Image default
Amenajari Exterioare

Top 10 greseli care se fac la cultivarea plantelor

Chiar daca te pasioneaza plantele si iti place sa gradinaresti, poti comite numeroase greseli atunci cand iti cultivi sau cresti singur plantele in gradina. Iata care sunt cele mai comune greseli si cum poti fi evitate.

1. Greseala: Cumperi plantele doar pentru flori, nu si pentru frunzis.

Solutie: Chiar daca o planta arata grozav atunci cand este inflorita, in alte momente ale anului nu va fi la fel de ofertanta. Cu alte cuvinte, inainte de a alege plantele, intereseaza-te nu doar de flori, ci si de frunze. Cultiva mai multe specii de flori (cu inflorire in anotimpuri diferite) si iarba decorativa, astfel incat sa te bucuri de o gradina verde si atragatoare pe aproape tot parcursul anului.

Citeste si: Cum sa ai o gradina plina de flori tot timpul anului?

2. Greseala: Cumperi cantitati insuficiente dintr-un anumit soi.

Solutie: Cumparand doar un ghiveci sau doua cu o anumita specie de floare, risti sa obtii in gradina o amestecatura de plante. In functie de marimea ghiveciului si tipul plantei, este indicat sa cumperi cel putin trei ghivece cu aceeasi planta, pentru a obtine un look unitar si o amenajare coerenta.

3. Greseala: Cumperi plante nesanatoase.

Solutie: Frunzele spun foarte mult desprea sanatatea plantei. Evita sa cumperi plante cu frunze maro, galbene sau ofilite, care pot da indicii ca planta este bolnava ori neglijata. De asemenea, cerceteaza bine frunzisul pentru depistarea daunatorilor. Orienteaza-te catre plantele cu frunze viguroase, lucioase, pline de viata.

Citeste si: Planteaza florile de primavara cat mai repede

4. Gresela: Cumperi flori inflorite.

Solutie: Nu fi sedus de ghivecele cu flori abundente. Orienteaza-te mai degraba spre plante sanatoase, cu frunzis verde si sanatos. Lasa plantele sa infloreasca acasa decat in florarie.

5. Greseala: Cumperi plante cu radacini slabe.

Solutie: Evita radacinele incurcate sau pe cele subdezvoltate. Cere ajutorul unui angajat sa verifice starea radacinilor.

6. Greseala: Ignori etichetele.

Solutie: Etichetele ofera informatii vitale despre planta respectiva: conditii de viata (apa, lumina), inflorire, dimensiuni etc. Prin urmare, pastreaza-le si foloseste-te de informatiile pe care le ofera.

Citeste si: Consultanta pentru gradini

7. Greseala: Nu stii suprafata gradinii.

Solutie: Este bine ca atunci cand mergi sa cumperi plantele sa ai si o fotografie a gradinii si dimensiunile acesteia. Angajatii raionului de gradina te pot ajuta sa alegi corect tipul sau numarul de plante, dar si culorile care merg bine impreuna.

8. Greseala: Alegi gresit schema de culori.

Solutie: Toate culorile sunt frumoase, dar nu toate culorile sunt frumoase impreuna. Cand cumperi plantele, nu te gandi la fiecare separat, ci ca la un intreg. Considera planta ca o parte a unui insamblu. Odata ce ai ales paleta de culori, nu te abate de la ea. Daca iti plac florile in culori reci, dar si cele in culori calde, planteaza-le in locuri diferite.

9. Greseala: Astepti prea mult pana cultivi florile.

Solutie: Incearca sa pui plantele in sol imediat ce ajungi acasa. Pentru a-ti putea da seama unde ar putea fi cultivate, pune provizoriu ghivecele in locurile in care intentionezi sa le plantezi. Daca intarzii cu plantarea, pastreaza plantele intr-o zona umbrita sau partial umbrita. Nu lasa vasele la soare deoarece plantele se vor usca.

Citeste si: Produse impotriva insectelor daunatoare si a bolilor plantelor

10. Greseala: Incerci sa faci totul de unul singur.

Solutie: Inainte de toate, cere informatii vanzatorilor cu privire la tipul plantelor. Apoi, documenteaza-te cu privire la modul de plantare. Daca ai multe specii de flori de plantat, fa aceasta actiune cu inca un membru al familiei.

 

Articole similare

Farmecul unei bucătării în stil country

Elena Virlan

Cum sa-ti amenajezi o gradina perfecta

casamea.ro

Roz intr-o bucatarie adorabila

Elena Virlan

Lasă un comentariu