Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

Tunelul solar: ce este si cum il poti folosi la tine acasa

Corpurile noastre sunt „programate” sa functioneze in directa legatura cu mediul natural, iar accesul la lumina naturala este o parte importanta pentru mentinerea sanatatii fizice si mentale. Fara sa ne dam seama, lumina artificiala de care abuzam uneori cauzeaza stress si ne face vulnerabili la o multime de afectiuni.  Din fericire, tunelurile solare sunt dispozitive simple care pot rezolva aceasta problema in unele cazuri.  

Ce este tunelul solar?

Tunelul solar este un dispozitiv a carui origini dateaza inca din vremea Egiptului antic si care utilizeaza o tehnologie banala, readusa in prim-plan odata cu necesitatea construirii unor case mai sustenabile. Prin intermediul tunelului, lumina naturala poate fi dirijata, printr-un tub, spre interiorul unei incaperi care nu are pereti exteriori si, deci, nu poate fi iluminata natural prin metodele obisnuite.

Sistemul este pasiv, deci nu consuma energie pentru a putea functiona – ceea ce il face o resursa de luat in seama pentru cei care doresc sa obtina locuinte mai sustenabile si mai sanatoase. Sistemul are 3 parti: colectorul, tubul si difuzorul.

Majoritatea colectoarelor au aspectul unei ferestre uzuale destinate montajului pe acoperis. Tubul poate fi drept sau cu racorduri flexibile (care scad putin din intensitate) si are in interior suprafete reflectorizante care conduc lumina spre interior. Difuzorul se monteaza in interiorul camerei si are aspectul unui corp de iluminat simplu, tip spot cu montaj incastrat in plafon.

Cum se obtin parametrii optimi

In general, se obtine un grad de iluminare mai bun atunci cand calea pe care trebuie sa o parcurga lumina este dreapta, prin urmare cea mai eficienta solutie este montarea tunelului pe invelitoare, in zona de deasupra camerei ce trebuie iluminate. Forma acoperisului nu conteaza in mod deosebit, existand pe piata piese adaptate atat acoperisurilor in panta, cat si celor sub forma de terasa.

Cand tubul este drept, suprafata din interiorul sau poate fi conformata astfel incat sa existe posibilitatea ca tunelul solar sa poata capta si lumina lunii. Asadar, in interior se poate obtine o lumina naturala „de veghe” chiar si pe timpul noptii, foarte utila pentru holuri si bai. Intensitatea mica a acestei lumini nu ne va afecta odihna daca ne trezim in timpul noptii. In plus, este o iluminare gratuita!

Utilizari frecvente

Tunelurile solare se pot folosi eficient in orice spatiu interior care nu beneficiaza de lumina naturala. Fata de luminatoare, tunelurile solare nu contribuie semnificativ la fluctuatiile de temperatura si eviti situatii neplacute precum generarea efectului de sera. Aceste dispozitive sunt foarte utile si in cazul in care deasupra plafonului camerei pe care vrei sa o iluminezi trebuie sa pastrezi un spatiu pentru instalatii – montajul unui luminator fiind, astfel, imposibil.  

Tot cu ajutorul tunelurilor solare poti ilumina un subsol, fara a avea surplusuri la factura de energie electrica. In plus, calitatea luminii poate contribui semnificiativ la atmosfera din acel spatiu.

Sursa foto: www.pinterest.com

Articole similare

S+P+2E 1229

RL online

Manitowoc este recunoscut de armata americana

revista de Unelte si Echipamente

Executarea silita poate fi evitata, cu conditia ca datornicul sa isi doreasca acest lucru

RL online

Lasă un comentariu