Image default
LifeStyle

Vreau un caine pentru copilul meu!

O cautare rapida pe internet listeaza zeci de materiale in limba romana si multe sute in alte limbi, pline de sfaturi pentru cei care vor sa aleaga un caine. Zeci de criterii sunt prezentate ca determinante pentru succesul intreprinderii. Informatia este multa dar clara, de regula logica si bine sistematizata, pe scurt – foarte utila.

Cele mai importante subiecte care trebuie clarificate inaintea deciziei sunt: conditiile de mediu oferite (corelate cu temperamentul dorit pentru caine), resursele de bani disponibile pentru “achizitie” dar si pentru intretinerea cainelui, resurse de timp si stabilitatea la domiciliu, respectiv frecventa absentelor prelungite sau calatoriilor. De cele mai multe ori sectiunea cea mai consistenta este despre alegerea rasei si canisei (furnizorul!) si despre cum sa ne ferim de puii de caine cu probleme de sanatate. Adica despre cum sa-i lasam in suferinta lor…

Veterinarul priceput trebuie consultat de la primii pasi, dar… sunt si alte criterii, care ne privesc doar pe noi.

De ce vreau EU un caine pentru copilul meu. Eu decid pentru copil, inca, dar vreau cainele pentru el, sau pentru ca eu nu am avut un caine? Sau pentru ca am avut un caine? Vreau un caine pentru ce sunt eu sau pentru ce va fi copilul meu?

Vreau sa educ discernamantul copilului, iar responsabilitatea este cel mai bun educator. Poate mai buna este, totusi, o surioara. Dar n-o sa las un copil in grija unui copil… Un caine e altceva…

Si vreau un caine pentru ca un caine frumos se potriveste cu o familie implinita, frumoasa, prospera. E atat rafinament in rasele minunate de caini, poti sa alegi cu usurinta rasa adecvata elegantei, stilului – robust, sau atletic, sau efilat spiritualizat, sau natural relaxat, jovial – stil pe care fiecare familie si-l construieste si il afiseaza, cu copilul in centrul fotografiei de grup.

Poate cel mai nefericit criteriu este folosirea unui caine pentru ilustrarea aspiratiilor familiei sau doar ale copilului. Cainii pot exprima foarte convingator o atitudine de competitivitate acuta, de aroganta sau chiar de agresivitate. Si sunt totdeauna victime ale acestei utilizari, fie ca ajung sa cada in dizgratie ca FOSTI campioni in “competitii chinologice”, fie ca victime ale educatiei agresive in fata unor caini mai puternici sau a oamenilor, care de regula au posibilitatea sa reactioneze la violenta cu mult mai multa violenta.

Merita retinute cateva statistici din tara cu situatia cea mai bine documentata, Statele Unite ale Americii. Fiecarui copil nascut ii corespund 7 pui nou-nascuti de caine sau pisica. 25% din cainii care ajung in adaposturi sunt din rase pure. 75% din pisicile si 61% din cainii care ajung in adaposturi sunt omorati (prin “eutanasiere”, bineinteles), marea majoritate pentru ca oamenii prefera sa cumpere animale de la crescatori, in loc sa adopte din adapost.

Poate cel mai important criteriu in alegerea unui caine pentru copilul meu este sa ca alegerea sa fie ea insasi un act moral, care sa educe si sa dezvolte in copil altruismul, placerea faptei bune, a ajutorului dat celui in nevoie. Alegerea cainelui este o lectie pentru copil, o lectie cu material didactic viu. Lectia depre cum facem bine unui caine azi, ca exemplu pentru cum vom face bine oamenilor in restul vietii.

Sfaturi furnizate pentru www.casamea.ro de domnul doctor medic veterinar Liviu Gaita.
www.ortovet.ro

Articole similare

Masina de spalat cu Full Touch Control de la Miele este usor de utilizat si are 26 de programe de spalare

casamea.ro

Prăjitură cu fructe de sezon

casamea.ro

Ciorba de stevie cu lapte

de la cititori

Lasă un comentariu