Solutii Constructive

Ce vata minerala este recomandata pentru izolarea podului, a mansardei sau izolatia peretilor exteriori?

"Ce vata minerala sa folosesc pentru izolarea podului si a mansardei sau orice alt fel de izolatie exterioara"? Oricine isi construieste sau si-a construit o casa stie ca vine un moment in care aceasta intrebare este extrem de importanta pentru fiecare dintre noi. Haideti sa gasim impreuna raspunsurile.

In primul rand, daca vorbim despre izolarea podului cu vata minerala, una dintre cele mai bune variante este alegerea de vata minerala bazaltica de 10 cm, care poate fi folosita fara probleme si la interior si la exterior. Avantajele sale sunt faptul ca are o separare termica excelenta, faptul ca nu retine apa dar si faptul ca are o rezistenta mecanica foarte buna.

In plus, vata minerala bazaltica de 10 cm este si un izolator fonic excelent si, in acelasi timp, este rezistenta la foc. Alte avantaje aduse de izolarea podului cu vata minerala sunt o adeziune foarte buna cu adezivii de fatada, plus faptul ca aceasta este permisiva la trecerea vaporilor, altfel spus "respira" foarte bine. Nu trebuie ignorat nici amanuntul (deloc neglijabil) ca vata minerala bazaltica are o rezistenta in timp superioara oricarui alt tip de izolator.

Foarte important si bine de stiut este faptul ca vata minerala este clasificata ca fiind necancerigena pentru oameni.

Pentru izolarea mansardei cu vata minerala, vata minerala bazaltica are avantajul ca este rezistenta la curentii de aer si are un factor excelent de transmisie a vaporilor de apa (MU1). Izolarea acustica pe care o ofera vata minerala bazaltica ajunge pana la 65dB.

Din punct de vedere al acoperirii, un bax de vata bazaltica de 10 centimetri acopera aproximativ 2,5 metri patrati.

Nu uitati ca vata minerala bazaltica are o performanta termica mai buna decat alt tip de vata minerala. Spre exemplu, vata minerala de sticla are o performanta termica de 0.032 W/mK, in timp ce vata minerala bazaltica are o performanta termica de 0.035 W/mK. Deosebirea poate parea mica, dar poate face diferenta intr-o iarna geroasa.

Pentru izolatia interioara cu vata minerala bazaltica, un aspect foarte important pe care trebuie sa il luati in considerare este protectia in fata focului. Conform studiilor efectuate, vata minerala bazaltica rezista la temperaturi de pana la 700°C, in timp ce vata minerala de sticla lucreaza la temperaturi de pana la 230 °C. Rezistenta deosebita pe care o are vata minerala bazaltica este data de faptul ca aceasta are la baza piatra extrasa din cariera.  Este vorba despre bazalt, o roca vulcanica ce este compusa din minerale bogate in magneziu si fier.

Vata minerala bazaltica Petralana  este prelucrata in cuptor la temperaturi de aproximativ 1500 de grade Celsius. In procesul de realizare i se mai adauga diferite rasini speciale, pentru a ajunge la anumiti parametri mecanici. Astfel, in caz de incendiu, fiind un produs bazat pe piatra, nu arde. La temperaturi foarte mari se topeste, insa nu degaja noxe si nici nu intretine focul, ba chiar putem spune ca ajuta la oprirea lui. Iata mai jos un test simplu al rezistentei la foc.

 

Deloc de neglijat este faptul ca izolatia cu vata minerala este relativ usor de realizat, in comparatie cu alte materiale de constructii. Manevrabilitatea si instalarea acesteia nu ridica probleme niciunei echipe de constructii, existand chiar persoane specializate in acest gen de izolatii.

Foarte multa lume se intreaba ce sa aleaga pentru izolarea podului sau a mansardei: vata minerala sau polistiren? Ei bine, trebuie sa tineti cont, mai ales pentru izolatie interioara, ca polistirenul este usor inflamabil, pe cand vata minerala este ignifuga (ceea ce inseamna ca nu arde si nu intretine arderea). In pus, cand ajunge la o anumita temperatura, polistirenul emană un fum extrem de toxic pentru sanatatea noastra.

La categoria comparatii, vata minerala pentru fatada castiga si prin prisma faptului ca lasa peretii sa „respire”, reducand astfel riscul de aparitie a igrasiei si mucegaiului. In plus, vata minerala, prin compozitia ei, asigura o izolatie fonica mult mai buna.

Demn de mentionat este faptul ca vata minerala bazaltica este compusa dintr-o roca ce nu corodeaza si nici nu poate fi corodata. Aceasta nu poate fi atacata de diverse microorganisme sau ciuperci si, foarte important, nu constituie hrana pentru diverse rozatoare sau ciuperci. Nu de putine ori auzim ca "au aparut soricei in pereti", iar asta se intampla acolo unde sunt folosite materiale preferate de rozatoare. Fiind o roca, in esenta, vata minerala bazaltica nu putrezeste.  De adaugat si faptul ca este rezistenta la majoritatea substantelor chimice.

In concluzie, pentru toate tipurile de izolatii interiorare amintite mai sus, specialistii recomanda vata minerala bazaltica. In esenta, ea ofera o performanta ridicata in raport cu alte tipuri de izolatie, reducand substantial consumul de energie termica pentru incalzire, consumul de energie electrica pentru racire, imbunatatind siguranta la incendiu si reducand propagarea zgomotului.

Puteti alege vata minerala bazaltica de 10 cm vanduta de Cidconstruct.ro, profitand astfel de avantajele acestui tip de izolatie si scapand de riscurile pe care le presupune folosirea unei izolatii cu polistiren.

Related posts

Trucuri spectaculoase care tin insectele la distanta

Adina Meyers

Ești în căutarea unei hote de bucătărie? De ce anume trebuie să ții cont

Adina Meyers

Solutii pentru casa viitorului

Adina Meyers