Te plimbi prin grădină în care ai investit suflet, energie și metri cubi de apă. Toamna este momentul perfect să faci un moment de introspecție și să te gândești cum va arăta gospodăria anul viitor. Este însă și un moment perfect să pui în valoare toate roadele bogate pe care le-ai obținut. Și cum altfel să faci asta mai eficient și mai rapid, dacă nu folosind ustensilele potrivite?
Indiferent că este vorba de o gospodărie mare sau poate doar o grădină amenajată cu drag. Poate că este vorba de lăzi de fructe și legume primite de la părinți sau bunici, poate că sunt chiar doar rezervele pe care le faci pentru a te pregăti pentru iarnă. Un tocător sau zdrobitor de fructe și legume este singurul accesoriu de care ai nevoie pentru a scoate maximum din aceste roade.
Mere aromate culese cu cei mici, pere zemoase și colorate, ciorchini de struguri plini și frumoși, rădăcinoase care-ți îmbie casa cu mirosul lor bogat – sunt toate surse de sănătate care merită puse în valoare.
Oricât de natural ar fi ele procesate de marii producători, senzația pe care ți-o oferă lucrul bine făcut de tine însuți nu se compară cu nimic. De aceea ai nevoie de un tocător.
Tocătoare mecanice
Poți alege varianta mecanică, mai ieftină și simplă. Aceste se folosesc de regulă pentru a mărunți diverse tipuri de legume umede, dar și pentru majoritatea fructelor zemoase sau uscate.
Avantajul este că multe modele de tocătoare manuale au opțiunea atașării unui motor electric care să-ți ușureze efortul și să scurteze timpul de lucru. Mecanismul este cât se poate de simplu, fiind proiectat pe baze de role sau de discuri de tăiere.
Există și modele de tocătoare manuale de roșii profesionale, care sunt prevăzute cu separatoare de semințe. Acestea sunt cel mai frecvent folosite pentru pregătirea conservelor de iarnă.
Tocătoare electrice
Așa cum este de așteptat, un tocător electric are avantajul eficientizării. Este folosit într-o paletă largă de întrebuințări, dar mai ales pentru producerea de sucuri și borhot destinat creării spirtoaselor. De exemplu, tocătorul de fructe electric de la EuroUnelte permite o cantitate mai mare de procesoare și este de regulă folosit pentru producerea țuicii și a palincii.
Tocătoarele electrice sunt ideale și pentru duritatea fructelor și legumelor, de aceea sunt adesea folosite la tocarea rădăcinoaselor, legumelor și fructelor folosite ca furaje pentru animale.
Zdrobitoarele electrice
Deși sunt adesea similare cu zdrobitoarele electrice, zdrobitoarele electrice sunt folosite mai ales pentru obținerea sucului din materialele solide. De aceea, se folosesc atât în gospodării mici, cât și la nivel industrial pentru completarea nutrețului, cât și pentru pregătirea fructelor pentru conservare.
Cum alegi un tocător (zdrobitor) de fructe și legume
Fiindcă este unul dintre cele mai des folosite utilaje în prepararea fructelor și legumelor de sezon, alegerea celui potrivit este esențială. Puterea motorului electric este cheie, mai ales că există modele care ajung și până la 2000 de wați.
Apoi frecvența de utilizare poate să-ți dea răspunsul. Dacă ai o gospodărie mică, de tip casă de vacanță sau grădina bunicilor, un storcător mecanic ar trebui să-ți fie de ajuns. Sunt o serie de producători locali de unde poți alege.
Materialul ideal este fie inox sau fie metal, tocmai pentru a nu interveni în consistența produsului obținut și a nu afecta calitatea lui.
Cantitatea de produs ce urmează a fi procesat este la fel de importantă, fiindcă un motor mic poate să se ardă, dacă este suprasolicitat.
Bineînțeles, prețul contează, aici fiind o alegere mai degrabă calculată – ai de gând să rezolvi o nevoie imediată sau să folosești storcătorul pe termen lung?
Sursă foto: https://unsplash.com/photos/jcLcWL8D7AQ