Image default
Home

Tipuri de mortare pentru constructii

Mortarul este un produs indispensabil in constructii, avand o multime de intrebuintari, dar si o gama larga de retete pentru realizarea lui. Desi nu pare bagat in seama atunci cand faci lista de „cumparaturi” pentru noua ta casa, un mortar potrivit face toti banii!

Mortarul este un material de amestec in care intra agregate, apa, lianti si, uneori, aditivi, toate in proportii variate, in functie de reteta. Reteta clasica foloseste doar apa, nisip si un liant potrivit pentru tipul de lucrare. Toate acestea se amesteca si se omogenizeaza pana devin o pasta care este usor de pus in opera, dar care se intareste intr-un timp scurt.

Tipuri de materiale din componenta

Agregatele reprezinta, in general, peste 50% din compozitia mortarelor si sunt, cu preponderenta, nisipuri de diverse tipuri. In mod uzual, acesta este nisip natural de cariera sau rau, insa poate fi completat si cu nisip de mare pentru obtinerea unor mortare inferioare.

Liantii sunt mult mai variati, pentru realizareea mortarelor putandu-se utiliza:

  • Var hidratat pentru constructii (pulbere)
  • Var pasta
  • Ipsos pentru constructii
  • Ciment
  • Argila
  • Cenusa de termocentrala.

Tipuri de mortare si utilizari

Cel mai des se utilizeaza liantii de var-ciment sau ciment-var, denumite astfel in functie de raportul de cantitate dintre ele. Acestia intra in compozitia mortarelor utilizate la lucrarile de zidarii, pentru fixarea caramizilor intre ele, dar si pentru tencuieli interioare in incaperi in care exista risc mare de umiditate (bucatarii, bai).

Pentru tencuieli, in general se folosesc mortare cu liant pe baza de var simplu sau de ipsos. Cel de ipsos se poate prepara fara nisip si poate fi utilizat inclusiv la executarea tencuielilor ornamentale, gletuite. Deoarece se face priza foarte repede, mortarul de ipsos se poate utiliza si la fixarea in perete a unor suporti usori.

Atentie: asa cum povesteam anterior, mortarul de ipsos se intareste rapid, prin urmare prepararea lui se realizeaza in cantitati mici, cu putin timp inainte de utilizare. Pasta isi pierde din maleabilitate in aproximativ 3-4 minute, iar priza se realizeaza complet in maximum 30 de minute.

Pentru reparatiile locale, precum astuparea unor goluri de mici dimensiuni sau nivelarea unei suprafete, reteta de mortar se alege in functie de tipul de reparatie ce urmeaza a fi efectuata. Dozarea materialelor de baza din componenta se face diferit, pentru a obtine un mortar mai fluid sau unul mai vascos.

Sursa foto: www.constructii-neamt.ro

Sursa foto: www.intermedia-co.ro

Sursa foto: www.misiuneacasa.ro

Articole similare

Culoarea personalitatii tale – ALB

Elena Turcu

Ce tip de pardoseala alegi in bucatarie. Partea III

Elena Virlan

Cum poti avea o bucatarie originala

Elena Virlan

Lasă un comentariu