Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

Tehnologie germana de procesare a materialelor reciclabile

Firma germana Hammel Recyclingtechnik GmbH vine in intampinarea acestui important deziderat prin dezvoltarea unei tehnologii ieftine si eficiente de tocare si sortare a deseurilor industriale si casnice de orice fel. Brevetand sistemul de tocatoare cu 2 arbori, HAMMEL a dezvoltat o gama intreaga de astfel de utilaje de tocat, mobile sau fixe, care, prin montarea perechii adecvate de arbori, pot marunti orice fel de deseuri, precum: deseuri sau resturi menajere si industriale, resturi de lemn si hartie, materiale rezultate din demolari, fier vechi, aluminiu si alte metale neferoase, piatra si asfalt rezultate la repararea drumurilor.

Hammel ofera solutii complexe in tehnologia tocarii si reciclarii materialelor, de la masini individuale, specializate pentru diverse materiale, pana la instalatii complexe, compuse din tocatoare primare si secundare, separatoare pentru metale feroase sau neferoase, precum si unitati cu site sortatoare si benzi transportoare.

Proiectate in conceptie modulara, instalatiile HAMMEL pot fi configurate cu usurinta pentru fiecare aplicatie in parte, in functie de solicitarea clientului.

Tocatoarele primare HAMMEL proceseaza materiale extrem de dificile, precum: deseuri de lemn, traverse de cale ferata, radacini de copaci, deseuri forestiere, deseuri industriale, role de hartie, anvelope uzate, caroserii auto si multe altele.

Ele sunt actionate de grupuri de putere hidraulice, avand ca sursa energetica motoare Diesel Caterpillar sau electrice. Arborii de tocare sunt antrenati prin intermediul unor cutii de viteze planetare in trei trepte, la turatii si cupluri corelate cu sarcinile de lucru.

Functiile de lucru ale masinii sunt comandate prin telecomanda, de la distanta.

Cuva de alimentare are un volum cuprins intre 3,5 si 11 m3, in functie de model. Partea sa superioara este rabatabila cu 430, pentru conducerea materialului spre arborii de tocare. Tocatoarele primare HAMMEL sunt echipate cu benzi transportoare, cu latimi cuprinse intre 800 si 1400 mm, in functie de tip. Inaltimea de descarcare a benzilor variaza, de asemenea, in functie de tipul masinii intre 3.400 si 4.400 mm.

Indiferent de tipul masinii, pot fi alesi arborii specifici materialului ce urmeaza a fi tocat. In functie de material si de perechea de arbori folositi, se pot obtine la final fractiuni cu marimi cuprinse intre 150 si 400 mm.

Optional, masinile pot fi dotate cu: sistem de stropire cu apa, pentru a reduce producerea prafului; magnet pentru separarea componentelor metalice feroase; sistem de de curatare catalitic sau pachet de izolare fonica. Tocatoarele primare se fabrica in 5 variante de marimi, de la 9 la 44 t. Productivitatea acestora variaza in functie de material si de tipul instalatiei de la 10 la 200 t/h. Se executa in mai multe variante constructive: fixe, semimobile, cu axa cu roti pentru tractare in cadrul punctului de lucru, si mobile, pe senile.

Tocatoarele secundare HAMMEL 

Impreuna cu tocatoarele primare, tocatoarele secundare Hammel formeaza un sistem complet de procesare a materialelor, producand la final un material omogen, granulat, cu dimensiuni ce pot fi cuprinse intre 10 si 150 mm.

Diametrele rotoarelor de tocat variaza intre 700 si 1000 mm, iar latimea acestora, numarul si modul de dispunere a cutitelor variaza in functie de marimea masinii si de tipul materialului tocat. Sitele de sortare sunt alese in functie de material si de marimea finala dorita. Ele sunt actionate hidraulic si sunt prevazute cu sistem de protectie la suprasarcina.

Si tocatoarele secundare pot fi antrenate de motoare Caterpillar sau, alternativ, de grupuri de putere electrohidraulice si sunt produse atat in varianta mobila, cat si fixa.

Tocatoarele secundare sunt dotate cu magneti, pentru separarea componentelor metalice, dispusi pe directia benzii transportoare de descarcare. Inainte ca materialul tocat sa fie descarcat la capatul benzii, componentele metalice feroase sunt colectate, din miscare, intr-un container special. In cazul in care materialul tocat contine componente metalice neferoase, si acestea pot fi separate cu ajutorul unui detector de astfel de materiale ce se monteaza la inceputul benzii de alimentare. Detectorul comanda deschiderea unei clapete aflata la capatul benzii, pe unde se colecteaza materialul metalic detectat.

Ca si tocatoarele primare, cele secundare sunt dotate cu benzi transportatoare cu latime de cca. 1000 mm, care, in functie de model, descarca la inaltimi de 3400 – 4400 mm.

Unitati cu site de sortare

Pentru sortarea materialului tocat pe categorii de marime a granulelor, HAMMEL produce si unitati cu site de sortate si cu benzi transportoare, ce pot lucra independent sau intr-un sistem complex, impreuna cu tocatoarele, alcatuind astfel adevarate instalatii de procesare a materialelor reciclabile.

Pentru alegerea instalatiei adecvate fiecarei aplicatii in parte sau pentru configurarea unui centru de procesare a materialelor reciclabile va puteti adresa firmei TRACTOR PROIECT COMERT Brasov, unic distribitor pentru Romania al HAMMEL RECICLINGTECHNIK GMBH din Germania. O ocazie de a vedea tocatoarele HAMMEL la lucru aveti in luna noiembrie a acestui an, cand in cadrul unui “turneu” prin Europa de Est se vor face demonstratii si in cateva centre de reciclare a materialelor din Romania, precum REMATHOLDING Bucuresti sau TOMINI TRADING din Constanta.

Articole similare

ECOSE Tehnology imbunatateste calitatea vatei minerale

Catalina Coca

Lucrati doar cu specialisti! Montarea corecta a acoperisului

Simona Popa

Cum alegi chitul si adezivii pentru placile ceramice?

Elena Virlan

Lasă un comentariu