Incepand cu acesta toamna piata locala de centrale termice va trece prin schimbari majore, odata cu introducerea noilor directive europene ErP (Energy-related Products Directive), insa, potrivit Ariston Thermo Romania, liderul pietei locale de profil, acestea nu vor afecta utilizatorii de centrale termice, ci, dimpotriva, vor avea un impact benefic.
„Incepand cu 26 septembrie, pe piata europeana si, implicit, pe cea locala, intra in vigoare directivele cunoscute sub numele de ErP (Energy-related Products Directive) referitoare la proiectarea ecologica a produselor, dar si normele privind etichetarea energetica, pentru a obtine economii in unul dintre cele consumatoare de energie domenii din Uniune. Am observat insa ca, in acest moment, pe plan local, utilizatorii si clientii de centrale termice nu sunt foarte bine informati cu privire la ce prevad acestea si, mai ales, ce beneficii aduc”, a declarat Catalin Draguleanu, Country Manager Ariston Thermo Romania.
Acesta a subliniat ca, potrivit unui studiu efectuat de IEA – International Energy Agency, sistemele de incalzire si cele pentru prepararea apei calde menajere reprezinta aproximativ 30% din consumul total de energie la nivel european, iar 85% din aceasta revine sectorului rezidential.
De asemenea, s-a stabilit ca proiectarea ecologica a produselor si promovarea catre utilizatori a tehnologiilor cu eficienta ridicata, va determina, pana in 2020, o economie anuala totala echivalenta cu 56 de milioane de tone de petrol, ceea ce este ca si cum toate sistemele de incalzire si de preparare a apei calde menajere ale doua tari la fel de mari ca Italia n-ar mai functiona. Aceste valori corespund unor reduceri a emisiilor egala cu 130 milioane de tone de dioxid de carbon, noxe pe care le-ar putea absorbi o padure la fel de mare precum toata zona Central – Nordica a Italiei.
Potrivit lui Catalin Draguleanu, noile normative se vor adresa produselor pentru incalzire si pentru prepararea apei calde precum centralelor termice pe gaz cu o putere de pana la 70 KW, boilerelor, dispozitivelor de micro-cogenerare, cazanelor de apa calda si pompelor de caldura, insa in cazul pietei de centrale termice impactul este cel mai puternic.
Astfel, incepand cu 26 septembrie, pe piata locala vor putea fi importate doar centrale termice in condensare, cele conventionale fiind astfel, treptat, eliminate de la raft. Acest lucru insa nu va afecta in niciun fel utilizatorii care au deja montata o centrala termica si nici distribuitorii care au deja in stoc centrale conventionale.
“Romanii care au ales deja instalarea unei centrale termice de apartament nu sunt obligati de noile directive europene sa o inlocuiasca, in conditiile in care aceasta functioneaza la parametrii normali. Singura diferenta, fata de perioada anterioara, este ca, in momentul in care o familie va decide sa inlocuiasca sau sa instaleze pentru prima data o centrala termica, aceasta va putea alege doar din modele in condensare”, a mai adaugat Catalin Draguleanu.
Acesta a subliniat, de asemenea, ca modelele de centrale in condensare au avantaje considerabile comparativ cu cele conventionale. Acestea au o eficienta de pana la 108%, fata de 94% la un model conventional. In plus, fata de un model clasic, acestea asigura o economie de pana la 35% la consumul de gaz deoarece tehnologia permite utilizarea energiei rezultate din arderea initiala a combustibilului. In plus, modelele in condensare sunt mult mai prietenoase cu mediul, avand emisii de noxe si dioxid de carbon mai mici comparativ cu modelele conventionale.
„In ultima perioada am observat ca tot mai multi romani sunt interesati de noile tehnologii si speram ca, odata cu introducerea noilor directive, acestia sa inteleaga si mai mult avantajele condensarii”, a mai spus Draguleanu.
De asemenea, dincolo de restrictiile privind tipurile de centrale ce vor putea fi importate, aceasta toamna impune si etichetarea produselor de pe piata de incalzire. Astfel, romanii vor putea sa aleaga mai usor produsele de care au nevoie si vor putea vedea direct de pe eticheta gradul de eficienta si avantajele modelului pe care il aleg.
„Ariston Thermo Romania si-a dorit sa fie cu un pas inainte si, astfel, oferta noastra cuprinde o gama larga de centrale termice in condensare. In plus, incepand cu aceasta toamna, lansam un nou model – Ariston Cares Premium – pentru ca cei interesati sa poata lege dintr-o gama cat mai variata. De asemenea, pentru a incuraja piata, avem in derulare si o campanie de extindere a garantiei, de la 3 la 5 ani, pentru modelele cumparate pana la finele lunii octombrie”, a mai spus Catalin Draguleanu.