In urma cu un deceniu era mai usor sa alegi chiuveta de bucatarie, pentru ca nu aveai la dispozitie prea multe optiuni. Astazi, insa, varietatea materialelor din care sunt realizate te poate pune in dificultate, mai ales daca nu stii care sunt avantajele si dezavantajele fiecaruia.
In topul preferintelor sunt chiuvetele din inox, compozit, ceramica sau sticla, asa ca vom detalia mai jos caracteristicile acestora, pentru a-ti usura alegerea.
Chiuvete de bucatarie din inox
Otelul inoxidabil este un aliaj pe baza de fier, crom si carbon, iar inoxul este un tip de otel inoxidabil, utilizat cu precadere la confectionarea echipamentelor de bucatarie.
Avantaje
– Sunt foarte rezistente, durabile si au un raport bun calitate-pret.
– Se curata usor, folosind bureti non-abrazivi si detergenti lichizi de uz casnic.
– Materialul este usor de modelat, prin urmare chiuvetele din inox se gasesc intr-o diversitate de forme.
– Varietatea este prezenta si in tipurile de finisaje. Exista chiuvete din inox satinat, cu un aspect semi-lucios si chiuvete din inox cu finisaje anticalcar (microdekor, microtexturat si texturat).
– Sunt extrem de rezistente la coroziune.
Dezavantaje
– In absenta finisajelor anticalcar, chiuveta din inox trebuie curatata frecvent, pentru a-si pastra aspectul impecabil.
– Daca tabla din inox folosita la realizarea chiuvetei este mai subtire de 0.5 mm, exista riscul deformarii acesteia in timp.
Chiuvete de bucatarie din compozit
Compozitul este un material nou pe piata si extrem de robust, care contine particule de granit unite intre ele cu rasina polimerica de calitate superioara.
Avantaje
– Nu se zgarie usor.
– Rezista la temperaturi ridicate, de pana la 280 de grade Celsius.
– Sunt disponibile intr-o gama variata de nuante de alb, crem, gri, nisipiu si negru. (de fapt sunt si alte culori caramiziu, verde, etc …orice culoare !)
– Se curata repede cu carpe moi, neabrazive, si detergenti lichizi de uz casnic.
– Sunt rezistente la lovituri.
– Compozitul tratat cu ioni de argint diminueaza inmultirea bacteriilor pe suprafata chiuvetei.
Dezavantaje
– Compozitul nu este la fel de usor de modelat precum inoxul, asadar exista o varietate redusa de modele de chiuvete.
– Nu este recomandata expunerea acestui tip de chiuvete la substante acide, solventi sau diluanti de vopsea.
Chiuvete din ceramica
Ceramica este realizata integral din materiale naturale (cuartz, caolin sau argila chinezeasca) prelucrate prin ardere.
Avantaje
– Textura ceramicii este foarte fina si rezistenta.
– Nu se decoloreaza si nu se pateaza.
– Suporta temperaturi ridicate.
– Nu se zgarie usor.
– Rezista la contactul cu acizii casnici si inalbitorii.
– Pentru petele de zi cu zi este suficienta curatarea cu o carpa moale si cu detergenti lichizi de uz casnic.
– Fiecare design este unic, iar aspectul ceramicii da o nota sofisticata decorului bucatariei.
Dezavantaje
– Au o rezistenta scazuta la socuri puternice.
Chiuvete de bucatarie din sticla
Sticla care intra in compozitia chiuvetelor de bucatarie este tratata termic. In plus, astfel de chiuvete au, de obicei, cuvele realizate din otel inoxidabil, doar picuratorul si marginea cuvei fiind confectionate din sticla.
Avantaje
– Sunt compacte si dure.
– Au un aspect modern.
– Sunt disponibile atat in nuantele traditionale de alb si negru, cat si in nuante vesele de rosu sau galben.
– Se curata usor, folosind carpe moi si detergenti lichizi de uz casnic.
– Au o perioada foarte mare de garantie, de pana la 20 de ani.
– Sunt produse de lux.
Dezavantaje
– Sticla are o rezistenta scazuta la socuri puternice.
Inainte de a lua o decizie, exploreaza oferta de produse de pe Sensodays.ro si nu uita sa iei in considerare atat nevoile tale in bucatarie, cat si stilul amenajarii si bugetul disponibil. Tine cont de avantajele si dezavantajele fiecarui tip de chiuveta pentru a alege acest element esential in orice bucatarie traditionala sau moderna.