Frezarea este un proces de prelucrare mecanică prin care materialul este îndepărtat de pe o piesă brută pentru a obține o formă sau o suprafață specifică. Această operațiune este realizată cu ajutorul unei mașini profesionale, care utilizează o freză (o unealtă tăioasă cu multiple cuțite sau dinți) pentru a îndepărta materialul în exces. Mașinile de frezat profesionale dispun de aplicații dintre cele mai diverse, atât în domeniul construcțiilor și amenajărilor, cât și în artă, prin sculptură.

MASINA DE FREZAT PIATRA, MARMURA, GRANIT 2.2KW – GHINES SECTOR TRIPLESPEED, criano.com

Procesul de frezare dispune de aplicații diverse, în funcție de necesitățile tehnice sau de design și de material. Printre cele mai populare materiale pentru care investiția într-o mașină profesională devine o necesitate se numără porțelanul, gresia, faianța, granitul, marmura și lemnul, în special plăcile HDF.

Tipuri de frezare

Frezare periferică – freza se deplasează în jurul marginii piesei, eliminând materialul pe măsură ce avansează.

Frezare frontală – freza se deplasează într-o direcție perpendiculară față de axa piesei de prelucrat.

Frezare înclinată – freza este poziționată sub un unghi de 45 de grade față de axa piesei.

Procesul de frezare a plăcilor cu o mașină profesională necesită atenție la detalii, cunoștințe despre utilaj și o abordare metodică. Acest proces trebuie executat de către personal instruit, care dispune de cunoștințele necesare pentru a manevra mașini de frezat. În acest articol vom descoperi mai în detaliu care sunt pașii care trebuie urmați pentru un astfel de proiect și ce implică procesul de frezare. 

Materiale necesare

  • Placă de lucru – materialul pe care urmează să lucrezi 
  • Freză adecvată materialului pe care urmează să lucrezi 
  • Echipament de protecție care să cuprindă mănuși, ochelari și protecție auditivă 

Cum se execută corect frezarea plăcilor? 

Prima preocupare ar trebui să urmărească siguranța operatorului și a celorlalți colegi din atelier. Purtarea mănușilor și a altor echipamente specifice de protecție este obligatorie.

Pasul următor implică alegerea și montarea frezei pe mașina de frezat. Alege o freză potrivită pentru materialul pe care îl prelucrezi și pentru tipul de frezare pe care dorești să îl realizezi.

Înainte de a începe lucrul cu o mașină de frezat plăci, fixează placa de lucru ferm în dispozitivul de fixare al mașinii astfel încât să rămână stabilă pe parcursul procesului, evitând astfel accidentele sau tăieturile incorecte.

Setarea adâncimii și a vitezei, reglajul vitezei de rotație și verificarea aliniamentului se realizează în funcție de proiectul specific, dimensiunea frezei și specificul materialului. Dacă mașina este CNC (controlată numeric de calculator), parametrii necesari pentru frezare trebuie programați având în vedere aceleași aspecte.

Pentru lucrul cu mașini de frezat piatră procesele sunt relativ simple pentru personalul experimentat, deoarece aici este adesea vorba despre tăiere și modelare, care de cele mai multe ori nu implică modele complexe. Astfel, tot ce rămâne de făcut este tăierea propriu zisă după stabilirea tuturor parametrilor și realizarea măsurătorilor corespunzătoare. 

Tehnologie automatizată

În cazul în care proiectul tău presupune realizarea unor tăieturi complexe sau modele în lemn sau piatră, cea mai bună soluție este automatizarea. Multe mașini-freză moderne sunt controlate numeric de către computere (CNC). Acest lucru înseamnă că mișcarea și tăierea sunt controlate printr-un sistem informatic, asigurând cea mai înaltă precizie și capacitatea de a replica modelul extrem de ușor, ceea ce se poate dovedi extrem de eficient în procesul de frezare.

Mașinile profesionale de frezat beneficiază astăzi de tehnologii de top, aflându-se într-o continuă evoluție. Astfel, aceste unelte au devenit acum mult mai ușor de folosit chiar și de persoanele fără prea multă experiență, fiind extrem de intuitive și ușor de manevrat. 

Procesul în sine nu este unul complicat, iar atât timp cât respecți pașii de început și îți ajustezi modalitatea de lucru în funcție de materiale și ai în vedere toate standardele de siguranță necesare, proiectul tău este pe jumătate gata!

Related posts

Alukönigstahl România, specialistul în sisteme de aluminiu, oțel și PVC de cea mai înaltă calitate

Adina Meyers

Parter+Mansarda: 230 mp

Adina Meyers

2016, anul creșterilor pe piața imobiliară

Adina Meyers