Image default
Amenajare baie Practic

Untitled stire

Intrucat s-a instapanit deja cu drepturi depline conceptia moderna cu privire la definirea ambientului bucatariei intr-un mod cat mai rafinat si mai placut, acesta trebuie sa se constituie, din toate punctele de vedere, pe coordonatele unei functionalitati cu inalte valente estetice.

Text: Dea Padurean

Foto: arhiva revistei Caminul

Saltul calitativ – de la rolul strict functional, acompaniat de un aspect neutru din punct de vedere estetic, la o formula viabila deopotriva sub aspect practic si stilistic – a reprezentat o provocare pentru fantezia designerilor de accesorii, nevoiti sa le confere acestora o linie si un aspect demne de bucatariile mileniului trei. De la aparatura electrocasnica pana la vesela, tacamuri, prosoape, sau diferite recipiente pentru depozitarea ingredientelor necesare gatitului, toate accesoriile au fost „regandite“ prin prisma potentialului lor decorativ, in beneficiul ambientului circumscris de spatiul bucatariei.

Schimbarea de perspectiva a fost cu atat mai spectaculoasa, cu cat eforturile specialistilor s-au centrat cu precadere asupra problemelor de aspect (culoare si forma), functionalitatile specifice ale acestor accesorii fiind, practic,… imuabile. Totodata, in ciuda faptului ca designerii au cautat sa atribuie accesoriilor de bucatarie linii si forme cat mai interesante, revitalizarea stilistica a ambientului bucatariilor noastre nu ar fi avut acelasi impact in absenta culorii. Pe buna dreptate, se poate afirma cu certitudine ca adevarata revolutie in acest domeniu a fost generata de folosirea masiva a elementului cromatic, care a patruns deja cu drepturi depline in cadrul tuturor functiunilor aferente spatiilor de locuit.

Rolul recunoscut al culorilor in definirea calitativa a unui ambient a intensificat eforturile ca si bucatariile moderne sa fie structurate pe baza acestui principiu. Iar in context accesoriile detin o partitura centrala: chiar daca multi dintre noi nu-si pot permite inca achizitionarea unui mobilier de ultima generatie pentru bucatarie, cu siguranta ca nu este prea mare efortul financiar de a cumpara cateva accesorii nepretentioase, dar viu colorate, care vor schimba radical aspectul acestei functiuni.

 In slujba fanteziei

Gama extrem de vasta de accesorii – bogata atat in formule constructive, cat mai ales in culori si combinatii cromatice inedite si aspectuoase, permite la ora actuala punerea in practica a celor mai „elaborate“ fantezii decorative precum si obtinerea unei unitati stilistice, prin asortarea diferitelor elemente cu finisajele bucatariei. Un alt avantaj, in acest caz, este alura moderna si, ca atare, simplificata, esentializata, atribuita de designeri acestor accesorii, fapt care permite inserarea lor in cadrul oricarui tip de amenajare pentru bucatarie.

Articole similare

Mai multa functionalitate in trei camere semidecomandate

Constantin Stefan

Clasicul “coltar” – 7 idei de prezentare

Catalina Coca

Orientarea bucatariei in casa

Anca Ghiorghiu

Lasă un comentariu