Poate că am fi tentaţi să credem că februarie este o lună moartă pentru grădinari din cauza faptului că gerul descurajează orice fel de activitate în aer liber.
În realitate, lucrurile nu stau tocmai aşa, mai ales dacă primăvara dă primele semne prin zile însorite şi temperaturi care depăşesc pragul îngheţului. Luna februarie este perioada de evaluare a pagubelor produse de iarnă, de pregătire a noului sezon de grădinărit şi de cosmetizare a plantelor care încă hibernează.
Pe scurt, iată care sunt principalele activiăţi în grădină în februarie:
1. În zilele în care temperatura aerului trece de 0 grade Celsius, udaţi coniferele şi rododendronul.
2. Tot în zilele cu valori termice pozitive tundeţi până la sol arbuştii care înfloresc vara şi toamna. Cei care înfloresc primăvara trebuie tunşi după prima înflorire.
3. Fertilizaţi solul din jurul arbuştilor.
4. Tundeţi trandafirii căţărători conform specificaţiilor aferente fiecărui soi. De cosmetizare mai au nevoie tufele de flori şi gardul viu.
5. Evaluaţi atent pagubele făcute de iarnă asupra gazonului pentru a pregăti reînsămânţarea acestuia după ce veţi tunde peluza pentru prima dată în acest an.
6. Dacă vreţi să aveţi o grădină de legume bio, este momentul să începeţi însămânţările pentru răsadurile de ridichi, ardei, roşii, broccoli, gulie şi salată. De asemenea, puneţi la încolţit cartofii timpurii. Operaţiunile trebuie să se desfăşoare într-o magazie bine luminată natural şi uşor încălzită.
7. Tot în lipsa gerului extrem, tundeţi pomii fructiferi, cu condiţia să le protejaţi „rănile” cu substanţe speciale.
8. Dacă solul nu mai este îngheţat, spre sfârşitul lunii februarie, plantaţi tufele cu boabe (cu excepţia murelor, care trebuie plantate numai în martie!).
Text: Simona Popa
Sursa foto: www.shutterstock.com