Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

Tipuri de centrale termice

Exista mai multe variante de centrale termice: pe gaz, pe lemn, in condensatie. Care sunt diferentele intre acestea si care solutie termica este potrivita pentru casa dumneavoastra? Acestea sunt intrebarile la care vom incerca sa va oferim un raspuns!

Alegerea centralei termice potrivite este destul de greu de facut si trebuie luate in calcul mai multe elemente, precum tipul de locuinta, pe rioada in care casa necesita incalzire, bugetul de care proprietarul dispune.

Cazanele pe combustibil solid sunt acele unitati termice care produc energie termica din arderea lemnului sau a carbunelui. Acestea sunt o varianta ideala pentru zonele unde nu exista o retea de gaze naturale. Acest tip de centrale poate fi instalat doar de catre pecialisti si este necesara o camera speciala, foarte bine ventilata. Centrala termica pe combustibil solid are un mare avantaj: pretul scazut al materiei prime. Exista, insa, si dezavantaje.

Unul dintre acestea il reprezinta necesitatea de a alimenta centrala frecvent cu lemne sau carbuni.

De asemenea, daca se intrerupe curentul electric in timpul functionarii centralei, pot sa apara probleme serioase, deoarece odata aprins combustibilul solid in focarul centralei, acesta nu se poate stinge imediat.

Pentru o buna functionare a ca zanului, atunci când este utilizat doar pentru incalzirea apei, este indicat sa fie oprit si repornit zilnic si nu va fi folosit perioade prelungite la capacitate minima.

O alta varianta o constituie centrala pe gaz. Exista centrale termice cu tiraj natural, cu tiraj fortat, in condensatie, cu camera etansa de ardere, cazan de pardoseala, preparare instantanee de apa calda menajera sau cu boiler. Gama de puteri este foarte variata, asa ca alegerea celei potrivite pentru locuinta dumneavoastra este destul de simpla. Un inconvenient ar fi faptul ca reteaua de distributie a gazului nu este foarte bine dezvoltata, dar acest lucru se poate rezolva prin instalarea in curte a unui rezervor propriu de combustibil. Atentie! Pretul este destul de mare. Pentru a se face economie de gaz metan se recomanda montarea unui termostat programabil.

De asemenea, trebuie sa fie efectuat un calcul profesional al necesarului termic pentru a sti exact de ce fel de centrala aveti nevoie. In cazul in care optati pentru o centrala cu tiraj natural, trebuie sa stiti ca aceasta nu se poate instala decat pe hol, pe casa scarii, in pivnita sau bucatarie, in spatii care sa aiba un volum minim de 18 mc, cu o fereastra de 0,9 mp.

Specialistii sustin ca in ultima perioada s-a constatat o crestere semnificativa a interesului proprietarilorpentru centrale termice care utilizeaza curent electric drept combustibil pentru realizarea energiei termice utilizate la incalzirea cladirilor. Este lesne de inteles acest lucru, daca tinem cont de faptul ca pretul gazului creste vertiginos. Mai mult, directivele Uniunii Europene sunt in favoarea utilizarii energiei electrice fata de orice alta sursa de energie. Mai mult, la capitolul avantaje ar trebui trecut faptul ca montarea unei astfel de centrale nu necesita lucrari foarte com plexe, deoarece nu trebuie o conducta de gaze si nici nu prezinta pericol de explozie.

Articole similare

P+1E 091010

RL online

Parter+Etaj: 238 mp

RL online

Costul anual de energie in cazul utilizarii pompelor de caldura

RL online

Lasă un comentariu