Plantele de apartament au rolul de a oxigena aerul din interiorul unei locuințe, și de a conferi o stare de bine, calm și relaxare prin prezența lor.

Florile sau orice fel de plante decorative în interiorul apartamentului au nu doar rol decorativ. Ci și de a crea o atmosferă primitoare și plină de viață. În plus, este dovedit că plantele de interior au nu doar rol estetic ci și terapeutic. Contribuind la scăderea nivelului de stres și conferind o stare de spirit mai bună.

Există multe plante de apartament pe care le poți cultiva și îngriji de una singură. Dintre acestea, cele mai frecvent întâlnite sunt:

  • cactușii,
  • orhideele,
  • yucca,
  • bambusul,
  • arborele de jad,
  • aloe vera,
  • azaleea sau diferite tipuri de plante verzi, agățătoare sau nu.

Chiar dacă nu e nevoie să ai cunoștințe speciale privind îngrijirea lor, fiecare dintre aceste plante are nevoie de atenție. Și de anumite metode speciale, pentru a fi tratate și întreținute corespunzător.

Pentru a te bucura de toate beneficiile pe care le oferă o locuință plină de plante de apartament, îți oferim mai jos câteva sfaturi privind îngrijirea și întreținerea lor.

1.   Ține cont de anotimp pentru îngrijirea plantelor de apartament.

Chiar dacă se află în interior, plantele de apartament sunt și ele sensibile la condițiile de schimbare a anotimpurilor.

Lumina, temperatura și umiditatea din aer și din sol, elementele care influențează direct creșterea și sănătatea plantelor, sunt diferite în cele patru anotimpuri. Chiar și atunci când acestea se află în interior. De aceea trebuie să adaptezi cantitățile de apă și să controlezi umiditatea solului. Dar și cantitatea de căldură pe care fiecare plantă o primește în apartament. În funcție de fiecare anotimp în parte.

2.   Fiecare plantă are nevoie de o anumită cantitate de apă sau de soare.

Nevoile nutriționale ale plantelor sunt diferite. Și nu trebuie să confunzi tipul de sol sau cantitatea de apă pe care o acorzi fiecăreia în parte. De exemplu, orhideele se dezvoltă cel mai bine într-un sol de tip scoarță de copac și au nevoie de puțină apă. În timp ce altele, cum este de exemplu Epipremnum, au nevoie de un pământ reavăn în mod constant.

Pentru acestea din urmă poți adapta un suport dintr-o sticlă mai mare, de doi sau cinci litri. Din care să picure constant apă, pentru a nu uda în exces planta. În schimb, arborele de jad nu are nevoie de prea multă apă. Mai ales în timpul iernii. Este suficient să îl uzi o dată la două-trei săptămâni.

La fel, există anumite plante iubitoare de soare. De exemplu cactușii sau cele cu frunze suculente (aloe, arborele de jad). Orhideelor sau iasomiei însă, chiar dacă au nevoie de căldură, nu le priește contactul direct cu soarele pentru că le pot distruge frunzele prin ardere. Lumina, în schimb, este necesară oricărei plante. Indiferent unde este ea poziționată în apartament.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/miziNqvJx5M

3.   Curăță și schimbă pământul la nevoie.

Dacă ai observat că plantele par bolnave sau au o anumită sensibilitate, poate că e momentul să le schimbi pământul. Alege solul care are elementele nutritive potrivite fiecărei plante. Acesta trebuie să fie aerat, să aibă o consistență bună și să rețină apa în mod corespunzător. Primăvara poți alege un pământ mai bogat în azot, pentru a permite plantelor să înceapă să se dezvolte, în timp ce vara îngrășămintele ar trebui să fie mai bogate în potasiu și fosfor pentru ca plantele să facă mai multe flori.

Substratul potrivit pentru plantele verzi e format predominant din nisip, turbă și pământ de grădină, pentru citrice din pământ argilos, turbă și scoarță de copac, în timp ce orhideele au nevoie de coaja de copac, mușchi și eventual bile de polistiren. Este necesar să respecți aceste straturi de elemente pentru un substrat corect și a asigura dozarea și drenarea corespunzătoare a apei din ghiveci.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/miziNqvJx5M

4.   Înlocuiește ghivecele cu unele mai mari.

Pentru a permite dezvoltarea optimă a plantelor, atunci când ele ies din ghiveci, se dezvoltă prea mult pe verticală sau când rădăcinile lor au crescut prea mult, este momentul să înlocuiești ghivecele cu unele mai mari. Această operațiune se face cam o dată pe an, ideal primăvara.

 

Cu toate acestea, trebuie să ții cont și de ciclul de dezvoltare al fiecărei plante în parte pentru a le schimba pământul. De exemplu, plantele mari nu au nevoie să fie înlocuite din ghiveci decât o dată la 2-3 ani. Pentru cele decorative minione sau pentru plantele aromatice poți alege ghivece flori tip cascadă suspendată, ideale pentru cultivarea pe suprafețe mici, de exemplu în apartament sau balcon.

5.   Tratează corespunzător bolile sau dăunătorii.

Poți observa orice purici sau dăunători ai plantelor care își fac apariția pe frunzele lor, sub forma unor mici insecte albe sau a faptului că frunzele se înnegresc și se usucă brusc. În acest caz e nevoie să cureți bine atât florile cât și frunzele plantelor de apartament. Acest lucru se face prin scufundarea în apă călduță și clătirea cu dușul a plantelor mici, fie prin pulverizare cu substanțele potrivite împotriva paraziților, a celor mari.

În caz că aceste proceduri nu au efect poți folosi sprayuri cu insecticide, dar ține cont că aceste operațiuni trebuie repetate până la eliminarea totală a dăunătorilor.

6.   Folosește instrumentele potrivite de îngrijire și curățare a plantelor.

În timp ce pentru orhidee e nevoie de ghivece transparente și o foarfecă pentru a tăia rădăcinile uscate, pentru alte plante de apartament ai nevoie de o stropitoare lungă pentru a uda florile strict la rădăcină. De asemenea vei avea nevoie de un pulverizator pentru a stropi frunzele plantelor mari sau a le trata împotriva paraziților, dar și de o lopățică și greblă mică pentru a schimba pămîntul și a îngriji florile din jardiniere.

7.   Respectă perioada lor de odihnă.

Atunci când ai în îngrijire plante de apartament, vei observa că acestea au perioade în care sunt mai active și alte perioade de odihnă. Învață să accepți și să respecți aceste perioade ale plantelor, iar la nevoie, dacă ai observat că eforturile tale nu au dat roade, învață să accepți și pierderea lor.

 

Îngrijirea plantelor de apartament nu este o operațiune atât de delicată sau de dificilă pe cât ar părea. Este suficient să le acorzi atenția de care au nevoie și să te bucuri de toate beneficiile pe care ți le oferă.

Sursa foto: https://favi.ro/produse/p/ghiveci-la-forma-braydon-inaltime-15-cm-alb?v=1641395

Related posts

5 culori moderne care se potrivesc de minune în casele vechi

Adina Meyers

6 aspecte la care să fiți atenți atunci când alegeți un dulap frigorific

Adina Meyers

Castigati lumina si spatiu prin renovare

Adina Meyers