Image default
Amenajari Exterioare

Trandafirul din pustietate

Numele stiintific este „Adenium obesum”, iar cel popular „trandafirul desertului”.

Este un arbust peren, suculent, cu originea situata in Africa de Est. Adora, deci, caldura.

Forma plantei este de tufa cu inaltimea de la 15cm pana la 1.8 m (atinsa doar in mediul natural originar), cu tulpina ingrosata si ramurile subtiri. E o foarte potrivita planta de interior si poate fi transformata usor in bonsai.

Frunzele sunt ovale, lucioase si carnoase, de culoare verde crud.

Florile, de forma unor palnii, pot fi rosii, albe, roz sau bicolore. Inflorirea are loc la tranzitia dintre sfarsitul primaverii si inceputul verii, si spre mijlocul toamnei. O planta ajunsa la 15 cm inaltime infloreste, deja!

Cerintele fata de mediu sunt legate in primul rand de lumina si caldura. Amandoua trebuie sa fie din belsug asigurate. Chiar si pe timpul iernii, trandafirul desertului trebuie sa fie pus intr-un loc cat mai luminos, cu minim 12C si, mai ales, aerisit (nu agreeaza aerul statut, neschimbat). Pamantul de ghiveci va fi cumparat din comert, din sortimentele destinate cactusilor si bonsailor. Aveti grija sa puneti pe fundul ghiveciului un strat de pietris, pentru drenaj. Fertilizarea, in perioada de crestere, trebuie sa fie lunara, cu un ingrasamant pentru cactusi. Udarea este moderata, in functie de temperatura externa si de caldura; prea multa apa determina caderea frunzelor. Neavand radacini prea insemnate, planta nu suge rapid apa din ghiveci, deci excesul de apa ramane in sol si determina compromiterea plantei. De aceea, un drenaj foarte bun este capital si, pentru mai multa siguranta, planta va fi pusa intr-un ghiveci mic (dar stabil!), cu putin pamant.

Acest arbust nu agreeaza taierile de formare. In cazul in care este taiat, sufera datorita faptului ca pierde multa seva.

Inmultirea se face prin butasire. Trei zile de la taiere, butasii recoltati se tin pe un suport (cu grija sa nu intrati in contact cu seva), pana se usuca taietura. Apoi, se planteaza intr-un sol alcatuit in mod egal din nisip si pietris, se tin in lumina puternica si se uda rar.

Atentie, seva plantei este toxica! Daca va picura pe piele, spalati-va numaidecat cu multa apa.

Articole similare

Rhododendronii si Azaleea – Sfaturi pentru ingrijirea lor

RL online

Flori potrivite pentru gradina din balcon

RL online

Holuri mici in case mici

Elena Turcu

Lasă un comentariu