Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

Tipuri de pereti exteriori din zidarie. Ce alegem?

Daca construiesti o casa in regie proprie, te vei lovi inevitabil de problema peretilor exteriori. Din ce ii faci? Care este solutia optima pentru casa ta? Constructiile din zidarie sunt cele mai des intalnite, cele mai „populare”, insa zidariile sunt de mai multe feluri si au proprietati diferite. Ce alegi?

Zidaria din BCA

Acest tip de zidarie s-a folosit foarte mult in Romania si pe buna dreptate. Denumirea BCA-ului vine de la „beton celular autoclavizat” si este un material natural, fiind realizat dintr-un amestec de nisip, apa, ciment si var. Aceasta compozitie il face un material stabil, pastrandu-si proprietatile pe toata durata sa de viata.

Fiind poroase, blocurile din BCA sunt mult mai usoare ca alte materiale de constructie, iar golurile de aer microscopice din componenta lui impiedica transferul termic. Acest lucru inseamna ca BCA-ul este un material care are proprietati termoizolatoare. De exemplu, daca alegi sa construiesti un perete exterior din zidarie de BCA de 30 cm, atunci nu vei mai avea nevoie de termoizolatie suplimentara, rezultand intr-o economie de circa 10 euro pe metrul patrat. Tot datorita porozitatii, BCA-ul este un material care „respira”, iar daca vaporii de aer nu sunt blocati de polistiren la exterior, casa ta are toate sansele sa fie o constructie sanatoasa, fara riscuri de igrasie.

Daca constructia ta are nevoie de pereti rezistenti la foc, afla ca BCA-ul te poate salva si in acest sens. Aceasta zidarie este incombustibila, are rezistenta mare la foc si, in plus, iti ofera si izolare fonica buna. In cazul zonelor seismice, BCA-ul este o alegere buna, greutatea redusa oferindu-i o stabilitate buna la cutremure.

Per ansamblu, acest material ofera un foarte bun raport calitate-pret, insa are si dezavantaje. Cel mai important este acela ca nu poti construi un perete portant din zidarie de BCA, deci nu poate sustine greutatea imobilului si trebuie utilizat impreuna cu o structura pe cadre din beton armat.

Zidaria din caramida plina

Caramida plina a fost utilizata in constructii de peste 5 milenii. Majoritatea caselor vechi sunt realizate din zidarie de caramida plina, iar longevitatea lor este cel mai puternic argument in favoarea rezistentei foarte bune a acestui material. Zidaria de caramida plina este singura care poate alcatui, de una singura, un perete de rezistenta.

Caramida plina se realizeaza din argila, simpla sau presata, apoi arsa. Din cauza faptului ca nu are proprietati termoizolante, acest material nu prea se mai foloseste in ziua de azi. In plus, necesita foarte multa manopera, generand costuri mari si timpuri indelungate de executie.

Cel mai mare avantaj al caramizilor pline este ca acestea pot fi lasate aparente si pot fi folosite ca atare pentru a da casei tale o expresie arhitecturala desavarsita, prietenoasa. Din acest motiv, pentru a evita neajunsurile caramidei pline, exista pe piata o multime de finisaje din caramida aparenta, atat pentru exterior, cat si pentru interior.

Zidaria din caramida cu goluri

O stim ca „zidarie porotherm”, desi sunt o multime de alte companii care o produc. Caramida cu goluri este tot o caramida din argila, insa matritele cu ajutorul carora este prelucrata, ii confera o serie de goluri. Cele cu goluri verticale sunt cele mai potrivite pentru peretii exteriori.

Fata de zidaria plina, avantajul net superior al caramizilor cu goluri o reprezinta insasi acele goluri de aer care ofera proprietati termoizolatoare si fonoizolatoare. Acestea au o inertie termica naturala, adica se racesc greu in timpul iernii si se incalzesc incet vara. Cu toate acestea, ele nu pot inlocui termosistemul.

Caramida cu goluri are longevitate mare, dar si rezistenta buna la cutremure. De asemenea, fiind realizata prin ardere, aceasta poate sa fie folosita pentru pereti cu rezistenta mare la foc, asemeni BCA-ului.

Din punct de vedere al rezistentei, peretii din zidarie de caramida cu goluri au nevoie de centuri si samburi de beton bine armati pentru a deveni pereti autoportanti.

Ca pret, caramida cu goluri este un material mai scump, insa avantajele sale pot scadea alte costuri necesare la ridicarea unei constructii.

Sursa foto: www.pinterest.com

Articole similare

Structurile din metal usor

Dan Mazilu

P 05262010

RL online

Arta negocierii pretului locuintei

Blitz Imobiliare

Lasă un comentariu