Image default
Home

Totul despre tavanul fals

Tavanele false, asa cum o arata insasi denumirea lor, contribuie la mascarea plafonului propriu-zis, in diferite situatii: fie se doreste atenuarea inaltimii incaperilor, fie se doreste mascarea unor elemente de rezistenta a planseului, precum grinzile si nervurile, sau a unor conducte si instalatii ce deservesc „inestetic“ constructia sau incaperea vizata.

Acesta se poate realiza prin aderenta dintre cele doua straturi sau prin intermediul unor prinderi mecanice, cum sunt cele cu suruburi autofiletante sau sisteme autoblocante. Stratul suport are influenta directa asupra lucrarilor de finisaj, indiferent de natura acestora, si caracterizeaza in principal planeitatea suprafetelor. In cazul tavanelor false, acest factor este unul din cei mai importanti.

Materialele utilizate la realizarea structuriisuport pentru tavanele false sunt lemnul si metalul si, mai rar, profilele rigide din material plastic armate cu fibra de sticla. Acestea sunt mai rar folosite, intrucat, datorita costurilor de desfacere relativ ridicate, nu au penetrat inca piata romaneasca.

Stratul-suport realizat pe o structura din material lemnos consta dintr-un dublu gratar de sipci, primul element reprezentand sipcile portante iar al doilea sipcile de montaj. Dimensiunile in sectiune ale acestora sunt asimilabile cu cele utilizate la invelitorile din tigle si sunt de cca 30×50 mm.

Distanta dintre sipcile portante este data de greutatea planseului, care poate fi realizat in panotaj simplu ori dublu, in functie de rezistenta la foc impusa de norme, respectiv de clasa de combustibilitate a acestor elemente. Calitatea sipcilor se limiteaza in special la planeitatea laturilor si la specificul muchiilor. Structura portanta metalica consta in tiranti, agatatoare rapide de tip ancora, diferite profile si accesorii. Profilele metalice sunt realizate, de obicei, prin ambutisare sau valtuire, din tabla subtire, fiind finisate ulterior prin procedee de galvanizare.

Rigiditatea la incovoiere a elementelor este asigurata prin insasi forma profilelor. Acestea influenteaza direct atat planeitatea tavanului fals, cat si posibilitatile de prindere a placilor de gipscarton pe structurile reticulare din sipci sau profile metalice.

Tavanele false sunt utilizate cu succes la toate categoriile de constructii/amenajari, de la cele civile si pana la constructiile industriale, unde se intrunesc conditiile unui mediu mai agresiv. De asemenea, placile de gipscarton folosite la tavanele false, gratie proprietatilor de bun absorbant ale acestui material, contribuie la pastrarea unei umiditati constante a mediului.

Articole similare

Mai mult spatiu in dressing!

Elena Virlan

Un finisaj cameleonic: caramida

Catalina Coca

Tine infractorii la distanta!

Elena Virlan

Lasă un comentariu