Daca livingul este cea mai mare camera din locuinta, spatiul ei trebuie valorificat, chiar daca te abati putin de la rolul standard al incaperii.

Pentru a amplifica spatiul trebuie sa incepi cu regulile elementare: mult alb, suprafete lucioase si transparente, mobilier deschis la culoare, cat mai multa lumina si culori pastelate.

Apoi, trebuie sa te gandesti ca fiecare corp de mobilier pe care-l alegi este indicat sa fie cu adevarat folositor si, pe langa scopul de baza, sa serveasca si la ceva in plus.

Citeste si: 5 tipsuri de amenajare a unui living mic

De exemplu, alege o canapea extensibila dotata si cu lada de depozitare pentru asternuturi si paturi, un taburet cu capac, in care poti ascunde diverse, o masa care se transforma in birou, o biblioteca mare, cu usi inchise, care poate servi si ca dulap de haine.

Pe langa mobilierul multifunctional, trebuie sa recurgi la metode pentru valorificarea spatiilor ”moarte” din camera. De obicei ignoram total peretele cu ferestre, fara sa ne imaginam ca el poate gazdui rafturi pentru carti, de exemplu. Deci iata o idee!

Flancheaza geamul cu etajere inguste si pune pe ele carti sau cutii umplute cu nimicuri. Aceeasi solutie o poti folosi si pentru spatiul de deasupra ferestrei sau canapelei. Gandeste amenajarea pe verticala si cauta sa lasi centrul incaperii gol, pentru a crea impresia de spatiu. 

Citeste si: Cum decoram un living mic?

Un alt truc este sa folosesi nisele din pereti. Spatiile realizate in interiorul peretelui reprezinta o alternativa la suprafetele clasice de depozitare. Chiar daca initial au fost proiectate cu rol strict decorativ, nisele si fantele construite din gips-carton pot servi si ca spatiu de stocare a diferitelor obiecte carora nu le gasesti locul.

Acestea se pot dovedi foarte practice pentru carti sau chiar pentru haine si alte obiecte, daca le maschezi cu o usa din sticla sablata sau, mai ieftin, cu un panou textil. Ce trebuie sa tii minte este ca dezordinea aglomereaza. Asa ca ai grija ca intr-un spatiu mic sa nu ai prea multe suprafete deschise, asta daca nu sunt aerisite.

Construieste mai multe zone! Nu ai nevoie de incaperi distincte pentru living, dining si birou. Le poti amenaja pe toate la un loc, cu ajutorul mobilierului multifunctional, dar si prin dispunerea inspirata a acestuia, de preferat pe laturile camerei.

Daca suprafata iti permite, o poti chiar compartimenta cu ajutorul unui perete din gips-carton, pentru a crea un birou sau o zona de somn pentru oaspeti, sau poti recurge la un corp de mobilier pentru asta. De exemplu, un raft inalt sectioneaza camera si ofera si suprafata de depozitare pentru ambele zone create.

 

Related posts

Decor in linii moderne

Adina Meyers

Puterea formei integrate in natura

Adina Meyers

Amenajare în stil romantic

Adina Meyers