Image default
Home

Tipuri de activitati domestice si uneltele necesare

Chiar daca nu sunteti „mesterul” casei, inevitabil va confruntati cu situatii in care trebuie sa va descurcati singuri, cum ar fi montarea unui obiect, remedierea unei defectiuni, luarea unor masuratori si lista poate continua.

In toate aceste cazuri este necesar sa aveti ustensilele potrivite pentru a va rezolva problema. Trusa de unelte reprezinta un must have in orice casa, insa daca nu vreti sa investiti prea multi bani, puteti achizitiona doar acele scule necesare activitatilor pe care le desfasurati acasa. Printre cele mai utilizate unelte intr-o gospodarie se numara: ciocanul, clestele (care la randul sau este de mai multe feluri: cleste combinat, cleste pentru taiat cablu, cleste pentru cuie), surubelnita, foarfeca, cutterul, ruleta, cheia reglabila, spaclul. Ar mai putea fi luate in calcul un creion de testare a tensiunii electrice, un detector de metale sau magnet pentru recuperarea cuielor.

Surubelnita. Ar trebui sa fie prezenta in orice locuinta deoarece are o larga utilizare: se foloseste la demontarea diverselor aparate electrocasnice, la strangerea suruburilor de la usi, dulapuri, mese, birouri etc. Intrucat capetele suruburilor au forme diferite (poate fi plat, ascutit, sub forma de cruce sau de stea) este recomandat sa cumparati surubelnite cu mai multe forme. Puteti opta si pentru varianta surubelnitelor la set, care contin toate sau aproape toate formele mentionate.

Cutter-ul. Daca aveti de decupat diverse materiale (carton, hartie, plastic, mocheta, cabluri etc.) sigur va este util un cutter. Dimensiunea acestuia se alege in functie de materialul care trebuie lucrat. Magazinele ofera si cuttere la set, cu diverse dimensiuni si utilizari (cutter care are cap metalic, cutter cu lama trapez, set de cuttere cu mai multe lame et.).

Clestele. Exista mai multe tipuri de clesti: cleste patent utilizat pentru a strange diverse piese cu forme variabile si pentru a scoate cuie, cleste pentru tevi si cleste pentru taiat sarme groase.

Uneltele mai mici, cum sunt cele mentionate, se pot cumpara separat, dar mai profitabila din punct de vedere financiar este achizitionarea unei truse care sa le includa. O astfel de trusa contine mai mult sau mai putin de 100 de bucati (unelte). Daca activitatile casnice sunt diversificate si mai complexe, este mai bine sa achizitionati o trusa ce detine un numar mai mare de unelte. Nici nu stiti cand va vor trebui.

Sculele electrice. Daca aveti de reparat mobilierul, tevile, de facut gauri in pereti pentru a monta  diverse rafturi, uneltele mentionate nu sunt ceea ce va trebuie. Asadar mai trebuie sa achizitionati si altele, nu foarte complexe, dar extrem de utile.

Surubelnita cu acumulator. Sunt indicate modelele cu dimensiuni reduse si design ergonomic pentru a putea fi utilizate si in spatii mici, unde este imposibila introducerea unor scule mari.

Ciocanul rotopercutor gaureste in beton dur si este indicat pentru locuintele cu pereti din beton. Exista modele ce pot fi folosite si pentru daltuire (daca modelul e prevazut cu stop rotatie).

Ferastraul electric vertical. Taie lemn, metal, materiale lemnoase (ex. PAL) si maeriale plastice. In plus,  daca folositi lama speciala, veti putea taia si materiale moi ca piele, textile, materiale de izolatie.

Masina de gaurit cu percutie. Gaureste metalul, lemnul si alte materiale de constructie pentru pereti. Specialistii recomanda modelele cu doua trepte: prima treapta insurubeaza suruburile mari, treapta a doua serveste la gaurirea cu burghie de diametre mici.

 

Articole similare

Cum sa construiesti un dressing

Constantin Stefan

Caramida, un finisaj surprinzator in orice interior

Catalina Coca

Gips-cartonul: intre estetica si functiune

Elena Virlan

Lasă un comentariu