LifeStyle

Despre modul corect de amplasare a plantelor in apartament si ingrijirea lor

Intr-un apartament plantele pot juca un rol destul de important, iar asta nu doar prin faptul ca ne aduce mai aproape de natura, ne relaxeaza si chiar creste nivelul de creativitate al nostru. Ele aduc numeroase avantaje si in ceea ce priveste starea noastra de sanatate, deoarece ele purifica aerul, imbogatindu-l cu oxigen si eliminand toxinele din el.

In cazul in care nu stiai, calitatea vietii noastre depinde intr-o foarte mare masura si de calitatea aerului pe care il respiram, iar la oras, acolo unde poluarea este, de obicei, la ea acasa, prezenta plantelor pentru purificarea aerului este cu atat mai importanta. Asta nu inseamna ca iti vei umple casa de flori si plante, ci doar ca vei opta pentru cateva (sa zicem una pentru fiecare camera).

Plantele recomandate pentru diferitele incaperi ale locuintei

Atunci cand vine vorba de amplasarea plantelor intr-un apartament trebuie sa tii cont de preferintele acestora si de tipul climatic preferat de ele. Exista plante care sunt ideale pentru baia ta, plante numai bune pentru un hol mai intunecos ori pentru o sufragerie luminoasa si asa mai departe. Conditiile corespunzatoare sunt necesare pentru ca ele sa se dezvolte in mod corect, pentru a inflori si a rodi fara probleme. Variatiile de temperatura trebuie sa fie si ele avute in vedere.

Pentru un hol (care de obicei nu dispune de foarte multa lumina naturala, fiind mai mult intunecos) cel mai bine este sa iti indrepti atentia catre plantele care se simt cel mai bine in locurile umbrite si racoroase. In astfel de zone ale casei tale poti amplasa fara probleme plante precum: Dieffenbachia (cu rol decorativ, ele putand depasi 1 metru in inaltime), Spathiphyllum, Crinul pacii (de asemenea este o planta de apartament decorativa, care nu necesita ca razele soarelui sa „pice” direct pe ea pentru o dezvoltare armonioasa – in plus, nu trebuie udata foarte des), Impatiens, Sporul casei (creste sub forma de tufa), Azaleea si Feriga de apartament.

In cazul bucatariei, lucrurile sunt putin mai dificile, iar asta pentru ca aici sunt variatii destul de mari de temperatura, precum si in ceea ce priveste nivelul de umiditate din aer. Pe scurt, bucatariile nu ofera chiar cele mai bune conditii pentru o planta de casa. Asta nu inseamna insa ca nu avem la dispozitie optiuni. In cazul acestei incaperi, cel mai bine este ca plantele / florile sa fie amplasate pe pervazul ferestrei. Potrivite pentru bucatarie sunt menta, cimbrul, rozmarinul, Violetele de Parma, Orhideea-fluture, Begonia, Anthurium pitic, Kalanchoe, cactusii, lamaiul pitic, busuiocul, iar lista poate continua.

Pentru baie, cel mai bine este ca atentia noastra sa fie indreptata catre plantele care adora un nivel al umiditatii crescut. E bine ca baile sa fie unele cat de cat luminoase (este bine sa te asiguri ca folosesti becuri fluorescente, iar asta pentru ca ele imita destul de bine lumina naturala) si bine aerisite, astfel incat climatul sa fie unul potrivit. Practic, aici este mediul perfect pentru plantele tropicale de apartament care pur si simplu adora aceste conditii. Atentie! Nu amplasa plantele pe podeau, ci de preferat pe suporturi agatate de tavan ori pe etajere. Printre plantele potrivite pentru o baie se numara feriga, filodendronul, pana cocoșului (aspidistra elatior), Planta paianjen (chlorophytum comosum), bambusul norocos, iedera dracului, crinul pacii si Zamioculcas zamifolia.

Cum le ingrijim in mod corespunzator?

In ceea ce priveste ingrijirea plantelor, aceasta se va face tinand cont de recomandarile pentru fiecare specie in parte. Unele plante necesita mai mult soare, altele mai multa umbra, unele vor sa fie udate cat mai des, altele foarte rar. Sunt plante care trebuie curatate si ingrijite in mod regulat, in timp ce de unele putem pur si simplu sa uitam. Asadar, va trebui sa ne documentam putin in ceea ce priveste modul potrivit de ingrijire al tipurilor de plante pe care noi le avem.

Trebuie sa avem in vedere chiar si tipul de sol preferat (de exemplu, trandafirii pitici sunt cei care prefera un sol cu pH neutru, precum si de o umiditate ridicata a acestuia). Chiar daca unele prefera sa fie udate din abundenta, ai grija sa nu le „ineci”. Lucrul acesta este valabil si in cazul celor care trebuie udate foarte rar (de exemplu, daca le uzi o data pe luna, asta nu inseamna ca atunci imbibi solul cu apa, ci ofera-i exact atat cat ea are nevoie). Daca plantele sunt unele care se dezvolta continuu si cresc, atunci va trebui sa ai in vedere si schimbarea periodica a ghiveciului.

Related posts

AM SI EU este locul unde găsești unele dintre cele mai frumoase figurine Crăciun

Adina Meyers

Very Late Breakfast

Adina Meyers

Gustul autentic al espresso-ului italian, cu Philips Saeco

Adina Meyers