Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

Totul despre casa la calcan

Ce este calcanul?

Prin calcan se intelege peretele exterior, din spate, al unei case, in general alipita casei vecine. Alipirea celor doua case vecine nu este, insa, o obligatie– calcanul presupune doar retragerea unei case in teren pana in punctul in care peretele ei posterior se afla direct pe limita de proprietate, dar nu si faptul ca locuinta vecina trebuie sa aiba, si ea, un perete aflat in aceeasi pozitie.

De ce sa optam pentru calcan?

Cel mai des intalnit motiv este forma sau dimensiunea terenului pe care urmeaza a se construi. De pilda, regulamentul de urbanism prevede ca, in Bucuresti, retragerea fata de limita laterala sa fie de 3 m, iar retragerile fata de limitele din fata si din spate sa fie de 5 m. Sa presupunem ca aveti un teren cu latimea de 12 m. Daca n-ati construi la calcan, ar trebui sa lasati o distanta de 6 m fata de cele doua limite laterale (3m + 3m), de unde rezulta ca latimea maxima a casei va fi de 6 m. Iar aceasta este o problema. De ce? Pentru ca este ideal ca latimea unei case sa fie de cel putin 9 m, altminteri spatiile interioare tinzand sa se desfasoare dupa modelul „vagon”, insirate si deservite de un hol lung- ceea ce nu convine nimanui. Daca, insa, puteti construi la calcan, trebuie sa mai lasati doar o singura distanta de 3m fata de o singura limita laterala, ceea ce inseamna ca va raman 9 m pentru latimea casei si ati scapat de… locuirea in vagon!

Pont

Calcanul permite o deschidere mai mica

Regulamentul de urbanism prevede ca, in cazul unei case pe calcan, terenul trebuie sa aiba o suprafata de minim 200 mp si o deschidere minima de 10 m. Pentru o casa construita izolat, suprafata minima este tot de 200 mp, dar deschiderea minima acceptata este de 12 m!

Expertiza tehnica pentru alipirea la calcan

Daca ati obtinut o autorizatie pentru construirea unei case la calcan, e posibil sa mai fie nevoie de inca ceva: o expertiza tehnica relativa la constructia deja existenta. Aceasta trebuie sa nu sufere vreo deteriorare nici in timpul construirii noii case, nici ulterior, pe parcursul folosirii acesteia. Prin expertiza, de pilda, se determina solutia de fundare; e foarte posibil ca, in urma expertizarii, sa se impuna o subzidire a fundatiei cladirii vechi, sau o consolidare a sarpantei, poate chiar a structurii acesteia. De ce o consolidare a sarpantei? Din cel putin doua motive. Primul ar fi ca, daca vecinul va permite, ii veti putea folosi acoperisul ca „schela” pentru realizarea casei dvs. Al doilea motiv priveste precipitatiile. Daca dvs construiti o casa mai inalta decat cea a vecinului, e posibil ca zapada sa se acumuleze pe sarpanta lui, atingand greutati pe care aceasta nu este pregatita sa le suporte.

Articole similare

Combinatii de culori la moda

Codrin Mircea

Ce putere trebuie sa aiba centrala pe lemne?

Dan Mazilu

Hidroizolatie transparenta

Anca Ghiorghiu

Lasă un comentariu