LifeStyle

Câștigătorii WunderDesign – design de produs responsabil

Zece artizani au fost selectați să ia parte la o "călătorie creativă" de nouă zile în lumea designului responsabil, pentru a da viață unei idei de design de produs. Sub coordonarea lui Mihnea Ghilduș, designer de produs și inițiator Dizainăr, cursanții au realizat zece obiecte de design folosind materiale prietenoase cu mediul. Asociația D'Avent a organizat săptămâna trecută o expoziție în spațiul La Firul Ierbii, unde publicul a votat cel mai inovator și creativ produs.

Proiectul Creator responsabil – design și producție cu cap, dezvoltat de Asociația D’Avent și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (www.afcn.ro) a apărut din ideea de a aduce împreună artizanii și designerii de produs si de a oferi o perspectiva asupra designului responsabil, care folosește materiale prietenoase cu mediul.

Totul a început cu un curs de design de obiect, organizat în perioada 1 – 9 iulie 2017. În urma apelului de înscrieri au fost selectați zece artizani, unii la început de drum, alții cu ceva mai multă experiență, care și-au "șlefuit" un concept și, în final, un produs, folosind materiale sustenabile, reciclate sau reciclabile. Au rezultat zece noi obiecte de design, sub directa coordonare a lui Mihnea Ghilduș, designer de produs și fondator Dizainăr. Cursanții au beneficiat nu doar de coordonare, ci si de unelte și echipamente pentru fabricație digitală și prototipare rapidă, puse la dispozitie de spațiile Nod makerspace si Violoncelului Hub.

Atât atmosfera cursului, cât și designerii în plină acțiune au fost surprinși în următorul material video:

Evenimentul din spațiul La Firul Ierbii, din 17 august, a fost punctul culminant al proiectului, având în centru o expoziție de produse de design responsabil, realizate de câțiva designeri cunoscuți pe piața românească, îmbinată cu o expoziție a produselor realizate de cei zece participanți la curs, supusă votului celor cca 100 de invitați.

Participanții WunderDesign care și-au expus produsele pentru competiție au fost:

      –   Radu Muj/Orfevru – vaza Oul Cosmic

      –   Adelina Ardelean/ADEsign – obiectul de iluminat Lumâna

      –   Liudmila Mehedinteanu/Emel Studio – jucărie eco-friendly

      –   Raluca Țincă/Little Houses – căsuțe din ceramică Little Village

      –   Daniela Țențu – produsul Diafain

      –   Lucian Chiricuță – produsul Zatz Lightware

      –   Adriana Andrei/Deco Republic – produsul Les Fleurs du mal

      –   Alexandra Jula și Sabin Fleser/Inspira Lemn – produsul Baddy

      –   Amina Panduru – tablou din lemn reciclat

      –   Iulia Antonie – produsul Hello Honey, Mint&Lemon Crusher

Expoziția a fost completată de produse de design responsabil realizate de: Atelier A4, Brut Concept, Bulb27, Foldo, Studio Mud, Ubikubi, Molcush, Deco-Box, Upside Down.

Proiectele de design căștigătoare sunt:

·         Lucian Chiricuta (ZATZ) cu obiectul de iluminat Zatz Lightware – Premiul de Design responsabil, acordat prin jurizarea comisiei compusă din Irina Breniuc (Green Report), Adina Crețu (Startarium) si Tamina Lolev (Nod makerspace).

·         Sabin Fleser si Alexandra Jula (Inspira Lemn) cu produsul Baddy – suport de cada pentru citit si accesorii, Premiul de popularitate acordat prin votul publicului prezent la eveniment.

"Ghidul de design de produs responsabil" realizat de Asociația D'Avent și lansat cu ocazia evenimentului final, pune bazele procesului creativ, de la idee la ambalare și vânzare. Conținutul este adresat celor care meșteresc și celor care își doresc să contribuie la o lume mai curată, mai puțin poluată. Pe scurt, o lume a designului responsabil. El este disponibil online aici: https://issuu.com/reciclarecreativa.ro/docs/ghid_w__web_

Pentru ca s-a identificat nevoia unei îndrumări specializate a tinerilor designeri care se regăsesc pe o piață încă la început de drum în România, au fost invitați o serie de speakeri meniți să ofere inspirație și noi direcții în domeniul designului și producției responsabile:

·         Georgiana Cremene – despre Wunderkraft și WunderDesign

·         Mihnea Ghilduș – Design de produs responsabil, inițiator Dizainăr.

·         Tamina Lolev – prezentare MATER, prima bibliotecă de materiale din Europa de Sud-Est

·         Irina Breniuc – prezentare Circularia, un proiect care pune în legătură generatorii de deșeuri cu cei care le pot valorifica

·         Adina Crețu – Despre platforma Startarium și crowdfundingul românesc

·         Andrei Cosuleanu – Mineritul urban în București, Let's Do It, Romania!

Alege designul de produs responsabil si urmareste proiectul pe http://www.wunderkraft.ro/ sau pe https://www.facebook.com/wunderkraft.ro/.

Proiect implementat de Asociația D’Avent si co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, in parteneriat cu Dizainăr, Agenția Creionetica, Nod makerspace, La Firul Ierbii.

Adresa de contact este creativ@davent.org.

Related posts

Bicicletele fitness – ideale pentru persoanele care vor sa se mentina in forma de acasa

Adina Meyers

10 sfaturi tomnatice pentru un somn confortabil si odihnitor

Adina Meyers

A apărut revista Căminul, ediţia de vară

Adina Meyers