Ducem o viata din ce in ce mai sedentara, lucram ore in sir la birou, iar cand ajungem acasa ne punem in pat si ne uitam la televizor. Evitam cat putem de mult sa face miscare, iar acest lucru poate duce in timp la afectarea sanatatii noastre, care va avea serios de suferit de pe urma sedentarismului. Creste foarte mult riscul de a dezvolta boli de inima, de a suferi de diabet, iar exemplele pot continua.
E de inteles – ducem o viata din ce in ce mai ocupata, avem un job, familie si treburi gospodaresti, dar asta nu trebuie sa reprezinte o scuza pentru a nu face sport. Nu, nu trebuie neaparat sa mergi la sala si sa petreci acolo doua ore, pana ce nu mai poti. Este suficienta chiar si o plimbare de o ora in parc. Atunci cand insa timpul chiar este impotriva ta, poti include la tine acasa 15-20 de minute de miscare zilnica. Este o durata mai mult decat rezonabila, care cu siguranta nu iti va da complet programul peste cap, putand fi inclusa usor la orice ora din zi. Chiar daca pare putin, acele 15-20 de minute sunt suficiente pentru a-ti pune sangele in miscare si a-ti dezvolta musculatura, daca stii la ce exercitii sa apelezi.
Este evident ca atunci cand vrei sa faci sport, e bine sa ai la indemana cateva aparate sau accesorii care sa te ajute sa duci la bun sfarsit activitatile. Aici nu ne referim neaparat la o bicicleta de fitness, benzi de alergat, banci si haltere grele. Nu. Chiar si niste gantere (pe care le gasesti la preturi foarte bune in aproape orice magazin care include si articole sportive) iti pot fi de un real ajutor atunci cand vine vorba de diversificarea exercitiilor, astfel incat sa nu lasi corpul tau sa se obisnuiasca. Pentru o femeie chiar si doua sticle de 0,5 litri sunt bune pentru a fi folosite pe post de gantere, ele facand o treaba mai mult decat buna.
Daca nu ai mai facut miscare de mult timp, evita sa incepi direct cu exercitiile complicate, ci ai in vedere ca cele simple pot face adevarate minuni la inceput. In plus, ele vor permite corpului sa se obisnuiasca cu rutina la care il vei supune de acum in colo. De asemenea, e foarte important sa stii sa iti asculti corpul, astfel incat sa nu depasesti limitele sale, in acest fel crescand riscul de aparitie a accidentarilor.
Pe intreaga durata a antrenamentului trebuie sa te hidratezi corespunzator. De asemenea, antrenamentul il vei incepe mereu cu o scurta incalzire si il vei termina facant streching. Daca esti la inceput, e normal ca febra musculara sa apara foarte repede si sa o resimti puternic, dar acest lucru nu va trebui sa te opreasca sa faci zilnic miscare. Cu timpul te vei obisnui cu senzatia, iar febra musculara oricum va incepe sa apara din ce in ce mai rar.
Cel mai important lucru pe care tu trebuie sa il faci este sa nu te descurajezi si sa nu te uiti zilnic in oglinda pentru „a vedea rezultatele”. Ele nu apar peste noapte, iar tu trebuie sa fii constient de acest lucru. Continuand insa zilnic sa faci miscare, o sa vezi ca in final o sa arati exact asa cum iti doresti, iar sanatatea organismului va fi la un nivel inalt.