Image default
Legislatie Solutii Constructive

Util pentru locatari: Certificatul energetic

In conformitate cu Legea 372/2005, pentru orice cladire noua trebuie emis un CPE, document tehnic informativ prezentat la faza de receptie a lucrarilor. CPE va fi unul din documentele incluse in cartea tehnica a cladirii, alaturi de piesele scrise si desenate, alaturi de avize pentru utilitati, autorizatii s.a. Obligativitatea intocmirii CPE pentru cladirile noi este o prevedere aplicabila inca de la 1 ianuarie 2010. Foarte putini insa, fie ca e vorba de beneficiari, dezvoltatori sau autoritati au respectat legislatia din acest domeniu.

Procedura propriu-zisa de certificare energetica pentru cladirile noi nu este mult diferita de cea valabila in cazul cladirilor vechi.

Solicitantul unui CPE trebuie, conform cerintelor din certificatul de urbanism, ca pana la faza de receptie a lucrarilor, sa contacteze un auditor energetic.

Acesta, pe baza lucrarilor de constructii si instalatii deja executate, va efectua inspectia energetica si va calcula consumurile de energie (incalzire, apa calda de consum, iluminat, climatizare si ventilare). Pe baza consumurilor calculate si a unor coeficienti de penalizare, va calcula nota energetica a cladirii (minim 20, maxim 100) si va incadra cladirea intr-una din clasele de eficienta energetica.

In ce moment este nevoie de auditul energetic?

Auditul energetic este o activitate diferita de emiterea unui CPE.

Proprietarul sau administratorul unei cladiri pentru care se doreste renovarea sau modernizarea sunt obligati prin lege sa prezinte chiar inainte de intocmirea proiectului de reno va re/modernizare, auditul energetic.

Raportul de audit energetic are valoarea de studiu de prefezabilitate, aici fiind prezentate mai multe solutii sau pachete de solutii de reabilitare: termoizolarea anvelopei, schimbarea cazanelor de apa calda etc.

In ce consta auditul energetic?

Auditarea energetica reprezinta o etapa mai complexa decat certificarea energetica deoarece, pe langa inspectia pe teren a obiectivului si calcularea consumurilor de energie, auditorul energetic (obligatoriu atestat pentru gradul I) trebuie sa propuna si solutiile de reabilitare pe care le va studia apoi din punct de vedere tehnic si economic. Va recalcula consumurile energetice in situatia punerii in aplicare a masurilor sau pachetelor de masuri de reabilitare propuse si va analiza fezabilitatea lor economica prin determinarea investitiei totale, a reducerii facturii de combustibili, a duratei de recuperare a investitiei, a ratei de rentabilitate s.a.m.d.

Cum trebuie sa fie un bloc nou pentru a obtine un calificativ maxim? Ce influenta au: tipul constructiv – din ce sunt realizati peretii, forma, numarul de etaje, instalatia de incalzire?

Clasa maxima de eficienta energetica se poate obtine pentru orice tip de bloc din punct de vedere constructiv, pentru orice material (pereti din zidarie, pereti din beton), indiferent de numarul de niveluri sau forma cladirii. Blocul trebuie sa fie bine termoizolat, dotat cu instalatii eficiente energetic si cu echipamente utilizand sursele regenerabile de energie. Spre exemplu, incadrarea in clasa A de eficienta energetica se poate obtine la blocurile noi ai caror pereti au cel putin 1,7mp K/W rezistenta termica, ferestrele sunt de tip termopan, cazanele sunt cu condensare s.a.m.d.

Ce le recomandati cumparatorilor de apartamente noi? La ce trebuie sa fie atenti?

Sa solicite in primul rand CPE-ul. Aceste documente insotite de anexa tehnica a certificatului ofera foarte multe informatii importante: consumurile de energie pe fiecare tip de instalatii in parte, suprafete utile si construite, tip anvelopa, tip echipamente de instalatii.

Mai ales in cazul cladirilor existente a caror durata de viata a depasit perioada de garantie, sa cerceteze ei insisi starea elementelor de constructie: daca peretii exteriori prezinta urme de condens sau igrasie, daca terasa sau sarpanta prezinta infiltratii de apa, daca subsolul este uscat.

Apoi, valabil si in cazul blocurilor noi, daca peretii, terasa, subsolul sunt termoizolate corespunzator (spre exemplu echivalentul a 10 cm de polistiren expandat ignifugat pentru peretii – exteriori), daca ferestrele si usile exterioare sunt etanse, cu

caracteristici termotehnice corespunzatoare si, foarte important din punct de vedere al puritatii aerului interior, daca ferestrele exterioare sunt echipate cu grile de aerisire higroreglabile … .

Din punct de vedere al instalatiilor, sa verifice daca armaturile obiectelor sanitare inchid etans, daca in subsol si in ghenele de instalatii conductele de agent termic sunt termoizolate, daca radiatoarele din camere sunt echipate cu robineti termostatici si, eventual, cu repartitoare de costuri, daca exista contorizare, daca ghenele de ventilare sunt functionale astfel incat sa asigure debitul minim de aer proaspat in bucatarii si bai, daca iluminatul este asigurat, macar in spatiile comune, cu becuri si lampi cu consum redus de energie electrica si daca exista automate de scara.

Toate acestea influenteaza atat costurile cu energia ale cladirii, cat si nivelul de confort. Cu alte cuvinte cumparatorii de apartamente ar trebui sa citeasca CPE-ul si sa verifice ei insisi daca informatiile din anexa la CPE sunt corecte.

Nu trebuie sa fii auditor energetic pentru a constata tu insuti, printr-o inspectie vizuala rapida, starea anvelopei si a instalatiilor din cladirea in care vei locui.

Raspunsurile au fost oferite de conferentiar universitar doctor inginer Catalin LUNGU, vicepresedinte al AIIR – Filiala Bucuresti si CAE – AIIR.

Articole similare

Casele din busteni – frumoase si rezistente în timp

Anca Ghiorghiu

Romania, intre bine si rau

RL online

Mini-incarcatoare compacte pe senile

revista de Unelte si Echipamente

Lasă un comentariu