Baia s-a transformat dintr-un simplu spațiu funcțional într-o adevărată oază de relaxare. Cu siguranță, ori de câte ori activitatea zilnică devine prea stresantă, visezi la o jumătate de oră petrecută sub dușul fierbinte sau pur și simplu, îngrijindu-te în fața oglinzii.

Confortul dat de o baie modernă este datorat faptului că atât aspectul, cât și dotările acesteia au evoluat extrem de mult.

Într-o baie contemporană vei găsi un aspect simplu, curat și elegant, precum și tehnologii de ultimă generație. Deși pare ușor să amenajezi o astfel de baie, lucrurile nu sunt chiar atât de simple, existând mereu riscul de a aglomera totul sau de a gresi din punct de vedere estetic.

Cum dotezi o baie modernă?

În primul rând, trebuie să planifici foarte bine spațiul. Stabilește amplasarea fiecărui element major: cada, dușul, chiuveta și toaleta. Între toate aceste elemente trebuie să existe sufiecient spațiu pentru a te mișca , așadar, în funcție de dimensiunile băii tale poți să cauți căzi și chiuvete ceramice de dimensiuni echilibrate, rafturi care să se potrivească foarte bine și alte accesorii.

Dacă știi unde va sta fiecare element major, poți începe să cauți finisajele: gresie, faianță, oglindă, etc. Acestea trebuie să fie rezistente la apă și ușor de întreținut.

 În băile moderne se folosesc adesea plăci de gresie și de faianță de mari dimensiuni, cu modelele simple, în culori neutre.

Sticla și metalul sunt adesea integrate foarte bine într-o baie contemporană.  De la seturi de duș transparente, care îmbină ambele materiale, până la diverse accesorii și elemente de iluminat, există numeroase opțiuni de a le folosi într-un mod elegant. Spre exemplu, o cabină de duș cu uși din sticlă fără rame poate fi perfectă pentru o baie de dimensiuni reduse, deoarece dă impresia de spațiu și amplifică nivelul de lumină naturală.

Prezența metalului poate fi dată prin robinete și mânere, însă fără a se exagera cu mărimea acestora sau cu numărul lor. De asemenea, metalul este cât se poate de vizibil atunci când vine vorba despre baterii.

Bateriile pentru chiuvetă, duș sau cadă sunt o parte esențială în designul unei băi. Acestea pot fi realizate din inox sau alamă și pot fi montate în foarte multe moduri ( pe perete, pe podea sau direct pe chiuvetă sau cadă) pentru a asigura fie un design clasic, fie unul deosebit.

Atunci când achiziționezi bateriile pentru baia ta, asigură-te că ții cont și de funcțiile pe care acestea le oferă. Bateriile moderne pot permite reglarea precisă a temperaturii, pot fi dotate cu elemente care ajută la economia de apă sau pot avea diverse dotări, cum ar fi funcția de pulverizare.

Deși foarte puțini oameni se gândesc, lumina joacă și ea un rol esențial înorice baie modernă. Este recomandat să ai atât o sursă de iluminat general, cât și mai multe elemente de iluminat funcțional (cum ar fi cel de deasupra oglinzii).

Și pentru că trăim în 2024, nu trebuie să neglijezi tehnologiile inteligente, care sunt din ce în ce mai prezente chiar și în baie. Conform specialistilor, poți adopta una dintre următoarele soluții:

Un duș inteligent care îți permite să controlezi temperatura apei, presiunea și durata de funcționare direct de pe un panou de control sau chiar de pe smartphone. Unele modele oferă funcții avansate, cum ar fi memorarea preferințelor utilizatorilor sau sincronizarea cu asistenți vocali pentru un control vocal ușor.

O oglindă inteligentă care include afișaje LED pentru ora și temperatura, conectivitate Wi-Fi pentru acces la știri și prognoze meteo, și chiar difuzoare integrate pentru a asculta muzică sau podcasturi în timpul rutinei de dimineață.

O toaletă inteligentă. Popularizată în Japonia, aceasta devine din ce în ce mai iubită în România, deoarece include funcții încălzirea în colac, bideu integrat, capac ce se curăță automat sau diverse alte funcții ce pot crește gradul de confort.

Mici accesorii care îți pot face viața mai simplă într-o baie modernă

Există o mulțime de accesorii prezente pe piață, însă dacă vrei o baie eficientă, trebuie să ai suporturi generoase pentru prosoape, dozatoare de săpun, suporturi pentru periuțele de dinți și un coș de gunoi încăpător, ușor de integrat în baie din punct de vedere estetic.

Deși par nepotrivite, plantele sunt o opțiune din ce în ce mai  populară  în băile moderne. Evident, nu orice plantă este potrivită. Este important să alegi plante care pot tolera umiditatea ridicată, cum ar fi ferigile, orhideele sau planta de aer (Tillandsia).

Related posts

Despre importanta unui umidificator in perioada sezonului rece

Adina Meyers

Cele mai frumoase idei pentru dormitor, pentru un somn odihnitor

Adina Meyers

Cum să folosești pouf-ul în designul interior

Adina Meyers