţa acestora este lăsată liberă, pentru a face ca spaţiile de aici să pară fluide. În schimb, la etaj, în livinguri s-au folosit cu predilecţie covoare, ce au rolul de a oferi un plus de intimitate, iar în dormitoare s-a utilizat mochetă.
Eleganţa clasică predomină în livinguri, fiind marcată de fotolii comode, cu braţe, de canapele cu o uşoară tentă retro, de decoraţiuni, obiecte de artă, oglinzi mari şi şeminee. O notă specială o dau corpurile de iluminat – de exemplu, candelabrul din livingul central este în concordanţă perfectă cu mobilierul şi cu restul decorului, iar veiozele şi aplicele sporesc senzaţia de intimitate; în zonele mai puţin înalte, spoturile se dovedesc a fi cea mai bună alegere.

Amenajarea s-a făcut într-un mod foarte interesant. În general, s-a mizat pe obiecte de mobilier confortabile, tapiţate, pe scaune de tip club de la Baker/Milly Road şi McGuire şi pe materiale textile de la Lee Jofa. Totuşi, pentru mai multă varietate, gazdele noastre au optat pentru un amestec de stiluri. Oportunitatea a apărut în momentul în care o vilă elegantă din apropiere a fost pusă în vânzare, iar noii proprietari doreau să o achiziţioneze goală.

De la casa din apropiere scoasă la vânzare au fost cumpărate fotoliile, scaunele şi oglinzile. Fotoliile şi scaunele au fost refăcute şi retapiţate, în acest scop folosindu-se materiale textile în culori ce fac trimitere la nisip şi soare. Pentru terasă a fost achiziţionat mobilier veneţian marca Brown Jordan. Paleta cromatică a fost aleasă având ca temă principală nisipul. Multe dintre materialele textile prezente la tapiţerii au străluciri de roz-portocaliu, roşu, albastru sau verde. În cazul covoarelor, s-au preferat tonuri neutre de gri, care să pună în evidenţă tapiţeriile. La nivelul pereţilor au fost utilizate vopsele de la Benjamin Moore în diferite nuanţe de nisip.

Foto: Melone Cloughen Interiors

Related posts

Eleganta clasica la malul marii

Adina Meyers

Pridvorul, prima solutie de conditionare a aerului

Adina Meyers

Arhitectură mediteraneană la Marea Neagră

Adina Meyers