Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

Tipuri de izolatie termica si rezistenta la daunatori

Daca obisnuiesti sa aplici principiul „iarna car si vara sanie”, inseamna ca ai inceput deja sa te gandesti la izolarea casei tale, in cazul in care nu ai facut asta deja sau daca esti pe punctul de a realiza o constructie noua. Din pacate, unele termoizolatii sunt prietenoase cu daunatorii, de la sobolani la igrasie si fungi. Iata ce caracteristici au, din acest punct de vedere, cele mai comune materiale pentru termoizolatii!

Polistirenul

Acesta este un material foarte des utilizat in constructii si a devenit un soi de termoizolatie „vedeta” in ultimii ani. Avantul utilizarii sale este datorat capacitatii de limitare a transferului termic, pretului redus si facilitatii de montaj.

Cu toate acestea, exista si o serie de dezavantaje ale polistirenului, indiferent daca este expandat sau extrudat. Cele mai des intalnite efecte adverse au legatura cu umezeala, deoarece polistirenul este un material nepermisiv la vapori, care „nu respira”. Atunci cand izolatie nu este montata corespunzator si raman spatii cu aer intre polistiren si peretele cladirii, poate aparea condensul in acele locuri. Fara posibilitatea de evaporare, in timp se pot genera suprafete cu mucegai (igrasie) sau alti fungi. Cel mai facil mod de eliminare a acestui pericol este verificarea executiei in santier pentru a asigura o punere corecta in opera.

Un alt mare daunator care ataca polistirenul, mai ales in zonele rurale sau la periferiile oraselor, este prezenta sobolanilor. Acestia se impaca destul de bine cu polistirenul, in detrimentul beneficiarilor, si pot patrunde prin termoizolatie. Fiind un material buretos, acesta poate fi ros cu usurinta.

Vata minerala, de sticla sau bazaltica

In general, vata minerala este considerata o solutie mai eficienta decat polistirenul. Capacitatea de izolare termica si fonica este mai mare si este o varianta mai ecologica. Pretul este cel care il face sa fie mai rar utilizat, desi proprietatile lui sunt clar superioare.

Desi nu protejeaza impotriva daunatorilor, vata minerala este o solutie mult mai buna pentru impiedicarea igrasiei sau dezvoltarii microorganismelor. Datorita procesului de productie, vata minerala este un material steril si permite mai greu dezvoltarea fungilor. De asemenea, intre fibrele de sticla exista camere de aer pe unde apa obtinuta din condens se poate evapora. Un alt avantaj major fata de polistiren este rezistenta la incendii, vata fiind, practic, incombustibila.

Termoizolarea cu celuloza

O alternativa ecologica, dar si cu proprietati bune, a materialelor de mai sus este termoizolatia pe baza de celuloza. Obtinut prin tocarea hartiei si adaugarea unor substante cu rol de protectie impotriva focului si microorganismelor, pasta de celuloza este pulverizata pe elementele de constructie cu ajutorul unor pompe pneumatice.

Nu se poate dezvolta igrasie din cauza izolarii cu celuloza, deoarece acest material este inclus in clasa 0 de rezistenta. Mai mult, deoarece este un material dur, rozatoarele si insectele sunt tinute la distanta.

Sursa foto: www.alegecorectpolistirenul.ro

Sursa foto: www.spatiulconstruit.ro

Articole similare

Paveaza singur cu piatra!

RL online

Seminee cu focar deschis vs. insert

Ema Brumareanu

Cum sa construiesti un foisor

Dan Mazilu

Lasă un comentariu