Interiorul acestei case din Constanţa a fost amenajat de designerul Maria Dulhan pentru o familie cu doi copii.
Interiorul, dispus pe patru niveluri, are următoarea compartimentare: la demisol se află bucătăria propriu-zisă, unde se găteşte, camera centralei şi câteva spaţii de depozitare; la parter se găsesc zona de zi open-space, cu living şi dining, o bucătărie separată, dormitorul bunicii şi o baie; la etaj sunt trei dormitoare cu băi proprii şi un birou; mansarda adăposteşte un dormitor pentru oaspeţi şi un spaţiu deschis, folosit ca loc de recreere.
Piesa de rezistenţă a zonei de zi este balustrada cu siluetă graţioasă, ce se răsuceşte frumos, urmând linia spiralată a scării.
Ca finisaje interioare, designerul a ales pentru zona de zi o pardoseală din marmură, iar pentru pereţi, vopsea decorativă de la Jotun şi tapet din mătase. Şi de această dată, o contribuţie importantă în obţinerea stilului elegant dorit au avut-o profilele decorative şi plintele din poliuretan, pe care artistul plastic Amalia Dulhan, fiica designerului, le-a înnobilat cu foiţă de aur. De mare efect în atmosfera preţioasă a locuinţei sunt şi ferestrele gravate de artistul Vlad Cioroiu, pe care le regăsim la bovindoul ce luminează casa scării şi la uşile de la intrare.
În ceea ce priveşte amenajarea zonei de zi, aceasta a pornit de la mobilierul de sufragerie în stilul renaşterii spaniole, pe care proprietara l-a moştenit de la bunici şi pe care a dorit foarte mult să-l integreze în ambient.
Diningul este un loc special nu doar datorită frumuseţii pieselor de mobilier, ci şi pentru faptul că are o încărcătură sentimentală, fiind moştenire de familie.
În ton cu acesta, designerul a ales din magazinele de antichităţi alte piese vechi, autentice. Corpurile de iluminat sub forma unor candelabre sau aplice, decorate cu cristale, au fost achiziţionate de proprietară de la o firmă din Timişoara.
Deşi casa este prevăzută şi la parter cu bucătărie, proprietarii s-au obişnuit să folosească pentru gătit bucătăria mult mai spaţioasă de la demisol. Complet utilată, aceasta beneficiază de un ansamblu de mobilier prevăzut cu numeroase corpuri de depozitare. Realizat pe comandă, la firma MCM din Râmnicu Vâlcea, mobilierul proiectat de doamna Dulhan este executat din lemn masiv şi MDF.
Dormitorul matrimonial, amenajat de asemenea în stil clasic, se remarcă prin mobilierul în stil florentin, în timp ce dormitoarele copiilor propun decoruri mai simple şi mai aerisite.
Astfel, camera băiatului este foarte masculină, având accente de albastru şi mobilier realizat pe comandă la MCM din Râmnicu Vâlcea. În schimb, camera fetei este romantică şi diafană, fiind amenajată cu mobilier vechi, recondiţionat, de la D Gallery, înfrumuseţat de către Amalia cu o pictură feminină.
Mansarda open-space a fost gândită ca un spaţiu de relaxare pentru tineret, în care cei doi copii să se întâlnescă cu prietenii şi colegii. În acest sens, cadrul nu a fost aglomerat cu mult mobilier, dimpotrivă.
Băile cu decoruri şi cromatici diferite oscilează între finisaje cu mozaic Bisazza şi faianţă alternată cu tapet vinilic.
Deşi procesul de construire şi amenajare a fost unul anevoios şi costisitor, mai ales din cauza greşelilor făcute, la patru ani de la începerea şantierului, proprietarii ei se pot bucura în sfârşit de rezultatul muncii şi al strădaniei lor.
Pentru o vizualizare completă a acestei case accesează galeria foto.
Material realizat cu sprijinul designerului Maria Dulhan – D. Concept, tel.: 0744.308.887, mariadulhan@yahoo.com, www.dconcept.ro
Text: Oana Voicu / Foto: Antonio Cioarek