Per total, bucataria traditionala este un spatiu primitor, in care materialele „brute” se intalnesc cu cele hand-made si cu obiecte lasate mostenire, transformandu-se astfel intr-un loc personal si confortabil. 

Astfel, principalele elemente care trebuie sa se regaseasca intr-o bucatarie rustica sunt: materialele naturale, textilele, culorile calde, accesoriile „la vedere”. Lemnul masiv, natural, cu aspect „uzat”, este cea mai buna alegere in acest caz, fie ca vorbim de masa, de blat sau de un dulap. Cel mai simplu mod de a realiza un astfel de decor este acela de a „fura” cate o piesa de mobilier din casa bunicilor. Anii trecuti peste ele vor crea atmosfera de care aveti nevoie.

O alta varianta este aceea de a da o fuga la targurile vintage, unde puteti gasi piese reconditionate, cu adevarat minunate, sau de a apela direct la producatorii de bucatarii. In afara de mobilierul propriu-zis, va puteti accesoriza bucataria cu tot felul de decoratiuni din materiale textile, cum ar fi: pernute, fete de masa brodate, draperii etc. In plus, un sirag de ardei rosii, atarnat in graba, va da incaperii o nota familiara, in timp ce piatra, fierul forjat sau nuielele, dar si florile, frunzele, castanele, conurile de brad sau crengutele sunt elemente ce pot fi inserate intr-un decor rustic.

Cromatic vorbind, cremul, verdele, maroul si, in general, culorile pastelate sunt cele pe care trebuie sa mizati. Pentru a scoate in evidenta farmecul lor, apelati la accente de albastru, rosu (de obicei, folosite in combinatii de carouri) sau mov inchis.

Amenajarea traditionala, asa cum este si cazul bucatariei rustice, presupune multe elemente „de-ale casei” expuse in vazul lumii. Portelanuri, vase din ceramica, lut ars sau cupru, tacamuri din lemn, tablouri si fotografii, toate trebuie integrate pentru a obtine un stil rustic autentic.

Spre deosebire de bucataria rustica, cea provensala este mult mai delicata, mai feminina, cuvantul de baza in acest caz fiind country-chic. Materialele fluide, imprimeurile florale, mobilierul sablat, dar si elementele din fier forjat compun un asemenea decor de inspiratie frantuzeasca.

Abordarea stilului vintage in bucatarie presupune o reintoarcere in trecut. Este un stil traditional reinterpretat, mult mai curajos. Prezenta culorilor vii – roz, albastru, galben, portocaliu – se remarca atat la mobilier, cat si la finisaje si pardoseala, desi, din punctul de vedere al designului, stilul traditional se mentine. De exemplu, mozaicul este foarte apreciat.

Mai mult, tapetul floral sau de inspiratie retro duce cu gandul la anii ’50-’60. Iar pentru ca imaginea vintage sa fie completa, materiale precum cuprul trebuie sa isi faca aparitia fie in ceea ce priveste finisajele, fie in cazul obiectelor de vesela. 

sursa foto: http://www.pinterest.com

 

Related posts

Cum să utilezi un spaţiu mic

Adina Meyers

La moda in 2016: chiuveta rustica, tip farmhouse

Adina Meyers

Cromatica si atmosfera de sezon

Adina Meyers