Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

Tipuri de gratare de gradina

Gratarul cu mangal

Pe piata se gasesc suprinzator de multe modele de gratare, de regula mobile, al caror combustibil recomandat este mangalul. Ele difera atat in ceea ce priveste dimensiunea, cat si conformatia. Exista, de pilda, gratare la care se poate coace un singur rand de frigarui, dar exista, de asemenea, si gratare cu doua randuri suprapuse, astfel incat cel mai aproape de jar se poate frige carnea, iar pe sertarul superior se pot pregati, de pilda, legumele. Aceasta se traduce, desigur, atat printr-o economie de combustibil, cat si prin una de timp. Am vazut, de asemenea, interesante gratare verticale. Uneori functioneaza cu energie electrica, insa sunt si modele cu mangal. Avantajul principal al acestora este faptul ca grasimea nu mai picura pe mangal, evitandu-se astfel descompunerea ei prin ardere, proces care, se pare, ar produce unele substabnte cancerigene.

Gratarul cu gaz

Nu tocmai „traditional”, acest gratar este, fara nicio indoiala, foarte util si practic. Poate fi cumparat impreuna cu o butelie de gaz dedicata, sau poate fi legat, printr-un simplu racord, la o butelie pe care o aveti deja. Acest gratar are avantaje incontestabile, care-l fac aproape imbatabil in competitia cu fratii lui intru frigarui. Gazul este relativ ieftin, iar buteliile se pot umple de la orice benzinarie.

Pastrarea acestora este mult mai comoda decat a lemnelor sau a mangalului- ambele, sensibile la umezeala. Iar avantajele legate de utilizare sunt inca si mai evidente. In primul rand, gratarul pe gaz ajunge intr-un timp foarte scurt la temperatura dorita– spre deosebire de cel pe lemne, la care trebuie sa asteptati mai intai ca lemnul (sau mangalul) sa se transforme in jaratic, si abia apoi puteti pune carnea deasupra. In al doilea rand, temperatura poate fi scazuta, crescuta sau mentinuta constanta, dupa voie.

Si, lucru cu adevarat remarcabil, limita de timp pe care puteti gati pe el este data doar de capacitatea buteliei- puteti gati zile de-a randul pana sa ajungeti in situatia asta. In schimb, daca la gratarul cu lemne se termina jarul si dvs n-ati apucat sa faceti decat un rand de frigarui, va trebui sa mai aprindeti un rand de lemne (sau de mangal), sa asteptati transformarea in jaratic si sa o luati de la capat…  Un alt avantaj este, desigur, faptul ca in procesul de ardere nu se degaja fum.  Sa frigi peste pe un astfel de gratar este la fel cu a frige peste pe aragaz, cu diferenta ca mirosul se va pierde in curte.  Desigur, si faptul ca nu se mai produce jar si, prin urmare, cenusa, este important. Daca va ganditi ca, din pricina dimensiunii buteliei, acest tip de gratar nu poate fi transportabil, va inselati. Sunt si gratare de camping pe gaz, de mici dimensiuni, care insa pot fi folosite si in curte, cu aceeasi eficienta!

Gratarul electric

Are multe dintre avantajele gratarului pe gaz. Temperatura poate fi reglata cu precizie, poate fi mentinuta constanta orcat de mult timp (datorita unui termostat), nu se produce fum, nu apar resturi de ardere etc. Dezavantajul? In primul rand, faptul ca impune un racord electric. Acesta poate fi fix (caz in care gratarul se transforma intr-unul imobil, dependend de legatura lui la energia electrica), sau mobil, printr-un simplu prelungitor cu pamantare. Un alt avantaj este faptul ca trebuie sa fiti ceva mai atenti cand ploua sau este umezeala, dar si pretul relativ ridicat al curentului electric.

Articole similare

Calea Văcăreşti: un cartier elitist, dar accesibil

RL online

Proiect de vanzare – Perla

RL online

Dormitor de mansarda: intimitate si confort

VELUX

Lasă un comentariu