Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

Tot ce trebuie sa stii despre centura casei

De foarte multe ori, centura este ascunsa sub stratul de tencuiala, ca si caramida sau lemnul, ori celelalte materiale din care sunt construite zidurile. Din faptul ca nu se vede, s-ar putea trage concluzia ca nici nu este importanta? Bineinteles ca nu!

Centura este o componenta importanta a sistemului de rezistenta al casei. Daca fundatia are rolul de a prelua incarcarea (greutatea) constructiei si de a o transmite terenului, iar zidurile verticale de a delimita spatiile, centura are rostul de a lega aceste ziduri si, impreuna cu planseele, de a incheia si delimita partea superioara a unui nivel sau a constructiei.

Altfel spus, centura este la fel de importanta precum cercurile unui butoi. Acestea, solidarizand doagele, realizeaza un volum complex, imposibil in absenta lor. Butoiul, desi alcatuit din doage rezistente in sine (peretii) si sprijinit pe pamant (funda tia), s-ar narui fara interventia doagelor!

Tipuri de centuri

In functie de materialele alcatuitoare, centurile sunt de mai multe feluri. De pilda, la constructiile cu structura din lemn, grinzile din extremitatea superioara a peretilor au functia de centuri. La cladirile din caramida, in vechime se introduceau bare metalice in ultimele rosturi ale peretilor, rezultand asa-numita zidarie centurifera, sau se introduceau blocuri lungi din piatra fasonata, legate intre ele „in coada de randunica”.

Dupa aparitia betonului, centura a inceput sa fie fabricata din beton armat, iar atunci cand planseul este tot din beton armat, aceasta se constituie prin ingrosarea planseului pe conturul zidurilor de rezistenta si armarea corespunzatoare.

In fine, la constructiile cu structura metalica se are in vedere dimensionarea in consecinta a grinzilor ce au functia de centura.

Reguli de constructie

Pentru constructiile obisnuite exista reguli de ordin constructiv (dimensiuni minime, coeficient minim de armare, diametrele armaturilor etc.) si reglementari tehnice pentru dimensionare si executie (norme, normative, instructiuni tehnice, ghid si cod de proiectare). Toate acestea sunt necesare pentru conformarea activitatii de edificare a unei constructii la prevederile ce guverneaza activitatea de proiectare, executie, receptie si exploatare a constructiilor, cum ar fi Legea 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii (cu modificarile ulterioare) si Legea 10/1995 privind calitatea in constructii (cu modificari ulterioare). Toate acestea urmaresc proiectarea corecta (din punct de vedere antiseismic, functional si economic), evitarea riscurilor aparitiei incendiilor, executia conform documentatiei avizate, protectia muncii pe perioada executiei in exploatare, receptia preliminara si receptia finala, urmarirea in timp a comportarii constructiei (acolo unde este cazul), toate subsumate unui tel, acela al sigurantei in exploatare a constructiei.

Si acestea, desigur, fara a neglija rezolvarea functiunilor cerute prin tema de proiectare sau prin caietul de sarcini si fara a neglija aspectul de estetica urbana sau de incadrare in sit a constructiei.

Concluzia?

De la braiele orizontale, proeminente si decorate, ce se gasesc pe zidurile manastirilor (pentru ca sugestia privitoare la centura sa fie dusa pana la capat, acestea au, in majoritatea cazurilor, desen de franghie) si pana la preluarea unor functiuni legate de ziduri si goluri, centura ramane un element de constructie indispensabil, care contribuie la stabilitatea si siguranta unei constructii.

Deci trebuie tratata cu maxima seriozitate!

Articole similare

Ce trebuie sa stiti despre ventilarea naturala a locuintei

Elena Virlan

Liebherr R 920 Compact, acum disponibil la nivel internaţional

M.Equipment

Proiect de vanzare – Galant

RL online

Lasă un comentariu