Image default
Calatorii LifeStyle

Viena maiestuoasa, imperiala, grandioasa

Atmosfera vieneza inseamna spectacol arhitectonic, gastronomie de exceptie si viata culturala bogata. De acest oras nu ne leaga doar valurile Dunarii, ci si repere istorice, care ne-au marcat evolutia.

Viena ocupa astazi unul dintre primele locuri din lume in privinta calitatii vietii, datorita unor factori precum sistemul sanitar, ce manifesta o grija reala pentru om, rata scazuta a criminalitatii si invatamantul de calitate.

Nu este un oras ieftin ca destinatie turistica sau de shopping, dar cu siguranta ofera numeroase oportunitati si experiente de neuitat, care te vor determina sa revii cu placere aici.

Poate ca cel mai bine putem intelege si descrie Viena prin intermediul evolutiei arhitectonice, prin aparitia si armonizarea fiecarui stil in peisajul urban, prin creatorii de scoli si artistii sai.

Atracțiile Vienei o plimbare cu trasura, atmosfera unica a cafenelelor cochete, faimosul Sacher tort, acordurile de vals mereu tanar, muzeele si cladirile ce aduc in prim-plan grandioasa perioada imperiala sunt repere ce nu trebuie ratate.

Si daca tot vorbim de obiective de neratat, atunci trebuie sa ajungi in Prater, vastul parc de distractii al capitalei austriece. Principalul punct de atractie al acestuia este Reinsenrand sau Roata Uriasa, inalta de 65 de metri, din care se poate admira panorama orasului.

De un mare interes se bucura si Grinzing, o fosta zona viticola, parte integranta a metropolei de astazi. Cladiri romantice, carciumioare intime, strazi inguste, ce urca serpuitor dealul abrupt, toate intregesc atmosfera de poveste. Vinul facut in casa sau retetele traditionale cu arome dintre cele mai nebanuite il impresioneaza chiar si pe cel mai rafinat gourmet.

Pentru un turist interesat de arhitectura contemporana, moderna, Architekturzentrum Wien sau Centrul de Arhitectura din Viena este locul ideal de informare si upgradare la ultimele aparitii in domeniu.

Un exemplu de cladire moderna si ultramoderna este Gasometers, un complex urban care a evoluat incepand cu anul 1990, compus din patru imobile vechi de circa 100 de ani, prin munca si talentul a patru echipe de arhitecti. Nu trebuie uitate nici T-Center si Haas-Haus, cea de-a doua oglindind in fatadele sale din sticla imaginea batranului StephansDom.

Trebuie spus ca numerosi arhitecti de prim-rang ai lumii au semnat proiecte ce starnesc astazi admiratia in Viena: Zaha Hadid, Hans Hollein, Jacques Herzog, Pierre de Meuron, Jean Nouvel. Dar poate ca tocmai stilurile ce au facut istorie sunt cele cu care Viena impresioneaza cel mai mult. Nevoia de nou a chemat aici mari creatori, vizionari, care au reusit cu succes sa includa in aspectul impunator, imperial, cladiri moderne. Farmecul Vienei rezulta insa si din stralucirea spectacolului unei varietati largi de stiluri: Palatul Belvedere, Karlskirche, impunatorul Palat Schonnbrunn cu ametitoarele sale decoratiuni roccocco, spectacolul goticului Stephansdom-ului, neo-goticul biseri- cii Votive, Opera de Stat sau Universitatea in stil neo-renascentist.

Perioada de glorie, imperiala, stralucitoare, ne indeamna sa reflectam asupra maretiei si grandorii care sunt supuse trecerii nemiloase a timpului. Pe urmele imparatesei Sisi, vom descoperi adevarate comori arhitecturale si reperele unei vieti de poveste. Palatul Imperial Hofburg propune o varietate de stiluri arhitectonice, de la cel gotic pana la Art Nouveau, o plimbare prin apartamentele sale ramanand o experienta memorabila. Secolul XX a adus in Viena suflul proaspat al unor linii noi in arhitectura Înfloritoarea perioada Art Nouveau și, mai tarziu, Secession au adus in prim-plan lucrari spectaculoase, adevarate capodopere semnate Adolf Loos, Otto Wagner, Joseph Hoffmann sau Joseph Olbrich. Revolutionari, rebeli, cu un pro- fund simt critic, vizionari si inovatori, acestia au creat in peisajul urban al Vienei cladiri ce incanta si azi prin arhitectura lor eleganta, cu motive ornamentale de un rafinament aparte. Un eclectism fascinant, o veritabila istorie a artei in aer liber, muzee si sali de expozitii pentru toate preferintele artistice, cam asa se poate defini Viena.

Articole similare

NOUA GAMĂ EXPRESS BEAUTY MĂȘTI & EXFOLIANTE

comunicat de presa

Berbec 15-21 decembrie

Dani Belea

(P) „Nu poți vedea bine decât cu inima. Esențialul e invizibil pentru ochi.”

casamea.ro

Lasă un comentariu