Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

Tipuri de garaje cu avantaje si dezavantaje

Garajul integrat casei

Probabil ca v-ati intrebat de multe ori unde sa amplasati ga- rajul. Multi dintre arhitecti recomanda garajul alipit casei. Au dreptate deoarece exista o serie de avantaje. In primul rand, in zilele ploioase sau toride, nu veti simţi nici stropii ploii, nici razele puternice ale soarelui, intrucat veti intra in casa direct din garaj. Recurgand la un garaj integrat casei, economisiti spatiu fiindca acesta nu ocupa loc in curte.

Cand va decideti asupra acestui tip de garaj, trebuie sa tineti cont de faptul ca intre acest spatiu si casa trebuie sa existe doua usi, asa ca, indiferent daca va fi la parterul, demisolul sau subsolul casei, intre garaj si functiunile de zi va exista un spatiu tampon, sub forma unui hol, o camera tehnica sau casa scarii. Acest spatiu trebuie ventilat natural. Garajul trebuie sa poata fi aeri- sit, astfel incat acolo sa nu existe miros de gaze de esapament. In fata garajului este nevoie de un spatiu de intretinere a masinii cu latimea minima de trei metri si lungimea de cinci metri.

 

Garajul situat la subsolul locuintei

Unii dintre proprietari prefera sa pozitioneze garajul la subsolul sau demisolul casei. Nu gresesc facand aceasta alegere, dar este mai greu de construit, mai ales din cauza rampei de acces la garaj. Aceasta trebuie sa aiba panta mai mica de 20%, ceea ce inseamna ca nu va ocupa mult spatiu util in fata garajului. Problema apelor meteorice este foarte importanta. Astfel, la nivelul garajului este nevoie de un sistem de drenare a apei, pozitionat, de cele mai multe ori, pe linia de inchidere, la exterior. Nu uitati ca finisajul pardoselii rampei trebuie sa fie unul antiderapant.

In anotimpurile reci, aceste rampe sunt destul de greu de utilizat, mai ales daca finisajul nu este de cea mai buna calitate. Pentru ca exista solutii pentru orice fel de probleme, si aceasta poate fi rezolvata intr-un mod foarte simplu, insa si destul de costisitor. Puteti incalzi aceasta rampa cu ajutorul unui covor de cabluri electrice, ingropat in finisaj. Acest sistem de degivrare cu cabluri electrice trebuie facut numai dupa calcularea necesarului de putere si dupa verificarea posibilitatii ca reteaua electrica existenta sa poata asigura puterea necesara. In niciun caz sa nu incercati sa faceti acest lucru singuri, fara ajutorul unei echipe de specialisti!

Garajul detasat

Acest tip de garaj este foarte potrivit daca aveti o curte mare, care va permite sa mai ridicati o dependinta. Cu toate ca nu mai sunteti ferit de ploi, zapezi sau vant puternic, alegand acest tip de garaj nu veti regreta! Indiferent de tipul masinii, aceasta face zgomot, iar parcand-o chiar alipita de casa, puteti deranja persoanele care se odihnesc. Daca garajul este detasat de locuinta, nu veti tulbura linistea nimanui.

Mai mult, niciun fel de miros de gaze de esapament nu va patrunde in casa dumneavoastra. Garajul de acest tip poate fi amplasat in orice zona a curtii, dar si el trebuie sa fie prevazut cu un spatiu dedicat curatarii masinii.

Garajul, spatiu de depozitare ideal

Nu de putine ori ati decis sa puneti jucariile pe care nu le mai utilizeaza cel mic, lucrusoarele care nu ii mai vin, hainele care vi se par demodate, dar pe care nu va lasa inima sa le aruncati, in cutii pe care le ingramaditi in garaj. Nu este nevoie sa recurgeti insa la asa ceva daca va organizati un pic spatiul din garaj.

Un garaj potrivit va fi suficient de spatios cat sa permita amenajarea unor rafturi sau dulapuri numai bune pentru depozitarea obiectelor care nu mai au loc in casa. Dimensiunile standard ale unui garaj pleaca de la latimea de trei metri si lungimea de cinci metri. Inaltimea poate fi de 2,10 m, adica dimensiunile unei usi obisnuite, sau chiar 1,90 m, in zona in care se circula mai putin, adica in spatele garajului.

Articole similare

Terenuri in Iasi, pentru Prima Casa 2

Cristina Tamas

Fara parchet nu se poate!

Anca Ghiorghiu

Secretele unei tamplarii bune

Dan Mazilu

Lasă un comentariu