LifeStyle

6 plante care împrospătează aerul şi elimină compuşii toxici din locuinţa ta

Locuinţa ta şi o navetă spaţială au în comun mai multe lucruri decât ai crede.

Ne petrecem aproape 90% din timp fie acasă, fie la birou. În încăperi închise, aerul poate avea un grad mai ridicat de poluare, chiar dacă acest lucru pare ciudat. Este vorba despre aşa-numitul „sindrom al clădirii bolnave”, un termen folosit de specialişti ca să explice nivelul ridicat de toxicitate a aerului în clădiri.

Acesta poate avea mai multe cauze: materialele de construcție, podusele de curățat, chiar şi mobilierul şi tapiţeria pot emite un set de compuşi toxici.

Potrivit World Health Organisation, printre substanţe sunt benzenul, formaldehida şi amoniacul. La acestea se adaugă şi alţi factori, cum ar fi mucegaiul, polenul, praful, bacteriile. Lucrurile sunt agravate şi de lipsa unui sistem eficient de ventilaţie.

Pe lângă soluţiile evidente – instalarea unui sistem de filtrare a aerului, de exemplu -, sunt şi alternative pe care oricine le poate implementa în propria locuinţă. De exemplu, dacă ești fumător, poți înlocui țigările cu un dispozitiv IQOS. Acesta încălzește tutunul, nu îl arde, așa că nu emite fum neplăcut și nici scrum. O altă soluție este să aduci mai multe plante în locuința ta.

Un studiu publicat de NASA a stabilit că unele plante de interior au un rol important în purificarea aerului şi în eliminarea substanţelor toxice prezente în atmosfera din locuinţele noastre. Oamenii de ştiinţă căutau soluţii pentru a îmbunătăţi calitatea aerului în navetele spaţiale.

 

Iată şase plante de interior care funcţionează ca adevărați purificatori naturali ai aerului din locuinţa ta:

1. Crizantemele (Chrysantemum morifolium)

 

Sunt unele dintre cele mai cunoscute plante de casă în România. În studiul NASA prezentat mai sus, aceste flori au ieșit primele în top, cu cea mai mare cantitate de substanțe toxice absorbită din aer. Printre compușii chimici pe care îi elimină crizantemele sunt amoniacul, benzenul și formaldehida.   

2. Dracena (Dracaena Spp.)

 

Spre deosebire de planta-păianjen, dracena nu are nevoie de o cantitate mare de lumină solară, așa că este ideală pentru a decora camerele unde soarele nu bate niciodată direct. Atenţie, însă, frunzele de dracena sunt toxice pentru pisici sau câini. Planta absoarbe eficient benzenul, formaldehida, tricloroetilenul şi xilenul.

3. Planta-păianjen sau vălul-miresei (Chlorophytum Comosum)

 

Este printre cele mai ușor de întreținut plante de casă. Nu au mari pretenții și se potrivesc chiar și în casa cuiva mai uituc, mai puțin obișnuit cu creșterea florilor. Planta are nevoie de soare din belșug. Este eficientă împotriva formaldehidei și a benzenului.

 

4. Ficusul plângător (Ficus benjamina) 

 

Ficusul este o altă plantă de apartament binecunoscută românilor. Deşi sunt aproape 850 de specii de ficus în toată lumea, noi vom vorbi aici despre ficusul plângător. Este o plantă care creşte bine într-o locuinţă şi are nevoie de lumină indirectă de la soare. Asta înseamnă că poate fi ţinută şi într-o cameră mai retrasă. Are calităţi foarte bune de purificare a aerului şi absoarbe uşor benzenul, formaldehida şi tricloroetilenul.

5. Crinul păcii (Spathiphyllum)

 

Acest soi de de crin are o talie mai mică decât multe alte plante de casă, dar reuşeşte chiar şi aşa să absoarbă multe dintre substanţele toxice din aerul unei locuinţe. Este uşor de întreţinut, preferă locurile mai întunecate şi pământul umed. Planta înfloreşte vara, iar florile albe sunt plăcut mirositoare. Elimină amoniacul, benzenul, formaldehida şi tricloroetilenul.

6. Aloe Vera

 

Această plantă este cunoscută la noi în special pentru beneficiile ei cosmetice sau medicinale, dar poate avea un rol important şi în locuinţa ta, ca purificator natural al aerului. Se îngrijeşte uşor şi, deşi este o plantă suculentă, nu are nevoie de multă apă: o dată la 2-3 săptămâni e suficient. Frunzele ei conţin un lichid plin de vitamine şi aminoacizi cu proprietăţi antibacteriene şi anti-inflamatorii. Potrivit studiului NASA, planta absoarbe cel mai bine formaldehida.

Așadar, plantele de interior necesită timp și atenție pentru a fi îngrijite, însă beneficiile pe care le aduc în locuința ta sunt mult mai mari. Tot ceea ce ai de făcut este să le dai ocazia să te ajute. Care sunt plantele tale de interior preferate? 

Related posts

CONCURS: Crăciunul vine cu premii!

Adina Meyers

Luxury Lifestyle Fair – trei zile memorabile intr-un cadru de exceptie!

Adina Meyers

Bricomix.ro – Utilitatea unui storcator de fructe in bucatarie – Sucuri proaspete preparate din fructe si legume

Adina Meyers