LifeStyle

6 obiceiuri greșite care îți distrug lenjeriile de pat

Când te gândești că petreci o treime din viață dormind și încă vreo câteva zile bune foindu-te în așternut și întrebându-te de ce ți se uzează atât de repede lenjeriile de pat, cu siguranță ai vrea să știi unde greșești. Dacă bănuiești că are legătură cu felul în care ai grijă de ele (sau de felul în care nu ai grijă de ele) atunci când le speli, ai dreptate. Spălatul rufelor pare o operațiune destul de simplă, mai ales când te ajută buna ta prietenă, mașina de spălat cu uscător, dar asta nu înseamnă că o faci corect. De aceea, ți-am pregătit o listă cu 6 obiceiuri greșite pe care le faci când vine vorba de curățatul lenjeriilor de pat.

 

Înghesui prea multe rufe în mașina de spălat

 

E normal să vrei să termini treaba mai repede și poate că e de înțeles și faptul că nu-ți prea vine să lași fețele de pernă pentru tranșa următoare, dar dacă umpli până la refuz cuva mașinii de spălat, se vor întâmpla două lucruri. În primul rând, cu cât insiști mai mult să înghesui rufele și lenjeriile de pat în cuvă, cu atât mai multe șanse ai să le scoți făcute ghem și cam umede, ba uneori chiar și cu bulgărași nedizolvați de detergent lipiți de ele. În al doilea rând, riști să ți se strice mașina de spălat mai repede decât te aștepți, așa că dacă pe moment ai senzația că nu se întâmplă nimic rău când îngrămădești așternuturile, gândește-te la toate lucrurile pe care ți le-ai putea cumpăra cu banii necesari înlocuirii acesteia.

Speli așternuturile împreună cu prosoapele

 

Poate că par inofensive la prima vedere, dar să știi că prosoapele sunt inamicii numărul unu ai așternuturilor tale. Prosoapele sunt mult mai groase și au o textură plină, care produce fricțiune în timpul ciclului de spălare și deteriorează structura țesăturilor mai subțiri. De parcă nu era suficient, mai lasă și niște scame greu de înlăturat de pe lenjerii și alte haine (trucul cu mingea de tenis aruncată în mașina de spălat, printre lenjerii, te-ar putea ajuta să scapi de scamele încăpățânate).

 

Folosești detergenți prea duri pentru țesătura lenjeriilor

 

Hai să stabilim de la început un lucru: e foarte posibil ca lenjeria ta de pat să nu fie la fel de murdară ca prosoapele de bucătărie. De fapt, e un lucru aproape sigur. Așa că nu ai niciun motiv să folosești aceeași cantitate de detergent sau unul prea dur, mai ales când în mașina de spălat se găsesc niște lenjerii de pat de calitate superioară.

 

Alegi un program care spală la o temperatură prea mare

 

Mai toate modelele de mașini de spălat au programe scurte de spălare, care folosesc apă încălzită la 30 de grade, și care sunt recomandate pentru a nu subția țesătura așternuturilor. Pe de altă parte, trebuie să iei în calcul și problema acarienilor, pe care scăldatul într-o apă recișoară nu-i prea deranjează. Dacă vrei să scapi de acarieni și să dezinfectezi lenjeria de pat, spălarea cu apă la temperatura de 60 de grade va fi suficientă.

 

Nu folosești o cuvertură

 

Cine știe, poate că nici nu-ți faci patul dimineața! Dacă nu te deranjează că așternutul se va murdări mult mai repede, atunci asta n-ar fi o problemă prea mare, dar poate vrei să te întinzi zece minute în pat, încă îmbrăcat cu hainele de afară, înainte să ieși din nou în oraș. Ar fi bine să ai o cuvertură care să-ți protejeze lenjeria de pat, nu-i așa? Un alt avantaj al cuverturii este că, dacă ai un copil mic sau un animal de companie, aceștia se pot juca în voie pe patul tău, fără să riști să te culci printre resturi de covrigei, piese de lego și păr de pisică.

 

Uiți să speli pilota, pernele și cuvertura

 

Bine, poate că nu uiți de ele, dar preferi să nu te complici. Problema este că pilota, pernele și cuvertura se murdăresc în timp, e drept că nu la fel de repede ca cearșaful sau fața de pernă, dar tot trebuie spălate regulat.

 

Recunoști vreuna dintre greșelile de mai sus? Dacă vrei să-ți păstrezi lenjeriile de pat preferate în stare bună chiar și câțiva ani, fără să se decoloreze, fără să se rupă și fără să-și piardă calitățile, atunci poate că a venit momentul să deprinzi niște obiceiuri bune când vine vorba de îngrijirea acestora.

 

Related posts

Ce faci cand ramai fara bagaje?

Adina Meyers

SOCAR Romania lanseaza programul educational „BURSELE SOCAR”

Adina Meyers

GEALAN: tips&tricks în montarea ferestrelor

Adina Meyers