Priceperea arhitectului, combinată cu bunul-gust al proprietarului, poate transforma orice spaţiu într-o locuinţă frumoasă şi primitoare dar şi foarte funcţională. Astfel, un pod vechi a devenit o locuinţă modernă şi de lux care se bucură de superba privelişte a acoperişurilor din ţiglă ceramică din Sibiu, de facturi mici la întreţinere dar şi de o ambianţă interioară foarte plăcută.

Proprietarul a decis să îşi construiască  nu o casă convenţională ci mai degrabă o mansardă, plăcându-i întotdeauna senzaţia pe care o creează pereţii înclinaţi ai acestor spaţii, ferestrele tipice acestor construcţii, precum şi posibilitatea de a vedea peste acoperişurile caselor din jur. Ţinând cont de aceste preferinţe, proprietarul a cumpărat un pod vechi într-o clădire din centrul Sibiului. Aceasta are un farmec aparte atât datorită arhitecturii exterioare, cât şi parcului aflat în vecinãtate. Din păcate, podul nu era potrivit pentru mansardare, dar beneficiarul a fost de acord să fie izolat podul şi să fie schimbată structura iniţialã, pentru a putea face posibil acest lucru.

Toate avantajele unei mansarde nu au însă valoare dacă la interior nu se poate beneficia de un climat bun. Se ştie că aerul cald se ridică şi, de aceea, cele mai mari pierderi de căldură (aproape 40%) se fac prin acoperiş. Tot pe suprafaţa acoperişului cad razele puternice ale soarelui în timpul verii producând încălzirea excesivă a podului. A rezultat că în această direcţie trebuia îndreptată atenţia şi să se realizeze cu prioritate izolarea podului iar aceasta să asigure şi o atmosferă plăcută în mansardă.

 

A fost aleasă soluţia vatei minerale bazaltice de la ISOVER

La recomandarea arhitectului, proprietarul a ales soluţia vatei minerale bazaltice de la ISOVER cu grosimea de 20 cm, în straturi încrucișate. Printre motivele acestei alegeri s-au  numărat nu numai calităţile acestui material dar şi compatibilitatea sa totală cu construcţia. Casele vechi, în special cele tradiţionale prezintă o structură din cărămidă iar cele din zona Sibiului au acoperiş din ţigle ceramice. Amândouă aceste materiale sunt pe baze naturale şi asigură o foarte bună circulaţie a aerului şi deci un climat interior foarte plăcut.  La rândul său, vata minerală bazaltică este realizată tot pe baze naturale, din materii prime cvasiinepuizabile, nisipul şi, respectiv, bazaltul şi dolomita. Acestea se prezintă sub forma unei împâslituri de fibre cilindrice, care au diametre de câţiva microni şi sunt solidarizate cu ajutorul unui liant, înglobând astfel un volum foarte mare de aer. Adaugarea de uleiuri minerale realizează protecţia împotriva pătrunderii prafului  şi  înlătură efectul negativ al umidităţii  care reduce confortul şi poate avea consecinţe grave asupra construcţiei, ducând la degradarea structurii, formarea condensului şi a mucegaiului.

Beneficiind de o astfel de izolaţie, mansarda se bucură de numeroase avantaje iar instalarea a fost uşoară şi rapidă. A fost creată premiza pentru pierderi mici de căldură şi  crearea unui climat agreabil în interior, datorită circulării aerului, reducerea zgomotelor din exterior, care se traduce printr-o creştere a confortului interior. A fost deasemenea ridicată rezistenţa la incendii (clasă de protecţie la foc A1) şi a clădirii la condiţiile atmosferice (intemperii).

Există numeroase astfel de case tradiţionale cu poduri sau alte anexe gospodăreşti încă nefolosite. Ele pot fi lesne transformate în locuinţe moderne tip loft iar  vata minerală bazaltică de la ISOVER reprezintă în acest scop cea mai bună soluţie.

Related posts

Vrei sa cresti eficienta energetica a locuintei tale pentru un confort termic sporit? Iata pasii pe care trebuie sa ii urmezi

Adina Meyers

Cum poți remedia de unul singur denivelările pereților interiori

Adina Meyers

3 lucruri esentiale pe care sa le urmaresti atunci cand vrei un credit

Adina Meyers